translate - traduire

úterý 17. května 2016

Ubili na jihu Francie mladého člena Národní fronty antifašisté? Jeho matka volá: „Přestaňte nám brát naše děti!“ Marine Le Penová říká: „Byla to chátra!"

> politika > Francie > text vyšel na portálu Parlamentních listů, dne 16. května 2016

I dnes je možné umřít pro politiku. A za všeobecné ignorance národních médií. Koncem dubna, na parkovišti v obci Tarbes, v regionu Languedoc-Roussilon-Midi-Pyrenées, zabila skupina lidí, vydávajících se podle některých svědectví za antifašisty, Luigiho Guardiera, mladého člena populistické Národní fronty (FN).

Třiadvacetiletý Guardiero zemřel na následky poranění dne 4. května po několika dnech ve stavu „mozkové zástavy“. Zprávu přinesla pouze lokální média (ZDE a ZDE).

Za smrtí stojí zdivočelá chátra, říkají frontisté

Úmrtí vyvolalo sérii vyjádření, zejména od představitelů Národní fronty, za niž mladý nacionalista kandidoval v posledních francouzských volbách do departementů (něco jako naše kraje) – jako náhradník. Generální sekretář FN Nicolay Bay v tiskovém prohlášení uvedl, že mladý Luigi se stal „obětí zdivočení našeho národa“.

V okruhu rodinného prostředí, náležejícího k lokálním a národním patriotům (matka Luigiho kandidovala za FN v parlamentních volbách 2012) byl popisován jako veselý, sportovně založený mladík, jenž vážně uvažoval o vstupu do armády. Uvedl to jeho bratr Altiero.

Matka v první reakci oznámila s bolestí: „Přestaňte nám brát naše děti!“

Marine Le Penová, předsedkyně FN, označila Guardieru za „oběť chátry“, lokální zastupitel za město Nice Philippe Vardon vidí za úmrtím aktivitu organizované bandy. O identitě útočníků se objevila v tisku spekulace, s níž přišel list Résistance républicaine, a to že za jejich činem mohla být Luigiho politická orientace znásobená patrně rovněž vlivem alkoholu.

Poslankyně Marion Maréchalová-Le Penová na svém twitterovém účtu píše o „smutku a hněvu“ a podobně jako její teta označuje ty, kteří napadli „mladého patriota“ za „chátru“. Vyšetřovatelé po sérii výslechů zatím obvinili jednoho ze skupiny útočníků, pětadvacetiletého mladíka z Gers bez uvedení bližší identity.

Žádné komentáře:

Okomentovat