translate - traduire

středa 20. ledna 2021

Historický průlom! Je Rachel gay? Ne, Bidena bude léčit transgender!

> politika > USA > společnost > Joe Biden > Rachel Levinovã


Všechno bude jinak! Do čela úřadu prezidenta Spojených států amerických přichází nový člověk. Donald Trump končí, přichází Joe Biden - a jeho lidé.

Do inaugurace Joea Bidena 46. americkým prezidentem, zbývají pouze hodiny. Nově zvolený prezident, který se dnes ujme úřadu, tento týden pokračoval v oznamování svých nominací.
 
V úterý 19. ledna oznámil, že jmenoval Rachel Levinovou, první transgenderovou osobnost náměstkyní ministra
zdravotnictví. Odbrnice na pediatrii a psychiatrii je současné době ředitelkou zdravotnictví ve státě Pensylvánie.

Rachel Levinová je první otevřeně přiznanou transgenderovou úřednicí v americké administrativě. Prezident Biden, jak informují světové agentury, tuto volbu označil za historickou. 

„Představuje historickou a vysoce kvalifikovanou volbu, která pomáhá řídit zdravotní politiku naší správy,“ napsal Joe Biden,

Prezident Biden soudí, že Levinová  přinese do úřadu ministra „silné vedení a klíčové odborné znalosti, které potřebujeme k tomu, abychom provedli lidi touto pandemií bez ohledu na to, odkud pocházejí, rasy, náboženství, sexuální orientace, genderové identity nebo zdravotního postižení,“ cituje Bidena agentura AFP.

Levinová zastává funkci ředitelky zdravotnictví ve státě Pensylvánie, zároveň působí jako univerzitní profesorka pediatrie a psychiatrie. 

Lékařka je také profesorkou  pediatrie a psychiatrie na Pennate College of Medicine a dříve působila jako úřadující ministryně zdravotnictví v Pensylvánii a také jako profesorka pediatrie  ap na Penn State College of Medicine a dříve působila jako úřadující ministryně zdravotnictví v Pensylvánii.

Rachel Levinová, pokud bude schválena, „se má stát první otevřeně transsexuální federální úřednicí, kterou potvrdí americký senát,“ uvedl tým amerického prezidenta ve svém prohlášení. Demokraté tento týden převezmou kontrolu nad horní komorou, což má potvrdit jmenování prezidenta, upřesňuje AFP.
 
Levinová studovala na Harvarda a na Tulane University School of Medicine, absolvovala školení v pediatrii a adolescentní medicíně v newyorském zdravotním středisku Mt. Sinai. 

Biden poukazuje na to, že pennsylvánský, republikány kontrolovaný senát, ji už třikrát potvrdil v kariéře státní úřednice v sektoru veřejného zdravotnictví.

Lékařka Levinová se ocitla 
 v srpnu v centru pozornosti, když ji Jenna Ellisová, poradkyně prezidenta Donalda Trumpa, na Twitteru označila jako „toho gaye, který rozhoduje o vašem zdraví“. Tweet reagoval na to, že Levinová se ohradila v rozhovoru vůči rozhlasovému reportérovi z  Pittsburghu, aby ji přestal  označovat opakovaným oslovením „pane“.

Odcházející prezident Donald Trump byl  za často kritizován za svou spolitiku vůči transsexuálům. Zejména v roce 2017, když oznámil své rozhodnutí zakázat transsexuálům sloužit v armádě, přičemž zdůraznil „břemeno enormních nákladů na lékařskou péči“ a „narušení“.

Pentagon  nakonec povolil transsexuálům narukovat na začátku roku 2018, pokud splňují určitá fyzická a lékařská kritéria..

Joe Biden si za ministra zdravotnictví vybral kalifornského generálního prokurátora Xaviera Becerru. Demokrat slíbil, že v boji proti pandemii Covid-19 ve Spojených státech, nejvíce zasažené zemi na světě s 24 miliony případů a téměř 400 000 úmrtí, „zařadií vyšší rychlostní stupeň“.

Žádné komentáře:

Okomentovat