translate - traduire

pátek 2. listopadu 2018

Primátor Zdeněk Hřib pro EuroZprávy: Největším mým cílem je změna!

>  politika > česká komunální > rozhovor na EuroZprávy.cz, dne 29. října 2018.
V posledních dnech je primátor Zdeněk Hřib velmi vytížen. Neví, kam dřív. I v odpovědích pro EuroZprávy.cz se o pár dní opozdil. Na svou roli si zatím ještě evidentně nezvykl, v korespondenci je totiž stále jen „kandidátem Pirátů na primátora“. Odpovídá lakonicky, někdy vážně, vědom si zodpovědnosti, jež na nového muže na pražské radnice doléhá. Jeho vládu již „asi nic“ nezvrátí, uvádí s nadhledem.

Nebojíte se, pane primátora, že to na vás najednou na radnici všechno spadne?

Padají nám tu sice mosty, ale doufám že nespadnou všechny najednou. Město se musí začít starat o svůj majetek a plánovat opravy tak, aby se tyto události nestávaly.

Tvrdíte, že chybou předchozího vedení Prahy bylo, že neměla shodu na společné vizi. Vy ji už se svými partnery nalezl? 

Ano. Našli jsme poměrně hladkou shodu na společném programu. To byl i důvod proč jsme preferovali tyto koaliční partnery.

Můžete prozradit jména, která budou na radnici nově pracovat? 

Piráti: primátor Zdeněk Hřib - IT, EU fondy, zahraniční vztahy, vnitřní a vnější vztahy. Radní Adam Zábranský - bydlení a otevřená radnice (občanská participace a transparentnost). Radní Vít Šimral - školství, sport, volný čas, věda, výzkum, inovace, podpora podnikání. Spojené síly pro Prahu: radní Hana Marvanová - veřejná správa, legislativa, bezpečnost. Náměstek Petr Hlaváček - Územní rozvoj. Radní Jan Chabr - Majetek a majetkové podíly. Náměstek Petr Hlubuček - Životní prostředí, infrastruktura a technická vybavenost (včetně ZOO a botanické zahrady). Praha sobě: radní Milena Johnová - sociální politika a zdravotnictví. Náměstek Pavel Vyhnánek - finance a rozpočet (a také Výstaviště a Holešovická tržnice). Náměstek Adam Scheinherr – doprava. Radní Hana Třeštíková – kultura.

Od programu, který bude patrně zveřejněn v nějakém dokumentu, jste už na 100 procentech shody? 

Víceméně ano, ale ještě by mělo dojít namapování jednotlivých programových bodů na konkrétní lidi v radě. To dosud nebylo možné provést.

Bavil jste se již s bývalou primátorkou Adrianou Krnáčovou? 


Ano. Samozřejmě chceme převzít rozpracované projekty. A také neopakovat chyby našich předchůdců. Máme nicméně podstatně lepší výchozí podmínky, protože máme dobrou programovou shodu a do radě jsou navrženi skuteční odborníci ve svých gescích.

Co je Vaším největším cílem, aby po vás v Praze po skončení vašeho působení zůstalo? 


Změna. A to jednak v přístupu magistrátu k občanům, ale i ke spravovanému majetku, transparenci veřejné správy a službám poskytovaných městem.

Žádné komentáře:

Okomentovat