translate - traduire

pondělí 16. března 2015

Hollandova zbrojařská pirueta

Zatímco list Le Figaro, jež vlastní výrobce Dassault,
 gratuluje výrobcům, levice je v rozpacích.
komentář vyšel v Hospodářských novinách, 9. března 2015, dostupné na portálu ihned

Konečně dobrá zpráva, mnou si ruce vládní francouzští politici a zbrojaři. Francie uzavřela historickou smlouvu s Egyptem na nákup dvaceti čtyř stíhacích letounů typu Rafale.

Kontrakt, zahrnující navíc multifunkční válečnou fregatu Fremm a kolekci řízených střel, se vyšplhal na 5, 2 miliard euro.

Od zablokování prodeje lodí Mistral do Ruska, jde o první průlom svého druhu.
Zatímco vládní socialisté mlčí jako zařezaní, část levice považuje rozhodnutí za velmi problematické. Režim, jenž dnes v Egyptě vládne, není pouze autokratický: na jeho čele stojí maršál Abd al-Fattáh as-Sísí, jenž se dostal k moci vojenským pučem. Na manifestacích, jež nedávno potlačily demokratické protesty v ulicích, nebyli zabíjeni pouze Muslimští bratři, ale i laici. Byla mezi nimi například i egyptská básnířka Shaïmaa Al-Sabbaghová.

V případě Ruska stál za zastavením dodávek lodí Mistral tlak západních spojenců - a morální ohledy. Jaké ohledy vedly socialistického prezidenta Françoise Hollanda? Oficiálně se tomu říká: společný boj proti terorismu. Tak to vidí konzervativní list Le Figaro, jehož vlastníkem je právě výrobce stíhaček Dassault Rafale. „Je to počátek posílené spolupráce ve službách regionální stability,“ řekl slavnostně ministr obrany Jean-Yves Le Drian. Je ale možné stabilitu vytvářet prodejem strategických zbraní vojenské diktatuře? „Prodáváte Rafaly, ne saláty!“ napsal liberálně-levicový večerník Le Monde.

V poryvech hospodářské krize, jež zmítá Francií, jsou ale takové kontrakty velkou ekonomickou vzpruhou. Již v případě zablokování sofistikovaných plavidel do Ruska, se ozývaly hlasy, že Francie ztratí nejen svou prestiž, ale i pracovní místa v oboru. Podle nynějších odhadů budou profitovat z prodeje nejen továrny Dassault, ale i na 500 středně-velkých subdodavatelů – Thales, Safran, Sagem... Počet pracovních míst, jež zakázka udrží, se odhaduje na 7.000.

Nejde ale pouze o mezinárodní obchod, pracovní místa a vojenskou diktaturu. Jedná se rovněž o francouzskou diplomacii, jež v posledních letech předvádí piruety, mající daleko k půvabu Čajkovského Labutího jezera. Jistě, Hollandův předchůdce Nicolas Sarkozy, jehož diplomacie připomínala spíše kozáček, toho za své éry natropil nemálo.

I tato Hollandova zbrojařská pirueta připomíná, že pokud chce mít Francie ve světě vliv, bez zbrojních kontraktů se to neobejde. Již dříve dodávala zbraně do ohnisek, odkud zbraně často putovaly na všechny strany.

V případě této smlouvy s Egyptem jde ale o něco jiného. Jak řekl ministr obrany Le Drian, Egypt tím uzavřel s Francií „smlouvu důvěry“.

Žádné komentáře:

Okomentovat