translate - traduire

pátek 14. července 2017

Macronova šarmantní komunikace s Trumpem

> politika > Francie / USA > komentář odvysílán v Českém rozhlase Plus, dne 14. července 2017.
Na čtyřicet osm hodin poctil americký prezident Donald Trump nuvštěvou svůj francouzský protějšek, Emmanuela Macrona – a přiletěl do Paříže. Oficiálním důvodem bylo 100. výročí vstupu Spojených států amerických do první světové války. Naposledy navštívil 14. července, ve francouzský státní svátek dobytí Bastilly, George Bush: stalo se tak v roce 1989 při 200. výročí oslav Velké francouzské revoluce.

Za fasádou oslav, na jejímž čele pochodovali kdysi jako dnes po Champs-Elysées mladí američtíoši, Samíci, jak se jim říkávalo blahé paměti, se ale neskrývá pouze dobrý marketingový tah Macronova štábu. Rozhodnutí Donalda Trumpa přijet do Paříže místo do Londýna, kde se očekávaly velké protesty, vyvolalo velký zájem. Nikdo zatím přes den v Paříži neprotestoval, ty se očekávají až navečer. Zdá se, že Macron v tom umí chodit...

Nic není ale tak zdánlivě krásné, jako panorama Paříže z restaurace Julese Verna, ve druhém patře Eiffelovy věže, kde prezidentské páry, Donald a Melania-Emmanuel a Brigitte, společně vpředvečer svátku povečeřeli.

Copak si asi - tête à tête - řekli? „Vypadáte v dobré formě,“ pochválil prezident Trump Macronovu choť při dopolední prohlídce Ivalidovmy, a dodal k Macronovi přátelsky, jako kdyby se již znali dlouho: „Je velmi krásná!“ Malania Trumpová připomínala již při výstupu z letadla ve čtvrtek ráno vzdáleně Jackie Kennedyovou, dala si na tom záležet, byla celá v červeném (Dior); na veřejnost zatím neproniklo, že by prezident Macron okomentoval podobně její výrazný slovinský šarm.


Oba státníci se každopádně snažili, aby jejich setkání mělo „přátelský charakter“. „Nic nás nikdy nerozdělí,“ řekl prezident Macron. „Jste velký lídr, dobrý lídr,“ pochválil Trump mladého Macrona a vyslovil přání, že zůstane i nadále „tvrdý“ vůči delikventům a teroristům. Francie si dnes připomíná první výročí atentátu v Nice, kde na Promenade des Anglais zahynulo přes osmdesát lidí, zatímco Paříž, jak Trump doufá, „zůstane krásným a mírovým městem“, kam se brzy hodlá vrátit.

Tématem jejich oficiálních rozhovorů byly krom terorismu situace na Blízkém východě a Sýrii zvláště, ale i rozpory v nahlížení na dohodu o globální klimatu, jež Trump odmítl podepsat.

Prezident Trump, jehož diplomaté se v těchto dnech vracejí do Libye, oznámil vznik „kontaktní skupiny k Sýrii“, a pochválil prezidenta Vladimira Putina za „užitečný dialog“, jež vedl k zastavení bojů na jihu země; prezident Macron pro změnu oznámil, že Francie změnila svou vojenskou doktrínu ve vztahu k syrskému prezidentu Bašáru al-Assadovi, jehož odchodem již nepodmiňuje vojenskou intervenci a „velmi úzkou spolupráci se Spojenými státy americkými“.

Dá se předpokládat, že za červeným kobercem, památnými místy a luxusními restauracemi (majitelem restaurace Jules Verne je jeden z Macronových sponzorů, kuchař a podnikatel Alain Ducasse) stojí Macronova snaha zapojit Trumpa mimo jiné do staro-nových francouzských vojenských angažmá – zejména v oblasti Sahelu.

Skupina G5 (Mauritánie, Čad, Mali, Niger a Burkina Faso), tvořící politický pandán k vojenské operaci Barkhan, čítající na 4.000 vojáků, hodlá posílit nárůstem regionálních skupin států o dalších 5. 000 sil. Francie vyčíslila rozpočet tohoto plánu na 423 miliónů euro. Kdo to zaplatí, Donalde?

Na téma dohody o globálním klimatu Trump prorocky sdělil, že se „ještě něco může stát“. „Uvidíme, co se stane, budeme o tom mluvit během následujcí periody.“ Macron, který dříve Trumpa za nepodepsání dohody kritizoval sloganem: „make our planet great again“, neskrývá vysoké ambice.

Vypadá to téměř, že prezident Macron umí v komunikaci chodit doslova bosou nohou po hladině, a moře se před ním rozevírá na obou březích Atlantiku.

Žádné komentáře:

Okomentovat