translate - traduire

neděle 27. června 2021

Bitva s virem neskončila. Merkelová tvrdí, že Evropa je s variantou delta „na tenkém ledě“

> politika > zdravotnictví > covid > varianta delta

Německá kancléřka Angela Merkelová, která se chystá příští pátek na návštěvu Velké Británie, tvrdí, že Evropa je „na tenkém ledě“ v boji proti koronaviru, protože vysoce nakažlivá delta varianta hrozí snížit dosavadní úspěch ve snižování infekcí.  

Bitva proti covidu neskončila, domnívá se německá kancléřka Angela Merkelová, která na summitu Evropské unie (EU) silně prosazovala , aby v boji proti nakažlivé variantě delty bylo zrychleno očkování. 

Silnější reakce na pandemii byla rovněž hlavním tématem diskusí vedoucích představitelů států a vlád EU na schůzce v Bruselu, píše agentura AP. Politici se rovněž usnesli, že hranice unie by měly být znovu otevírány velmi opatrně.

Merkelová: Musíme být ostražití

Ve svém čtvrtečním posledním prohlášení v německému parlamentu, které by mohlo být také jejím posledním vyjádřením, Merkelová poznamenala, že počet případů covid-19 sice v bloku 27 zemí stále klesá, zatímco míra očkování stoupá. „Ale i když existuje důvod k naději, pandemie ještě neskončila, zejména v chudých zemích světa," řekla. 

„Ale v Německu a Evropě se také stále pohybujeme na tenkém ledě. Musíme zůstat ostražití," dodala. Zejména nově vznikající varianty, a to zejména nynější varianta delta, jsou podle ní varováním k opatrnosti.

V tomto ohledu s ní souhlasil i francouzský prezident Emmanuel Macron, který rovněž vyzval evropské země, aby zůstaly „ostražité“, aby mohly správně čelit variantě delta, a aby při opětovném otevírání svých hranic třetím zemím zaujaly koordinovaný přístup.

Ve zprávě vydané tento týden Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) předpokládalo, že varianta delta bude do konce srpna představovat 90% všech infekcí koronaviry na celém kontinentu. Agentura se sídlem ve Stockholmu uvedla, že lidé, kteří dostali pouze jednu dávku vakcíny, jsou stále zranitelní vůči variantě delta a že přibližně 40% lidí nad 60 let dosud neobdrželo obě dávky vakcíny.

Modelové scénáře ECDC odhadují, že jakékoli uvolnění protokolů covidu-19, které jsou v současné době k dispozici, „by mohlo vést k rychlému a významnému nárůstu denních případů ve všech věkových skupinách“, což by potenciálně dosáhlo podobného vrcholu jako prudký nárůst loni na podzim. Vedoucí představitelé EU proto ve svých závěrech trvali na „potřebě pokračovat v očkování a být ostražití a koordinováni s ohledem na vývoj, zejména na vznik a šíření variant“.

Byli jste v Anglii? Honem do karantény!

Německo zejména naléhalo na ostatní země EU, aby vytvořily společnou pozici ke karanténě pro cestující z oblastí, kde jsou zvláště rozšířené pojmenované varianty. To zahrnuje i Velkou Británii, kde delta varianta - poprvé zjištěná v Indii - již tvoří většinu případů. Vedoucí představitelé EU rovněž ocenili přijetí certifikátů na covid-19 před letní prázdninovou sezónou, přičemž mnozí požadovali jeho soudržnou implementaci napříč blokem.

EU vypracovala společný digitální cestovní certifikát pro lidi, kteří jsou plně očkováni, čerstvě testováni nebo se nedávno zotavili z koronaviru. Bezplatné certifikáty umožňují lidem pohybovat se mezi evropskými zeměmi, aniž by museli po příjezdu do karantény nebo podstoupit další testy na koronaviry. Systém již využívá několik zemí EU, včetně Belgie, Španělska, Německa, Řecka, Bulharska, Chorvatska, České republiky, Dánska a Polska. Zbytek by měl začít používat 1. července.

BBC poznamenává, že kancléřka Merkelová nedávno ve Velké Británii „vyvolala polemiku výzvou, aby ostatní země EU následovaly příklad Německa a donutily všechny prázdninové Brity, aby při příjezdu šli do izolace“, a to právě kvůli obavám ze šíření varianty delta.

Merkelová řekla v německému parlamentu: „Pokud v naší zemi pocházíte z Velké Británie, musíte jít do karantény - a to není případ každé evropské země, a to bych ráda viděl.“ V současné době se od lidí cestujících z Velké Británie do Řecka, Španělska a Portugalska nevyžaduje karanténa. Ti, kteří se chystají do Itálie, se musí izolovat po dobu pěti dnů, poté podstoupit test, zatímco plně očkovaní návštěvníci Velké Británie ve Francii mohou vstoupit do země bez karantény. 

Premiér Boris Johnson reagoval na její komentáře slovy, že „dvojí očkování nabízejí dobrou cestu vpřed“ a zároveň „nabízejí naději na cestování letos v létě“. Kancléřka Merkelová varovala i před „zaplněnými stadiony“ ve Wembley v souvislosti se šampionátem Euro 2020, zvláště před anglickým zápasem proti Německu příští úterý. Němečtí fanoušci byli Merkelovou varováni, aby necestovali do Londýna před tolik očekávaným zápasem.

Žádné komentáře:

Okomentovat