translate - traduire

středa 30. ledna 2019

Aktuálně! Čistky v Turecku pokračují. Ankara zadržela 48 vojenských pilotů

> politika > Turecko > čistky v armádě

Turecké úřady zatkly dnes několik desítek pilotů sil, kteří jsou podezřelí ze spojení s kazatelem Fethullahem Gülenen, obviňovaným Ankarou z toho, že se pokusil v roce 2016 o státní převrat. Informuje o tom agentura AFP.
> exkluzivně na Jehlice revue

Podle státního zástupce Ankary mělo být 48 pilotů součástí velení pozemní armády: tří mají mít hodnost plukovníka, čtyři podplukovníka. Byli zatčeni a vzati do vazby v sídle protiteroristické policie tureckého hlavního města. Podle obžaloby generálního prokurátora Ankara zatykač byl vydán i na 15 civilistů podezřelých z toho, že byli „spojovacími úředníky“ mezi důstojníky. Hnutí kazatele Gulena turecká vláda označuje za „teroristické“.

Tento nový úder justice přichází v okamžiku, kdy od neúspěšném převratu 15. července 2016 pokračuje proces s desítkami obviněnými, a stovkami týdenních zatýkání. Za celou dobu od roku 2016 bylo zatčeno několik desítek tisíc lidí, více než 140 000 bylo vyhozeno z práce.

Fethullah Gülen, bývalý spojenec prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, popírá veškeré zapojení do pokusu o svržení režimu a tvrdí, že stojí na čele pokojného náboženského hnutí. Žije přes 20 let ve Spojených státech amerických asi 20 let, která Ankara zatím neúspěšně žádá o vydání.

Žádné komentáře:

Okomentovat