translate - traduire

pátek 30. listopadu 2018

Veterán slovních provokací Jean-Marie Le Pen byl odsouzen za homofobiii

> politika > Francie > homosexualita > text vyšel na portálu EuroZprávy,.cz, dne 28. listopadu 2018.
Francouzský politik Jean-Marie Le Pen, zakladatel a bývalý vůdce francouzské Národní fronty (FN), přejmenované nedávno na Národní shromáždění (RN), byl dnes trestním tribunálem odsouzen k pokutě celkem 800 euro, za své poznámky proti homosexuálům. Informuje o tom agentura AFP.

 Devadesátiletý zakladatel kontroverzní populistické a nacionalisté Národní fronty, který je v současné době hospitalizován, se svého procesu na začátku října nezúčastnil. Státní zástupce požadoval pokutu ve výši 8 000 eur - s možností odnětí svobody, pokud by ji odsouzený nezaplatil. Občanským stranám je rovněž povinen zaplatit 11 000 euro.

Státní zástupce obvinil pravicového vůdce z toho, že „vyvolával nenávist“ a dožadoval se „zákazu homosexuálů“. Když byl Jean-Marie Le Pen poslancem Evropského parlamentu, v březnu roku 2016 uvedl, že „pedofilie našla své osvojení (...) v oslavování homosexuality, jež uvádějí v pochybnost všechny profese, zabývající se dětmi a mládeží“. 

Žalujícímu sdružení Mousse (Pěna), jež vystupuje proti homofobní a sexistické diskriminaci, musí Jean-Marie Le Pen zaplatit 4 000 euro jako finanční náhradu. Konzervativní list Le Figaro připomíná, že v prosinci téhož roku 2016 řekl Jean-Marie Le Pen o zastoupení homosexuálů v Národní frontě uvedl následující: „Homosexuálové, to je jako sůl v polévce: pokud jí je málo, je dosti fádní, je-li jí ale příliš mnoho, nedá se vůbec pít.“

Na adresu přítele policejního důstojníka Xaviera Jugelého, jenž byl zabit při džihádistickém útoku na Champs-Elysées, se Le Pen v dubnu 2017, při oficiálním pohřbu zavražděného, vyjádřil slovy: „Myslím, že tento zvláštní rodinný úkaz, by měl být držen dál od toho typu ceremonie, která by tím jenom získala na větší diskrétnosti." 
 Prokurátoři a žalující občanské strany připomněli u soudu také bývalé verbální provokace Le Pena, kdy homosexualitu vyhlásil za „biologickou a sociální anomálii“ (1984) nebo jeho výrok, kterým označil „AIDS za druh malomocenství“ (1987). 

Le Penův advokát Frederic Joachim požadoval okamžité ukončení soudního řízení, které označil za „drsné pronásledování triviálních skutečností“, argumentoval zejména tím, že u svého klienta jde o „naprostou absencí homofobie“.

Žádné komentáře:

Okomentovat