translate - traduire

pondělí 9. dubna 2018

Viktor Orbán ovládl Maďarsko – znovu, již potřetí

> politika > Evropa > Maďarsko > parlamentní volby 2018.

Potřetí. Historického vítězství dosáhla o víkendu konzervativně-populistická aliance, složená ze hnutí FIDESZ křesťanských demokratů KDNP, na jejímž čele stojí dosavadní premiér Viktor Orbán. Premiér Orbán, proslulý svými proti-imigrantskými výroky, získal 48, 9% a pohodlnou většinu 113 křesel ze 199 mandátů. Stalo se tak již potřetí za sebou, co spojenectví slavilo úspěch.

> exkluzivně na Jehlice revue

Zdá se to být vítězství historické - a naprosto triumfální. Ozývají se již ale hlasy, že toho bude chtít Orbán využít ke změně ústavy. V tomto duchu například nasadil titulek americký list The New York Times, který píše, že tímto vítězstvím premiér Orbán ústavu fakticky kontroluje.

„Zvítězili jsme,“ ohlásil před půlnocí v hlavním městě Budapešti premiér Orbán.

„Vysoká volební účast o tom nenechává nikoho na pochybách,“ dodal. „Vytvořili jsme základy k tomu, abychom sami uhájili Maďarsko,“ připomněl jedno ze svých hlavních volebních hesel. Maďarsko pod jeho vedením kritizuje Brusel, zavádění kvót a silně se staví proti uprchlíkům. Půl hodinu před uzavřením volebních místností, tedy v 18. 30 hodin, byla účast ve srovnání s minulými volbami v roce 2014 o poznání vyšší: 68,13 % oproti 61, 24 %

Nepotvrdily se tak předběžné prognózy, že zvýšená účast může Orbána oslavit, jak doufaly jinak dosti roztříštěné levicové formace. Premiér Orbán totiž nestaví svůj úspěch pouze na ostré rétorice proti imigraci, a hlubinné historické frustraci ze ztráty území smlouvou z Trianonu po Velké válce (- násobené potlačením protikomunistického povstání v roce 1956) -, ale má za sebou i poměrně silné sociální reformy a růst hospodářství, který Světová banka projektuje na úrovni 3, 9 %. To, na co Maďaři slyší, je i snížení nezaměstnanosti za posledních deset let z 11 % až na 3, 8 %.

V některých místnostech stály voliči dlouhou frontu ještě dlouho po 20. hodině, uvedl Národní volební úřad (NVI), který toleroval, že před místnostmi stály lidé. Účast byla dosud nejvyšší od roku 2002, dosáhla 69, 41 %. Oficiální výsledky, které zatím nezapočítaly volbu Maďarů v zahraničí, budou známy tento týden.

To nic ale nezmění na tom, že Maďaři dali již důvěru muži, tedy Viktoru Orbánovi, v němž vidí budoucnost své „mateřské země“, na rozdíl od amerického miliardáře maďarského původu George Sorose, pravidelně ostrakizovaného, nicméně ve střední Evropě stále vlivného.

Porážku již ohlásilo druhé uskupení na pásce, xenofobní a útočné hnutí Jobbik, jejíž předseda Gábor Vona ohlásil demisi. Hnutí za lepší Maďarsko, jak zní jeho širší název, přitom dosáhl svého nejvyššího skóre, když se umístil jako druhý se ziskem 21, 51 %. Navýšil nejen počet členů a sympatizantů, ale zejména i počet parlamentních křesel o dvě na 26. „je to úspěch neúplný,“ tvrdí Gyönngyösi Marton, mluvčí Jobbiku, a slibuje, že budou i nadále fungovat jako hlavní opoziční síla vůči vládnímu Fidezsu.

Další demise je na spadnutí u socialistů, kde Gyula Molnar získal na čele aliance MSZP-Párbeszed výsledek 12, 48 % a 20 křesel, což o osm méně. Vsadil přitom na budapešťského radního a předsedu hnutí Dialog za Maďarsko (celým názvem Párbeszéd Magyarországért), aspiranta na stínového premiéra opozice,

Kompletní výsledky, které zvěřejnil NVI, nabízejí pohled i na menší uskupení, jakými jsou levicové strany Politika může být jiná (v originále: Lehet Más a Politika) s výsledkem 6, 99 % nebo Demokratická koalice (DK), vedená bývalým socialistickým premiérem Ferencem Gyurcsánym, jež zůstala u výsledkem 5, 64 %.

Ani jedna nebude schopna sestavit svůj klub, svými 9, respektive 8 poslanci ale zatím nemizí ze scény zcela. Zcela ovšem propadla uskupení, jimž západní média dávala vysoké ambice, mezi nimi Momentum Mozgalom (Hnutí Momentum), jež se blýsklo při referendu za pořádání olympijským her v Budapešti. Nedostalo se do sněmovny a s výsledkem 2, 48 % zůstalo před branami národní politiky.

Ve své tiskové informaci připomíná mluvčí premiéra Zoltán Kovács detail, který by neměl uniknout. Premiér Orbán v sobě našel kromě dojetí i slova pokory: „Chtěl bych také poděkovat zvláště těm, kteří se za nás modlili... Soli Deo Gloria,“ řekl předtím, než vyzval své voliče ke zpěvu Kossuthovy hymny.

Žádné komentáře:

Okomentovat