translate - traduire

čtvrtek 12. května 2016

Premiér Valls prosadil kontroverzní reformu zákoníku práce

> politika > Francie > reforma zákoníku práce, paragraf 49-3
Premier Valls prosadil další zákon silou.
Premiér Manuel Valls může být spokojen. Na jeho tváři zářil ve čtvrtek vpodvečer úsměv. Navzdory protestům, které se rozhořely po celé zemi poté, co oznámil použití ústavního paragrafu 49-3, se mu podařilo zákon, reformující zákoník práce, prosadit.


Paragraf umožňuje vládě prosadit zákon bez většiny. Opozice nedala dohromady absolutní většinu 288 hlasů, nezbytných pro položení vlády. Chyběly hlasy, náležejících zejména socialistům, kteří nebyli po celé dva měsíce, co běžela náročná a složitá diskuse o podobě zákona, ochotni jeho poslední verzi podpořit. 

Socialistickým poslancům se nepodařilo o dva hlasy složit svůj vlastní protest, dosáhli pouze na počet 52, čímž byli vyřazeni ze hry - i z počtů. I tak to ale vyvolalo v řadách levice neviděné napětí, jež se promítne do dalšího vládnutí socialistů.

Mezi těmi, kdo se o to pokoušeli, byli například bývalí levicoví ministři, socialista Benoît Hamon nebo poslanci blízcí ekoložce Cécile Duflottové.

Přesto se dá říct, že výše odporu, převážně z řad pravice, radikální pravice a radikální levice, byla zatím nejvyšší za celou dobu Hollandovy éry, prezidenta, který se sám za zákon postavil. 

Loni ve stejnou dobu opozice proti tzv. Macronovu zákonu, jež požadovala nedůvěru vládě ve stejném procesu, nižší: 234 v únoru a 198 hlasů v červnu.

Žádné komentáře:

Okomentovat