translate - traduire

čtvrtek 20. července 2017

Vojenská čest armádního generála Pierra de Villierse

> politika > Francie > komentář odvysílán na Českém rozhlasu Plus, dne 20. července 2017 (zde integrálně)

Na slavnostním defilé 14. července, ve státní svátek Den pádu Bastilly, toho dne na Champs-Elysées nechyběl. Vrchní velitel francouzské armády Pierre de Villliers, potřásl svému prezidentu Emmanulovi Macronovi pravicí, jak to má v poslední době prezident rád. O pět dní později podal generál demisi. K rozhodnutí mu stačil pouhý týden. První demise tohoto druhu v dějinách Páté republiky.

Co se stalo? Pro pochopení by možná stačilo jedno slovo, jedna věta. Když před Komisí národní obrany a vojenských sil francouzského Národního shromáždění předstoupil generál ve středu 12. července, tedy dva dny před tou velkou slávou - během níž pochodovali před tribunou vojáci jako jeden muž, nad hlavami hřměly vrtulníky a stíhačky, a duněla kola a dlažba se třásla i pod kopyty koní – tehdy v kuloárech parlamentu utrousil větu, která se nyní zapisuje do análů: „Je ne vais pas me faire… baiser comme ça!

(Klíčové je tu slovo baiser, které se jako substantivum překládá jako „polibek“. Generál to slovo ale použil jako verbum. Věta unikla v plném znění do konzervativního listu Le Figaro na státní svátek: list její sexuální podtext mírnil dovětkem, že byla určena pouze pro zasvěcené zákonodárce, a rozhodně neměla být zveřejněna. List ji ale zveřejnil… i to slovo. A věta pronesena byla – ite, missa est - a generál ji nepopřel.)

Týkala se drastického snížení vojenského rozpočtu, a to o 850 miliónů euro, který ministerstvo financí pod vedením Géralda Darminina oznámilo o den předtím. Zpráva ministra se týkala škrtů hned několika resortů, s úmyslem ušetřit 4, 5 miliard euro, obranu ale postihla nejvíce. „Nebudu se moci podívat mým hochům do očí, pokud ještě snížíme naše prostředky,“ posteskl si před komisí generál a vpodvečer se nechal slyšet, že u něčeho takového opravdu „nemusí dál být“. „Už jsme se vydali ze všeho, ze všeho,“ dodal dramaticky.

Na státní svátek vydal generál Pierre de Villiers, jinak také mladší bratr politika stejného příjmení, Philippa de Villierse, na názorových stránkách téhož listu rozsáhlý komentář o stavu francouzské armády. Generál v něm připomíná, kde všude a s jakým nasazením, bojuje francouzská armáda. Premiér Édouard Philippe téhož dne připomněl, již na okraj vzniklé polemiky, že generál byl dekretem ve své funkci potvrzen k 1. červenci do 31. července příštího roku.

Navýšení vojenského rozpočtu, a to o magická 2 %, hrubého domácího produktu navíc patřilo k jedněm z výrazných prezidentských slibů během kampaně. Nová ministryně obrany Florence Parlyová upřesnila, že k navýšení dojde – ale až v příštích letech, počínaje rokem příštích, s perspektivou roku 2025. Oproti dnešním 32, 7 miliardám, bude v roce 2018 ve výši 34, 2 miliardy euro.

U toho již generál Pierre de Villiers ale nebude. Nechystal se již dříve do důchodu? Patrně by možná ještě vydržel, zatnul by zuby a přijal by nakonec i to, že armáda je pro současný vládní kabinet „velkým obětním beránkem“, po němž se navíc chce, aby mlčelo jak zařezaný. Jak tomu říká prezident Macron? „Není vhodné šířit některé debaty na veřejnosti… Jsem váš šéf!“

A vojáci, mnohem více, než kdokoliv jiný, by měli podle něj plnit to, čemu se říká „„smyl pro povinnost a odstup“. „Republika takto nefunguje,“ dodal na adresu generála, co promluvil. Do jaké míry obětoval generál de Villiers některé ze svých povinností – na oltář cti, je otázkou. Jsou tací, kteří tvrdí, že si svou čest naopak zachránil.

Od dnešního dne se funkce ujímá nový „mladý generál“, pětapadesátiletý François Lecointre, jehož vláda představila jako hrdinu války v Bosně-Hercegovině, z operace o most Vrbanja, jenž dosud sloužil jako šéf vojenského kabinetu premiéra, a to již od léta 2016.

Žádné komentáře:

Okomentovat