translate - traduire

čtvrtek 5. března 2015

Marine Le Penová na čele výzkumů! Může být ale v roce 2017 francouzskou prezidentkou?

Marine Le Penová míří stále vítězně vpřed. Jak dlouho?
Dva výzkumy veřejného mínění – IFOP a CSA – dávají Marine Le Penové, předsedkyni Národní fronty (FN), vítězství v 1. kole prezidentských voleb na jaře 2017. Oba výzkumy tipují výsledek kolem 30%. Dynamika na straně FN narůstá, což potvrzují i doplňovací volby ve čtvrtém okrsku departmentu Doubs, vypsané po odchodu Pierre Moscoviciho do Bruselu. Marie Le Penová se vrací!
analýza vyšla na webu časopisu Reflex, 4. února 2015

Vypadlo to chvíli, že jí nebylo ani vidět, ani slyšet. Ale zdání klame. První volby po týdnu „národní jednoty“, spjaté s atentáty v redakci Charlie Hebdo, vrací předsedkyni Národní fronty do čela politického peletonu. Marine Le Penová podle dvou výzkumů – IFOP pro týdeník Marianne a CSA pro rádio RTL má jednu jistotu: bude první na pásce. IFOP jí dává rozpětí 29-30% a CSA 29-33%.
V druhém kole by ovšem byla poražena, ať už by se jednalo o jakéhokoliv kandidáta, levice či pravice: Françoise Hollanda, Manuella Vallse, Nicolase Sarkozyho nebo Alaina Juppého. O tom, zda tomu tak bude, se ale lze pouze dohadovat. Volební předpověď může utvořit přesvědčení.

I když, jak tvrdí Alexandre Dézé, expert z univerzity v Montpelier-I, na něhož se obrátil večerník Le Monde, tyto výzkumy umožňují utvřit „spíše subjektivní“, nicméně stále nárůstající „přesvědčení“, jež může vyústit v „empirickou víru“. Jinými slovy, výzkumy volby nevytvářejí, ale posilují přesvědčení o možnosti výsledku, který předpovídají. Potvrdilo se to například při posledních prezidentských volbách, kdy všechny výzkumy v letech 2010-2012 předpovídaly porážku Nicolase Sarkozyho ve 2. kole. Což se také nakonec stalo.

Marine Le Penová ví, že každý taková zpráva jen posiluje její pozici. Ve svém tweetu v reakci na výzkumy sdělila: „Navzdory nedávné mediální propagandě, IFOP mi dává 30% pro prezidentské volby!“ napsala. A dále: „Mobilizujme se pro volby v departmentech!“ Ty budou v březnu velkou zkouškou nejen levice, ale i klasické pravice.

Již víkendový výsledek je velkou ranou pro pravicový Svaz pro lidové hnutí (UMP), jenž byl vyřazen v departmentu Doubs v 1. kole. Její kandidát Charles Demouge propadl. Do 2. kola tak postupují – na čele se Sophií Montelovou (32, 60%), kandidátkou FN, také kandidát Frédéric Barbier (28, 85%), kandidát Socialistické strany (PS).

Sarkozyho UMP zatím nevydalo po oznámení výsledků žádný pokyn pro 2. kolo, což jen zvyšuje nejistotu, do jaké míry je Sarkozyho uskupení v závěsu populistů. Výsledkům jistě nepomohla i nízká účast voličů (39, 56%). UMP ta ztratila poprvé v historii 2. kolo v parlamentním okrsku.

Poslední výsledky v tomto regionu, sousedícím se švýcarským kantonem Vaud, potvrzují, vítězství národních populistů nené jen taková náhoda. Podle Martiala Foucaulta z Výzkumného centra politických věd (CEVIPOF) získala lepenisté v posledních parlamentních volbách 23, 87% v roce 2012 a 35, 08% ve volbách evropských v roce 2014. Národní frontě se podařilo udělat z těchto voleb symbolickou bitvu o mandát po socialistovi Pierru Moscovicimu, jenž nastoupil na podzim do Evropské komise.

Region navíc prožívá vysoký nárůst nezaměstnanosti – oproti 13, 5% na národní úrovni, je tu 22% dělníků bez práce. Předsedkyně Le Penová se během kampaně demonstrativně ukázala před továrnou PSA v Sochaux, kde rozdávala letáky proti likvidaci pracovních míst.

Montelová nevěří na „rovnost ras“

Europoslankyně a regionální zastupitelka Franche-Comté Sophie Montelová (*1969), vdaná a matka dvou dětí, nebyla dosud příliš známou političkou Národní fronty. Přesto tato žena, jež má „geny FN v krvi“, jak ráda opakuje (stala se členkou od roku 1987), se již dřive vyznamenala výroky, které v těchto dnech oživil portál L´entente. Poslankyně, jež se vyloženě nepočítá k žádnému klanu, se dopustila před časem výroků, jež by se daly charakterizovat jako rasistické.

Byl to ale patrně jen jeden z mnoha konformních výroků, v nichž se sama přihlásila ke stranické propagandě, v té době zastoupené kontroverzním otcem nynější předsedkyně. Během zasedání v Besançonu v roce 1986 pronesl Jean Marie Le Pen jednu z svých tirád, tentokrát o „evidentní nerovnosti ras“. A paní Montelová to po něm prostě zopakovala. „Při sledování dětí vietnamského původu, jež se dokáží lépe adaptovat při studiu i v práci, než děti vzešlé z africké imigrace, je fakt, který potvrzují všichni učitelé – i ti, co jsou levicoví, “ pravila. A následovala úvaha o výjimečnosti velké francouzské civilizace.

Dnes ale sleduje spíše linii Marine Le Penové. Opakuje, že není „neni nalevo, ani napravo“, odmítá spojenectví „UMPS“ (tedy aliance levice a pravice), a je proti „islámské hrozbě“ - a proti Evropské unii. Všechny současné ingredience strany, jež je ve Francii na vzestupu, přejala zkrátka do svého žargonu.

Žádné komentáře:

Okomentovat