translate - traduire

pondělí 28. června 2021

Prázdné ruce aneb Regionální nezdary Marine Le Penové v pěti číslech

> politika > Francie > regionální a departementální volby 2021 > komentář

Skleněný strop nad hlavou Marine Le Penové je stále pevný. Pro její stranu, Národní sdružení (RN), které nevyhrálo ani v jednom regionu, ani v jednom departmentu, je výsledek krajských voleb o to horší, že poklesl všude i v počtu hlasů: a tedy i v počtu volených funkcionářů. 

A nic s tím neudělaly ani výzvy Marine Le Penové po prvním kole, píše ve svém komentáři francouzské veřejnoprávní rádio France Inter.

Národní sdružení vychází s prázdnými rukama z regionálních i departementálních voleb. Je to zásadní překážka, protože průzkumy veřejného mínění přinášely odhady možného vítězství krajně pravicové straně hned v několika regionech. Nakonec se ale stal pravý opak, protože RN zaznamenalo nižší skóre, než jaké bylo vůbec možné očekávat.

Strana Marine Le Penové ztrácí mnoho volených funkcionářů, podobně jako tomu bylo v komunálních volbách v roce 2020, kdy téměř polovina jejich obecních radních ztratila své místo. France Inter přináší 5 čísel, která podle něj nejlépe ilustrují tento stranický neúspěch.

0 regionů, 0 departmentů

Ačkoliv poslední průzkumy veřejného mínění naznačovaly některá vítězství Marine Le Penové, zejména v Provence-Alpes-Côtes d’Azur (PACA), kde se kandidátka Thierryho Marianiho v prvním kole dostala na vrchol, než ho porazila „republikánská fronta“ a Renaud Muselier, jedná se o jediný region, který nakonec Marine Le Penové opravdu unikl.

V roce 2015 byla Národní fronta (FN), jak se jí tehdy ještě říkalo, první v nejméně šesti regionech v průběhu prvního kola: Provence-Alpes-Côte d'Azur, Hauts-de-France, Bourgogne-Franche-Comté, Grand Est, Occitanie a Centre-Val-de-Loire. Žádné vítězství se ale nekonalo ani na úrovni departmentů, a to i přes naděje, které vkládala zejména v Pyrénées-Orientales. 

Navzdory velmi těsným výsledkům nezískala krajní pravice nakonec žádný kanton ani v departementu Perpignan, ve městě, které ovládá díky Louisovi Aliotovi.

O 106 méně

To je počet regionálních poradců, které RN ztratilo, ve srovnání s rokem 2015. Z 358 klesne RN na 252, což znamená téměř o třetinu volených úředníků méně. Ve všech krajích, kde bylo sdružení přítomno, po těchto regionálních volbách počet volených zástupců krajně pravicové strany významně poklesl.

Obrat je obzvláště důležitý v regionu Hauts-de-France, kde kandidátka vedená Sébastienem Chenuem ztrácí 22 křesel v regionální radě. V regionu Auvergne-Rhône-Alpes RN ztrácí ve srovnání s rokem 2015 polovinu svých volených funkcionářů, z počtu 34 na nynějších 17.

O 36 méně departementálních poradců

Národní sdružení bude přítomno v 8 departmentech místo 14 a ztrácí 36 radních, tedy více než polovinu svých volených funkcionářů na této úrovni; od roku 2015 jich mělo celkem 62. Většinový hlasovací systém v těchto volbách je pro RN méně výhodný, než systém poměrný, který platí pro volby regionální.

Porážky jsou zaznamenáníhodné zejména na severu Francie, kde RN končí v jednacím sálu Aisne, kde mělo dosud 8 poradců, totéž v Oise, kde bylo poraženo ve dvou kantonech, které dosud drželo.

V Pas-de-Calais si RN z počtu 12 ponechává 6 zvolených zástupců, včetně Marine Le Penové, jež byla znovu zvolena v Héninu-Baumontu. Pouze ve Vaucluse straně zůstává jejich 6 departementálních poradců. V Bouches-du-Rhône RN jistě potěší kanton Marseille 6, který získává od levice. Strana Marine Le Penové také vstupuje do departementální rady v Tarn-et-Garonne.

Ve druhém kole o 8 bodů méně

Takový je počet bodů, o které RN přišla na národní úrovni v regionálních volbách při srovnání let 2015 a 2021. Před 6 lety představoval hlas RN 27% hlasů ve druhém kole. Toto číslo je nyní pouze 19%. V Hauts-de-France získal Sébastien Chenu ve druhém kole o 17 bodů méně (25,7%) než Marine Le Pen v roce 2015 (42,2%).

V regionech Grand Est, Occitanie, Auvergne-Rhône-Alpes a dokonce v Burgundsku-Franche-Comté vykazují kandidátky RN pro rok 2021 skóre o deset bodů nižší než v roce 2015.

O 3,9 milionu hlasů méně

O takový počet milionů činí rozdíl hlasů, které získalo Národní sdružení ve druhém kole regionálních voleb, při srovnání let 2015 a 2021. V roce 2015 shromáždily kandidátky podporované RN více než 6,8 milionu hlasů oproti pouhému 2,9 milionu letos. 

Rozdíl je téměř 4 miliony hlasů. Toto číslo je třeba umístit do kontextu velmi silné neúčasti: před šesti lety činila 42%, oproti nynějším 66% v roce 2021, což je dosud historický rekord, uzavírá novinář Kévin Dufreche.

Žádné komentáře:

Okomentovat