translate - traduire

středa 6. ledna 2021

Slavný francouzský politolog Duhamel obviněn z incestu a sexuální agrese

> společnost > politika > Francie > sexualita


Proti francouzskému znalci  ústavního práva a politologovi Olivieru Duhamelovi bylo zahájeno vyšetřování ze znásilnění nezletilého.
Pařížská prokuratura zahájila vyšetřování na základě údajů, které se objevily v knize Camille Kouchnerové La Familia Grande, která právě vychází v nakladatelství Seuil. 

Recenzi a úryvky přináší liberálně-levicový večerník Le Monde ve vydání ze 6. ledna.

Camille Kouchnerová, snacha Oliviera Duhamela, obviňuje politologa ze spáchání sexuálního násilí na jejím  - tehdy třiináctiletém bratro, dvojčeti, když ještě oba byli koncem 80. let teenageři.

Bratr se své sestře svěřil z častých návštěv jejich nevlastního otce v jeho pokoji  Ty měly trvat dva roky. Sestra po 20  letech bratra přiměla, aby to matce řekl. Ta ošem z obavy ze skamdálu celou věc ututlala.

Ona a její bratr pocházejí jako děti z prvního svazku již zesnulé matky Evelyne Pisierové s Bernardem Kouchnerem, zakladatelem humanitárního sdružení Lékaři bez hranic a pozdějšího ministra zahraničí za prezidentství Nicolase Sarkozyho.

Kniha není jen skandálním sděllením o zneužívání mladistvých, ale i zprávou o určitém druhu elity, spjaté s politickou mocí (tou velkou rodinou, jak stojí v názvu) po násfupu socialistického prezidenta Françoise Mitterranda v roce 1981. 

„Po zveřejnění různých článků v tisku dne 4. ledna 2021, které se týkaly pana Oliviera Duhamela, zahájila pařížská prokuratura vyšetřování počtu znásilnění a sexuálního napadení osobou, která měla pravomoc nad patnáctiletou nezletilou osobou, a to z  důvodů sexuálního znásilnění a útoků ze strany autority, “ oznámil státní zástupce Rémy Heitz v tiskové zprávě.

Prokurátor připomíná, že předchozí řízení (bez podání stížnosti a vyslechnutí) Oliviera Duhamela bylo zamítnuto v roce 2011

Nynější vyšetřování se bude podle něj snažit „objasnit tyto skutečnosti, identifikovat jakoukoli další oběť á potenciál a ověřit možný předpis pro veřejné šetření “.

Seďmdesátiletý profesor Olivier Duhamel, známý mimo jiné knihami o francouzské levici za Páté republiky, předsedal prestižní pařížšké Národní nadaci politických věd (FNSP).

Na Twitteru již uvedl, že kvůli „osobním útokům“ ukončuje své působení ve funkci v institucích, kde pracuje, aby neohrozil jejich renomé. Následně ûčet zrušil.

Žádné komentáře:

Okomentovat