translate - traduire

úterý 10. května 2016

Vallse čeká těžkých 48 hodin. Padne kvůli reformě zákoníku práce jeho vláda?

> politika > Francie > analýza
Premiér Valls se již podruhé odhodlal k výjimečnému kroku.

Premiéru Manuelu Vallsovi došla trpělivost. Naběhla mu žíla na krku a se svým příslovečným temperamentem se rozhodl rozetnou gordický uzel zákoníku práce. Nasadil tvrdý styl. Po ranní úterní schúzce s patnácti rebely z vlastních řad, se rozhodl použít nejtvrdší ústavní kalibr: článek 49-3, jenž mu umožňuje prosadit zákon bez hlasování.

Valls: Země potřebuje jí kupředu!
"Máme k dispozici koheremtní a vyrovnaný text, jenž je ovoečm kompromisu," řekl premiér Valls s básnickou licencí. "Ale někteří z většiny, z jejího samého lůna odmítají zapsat se do dynamiky kompromisu," vysvětlil. Rada ministrů se ve 14.30 hodin sešla a přijala Vallsovy argumenty. "Protože země potřebuje pokročit kupředu, rada ministrů mi potvrdila, že mohu přistoupit k vládní zodpovědnosti," upřesnil za nesouhladného hučení pravicové opozice a části radikální levice.

Reformu po dva měsíce prezentuje jeho ministryně práce Myriam El Khomri. Ta do poslední chvíle dávala najevo, že si takový postup nepřeje. Ovšem čtyřicítka socialistických poslanců, jež nesouhlasila zejména s článkem 2 nového zákona, otočila vládní kormidlo. To, co znělo koncem února jako podmínečná možnost, se v úterý odpoledne stalo realitou.

Přijetí zákona může do 48 hodin zabránit pravicová opozice, která již odpoledne podala návrh na vyslovení nedůvěry. K hlasování by mělo dojít v Bourbonském paláci ve čtvrtek. O samostatné žádosti uvažovala i část levicových poslanců, která potřebuje minimálně 58 poslanců.

K tomu, aby pravicoví Republikáni (LR) a centrističtí poslanci Svazu demokratů a nezávislých (UDI) vládu položili, potřebují s levicí získat většinu celkem 289 poslanců. Pravice disponuje 227 hlasy... Záležet bude proto na šedesátce poslanců z levocové části spektra, a nebude stačit jen 40 poslanců socialistických.

Protesty. Padne Vallsova vláda?
Již v úterý během dme protestovali proti vládnímu postupu demonstranti s hnutí Nuit debout (Noc vzhůru). Postup premiéra oznáčili za "popření demokracie". Ústava z roku 1958 a článek 49-3 byl hojně využíván gaullistickými vládami. Premié Valls k němu již přistoupil při prosazení tzv. Macronova zákona před rokem.

Koordinovaný postup na čtvrtek a na další týden již nahlásily odbory, k blokádě a stávce na 17. a 19. května se odhodlali i železnićáři.

Padne ve čtvrtek Vallsova vláda? Premiér se ještě večer v televizi tvářil sebevědomě. Pých předchází pád?





Žádné komentáře:

Okomentovat