translate - traduire

pátek 30. listopadu 2018

Američané posilují demonstrační špionážní přelety nad Krymem

> politika > konflikt Ukrajina/Rusko > text vyšel na portálu EuroZprávy.cz, dne 28. listopadu 2018.
Tři přelety za tři dny. Americké vojenské letadlo Boeing P-8A Poseidon provedlo průzkumný let nad Kerčském průlivem a nad Krymem. Informuje o tom ruská agentura RIA Novosti s odkazem na monitorovací službu dat PlaneRadar. Podle této služby má letadlo číslo 168848 a je součástí 26. letové hlídkové eskadry americké námořní pěchoty.

Letadlo se přiblížilo k pobřeží Krymu na 31 kilometrů. Již dříve ve stejné oblasti provedl monitoring průzkumný bezpilotní letoun RQ-4A Global Hawk, který také sledoval demarkační linii v Donbase. Později bylo hlášeno, že letěl nad Černým mořem. Boeing P-8 Poseidon je typ speciálního protiponorkového hlídkového letadla, jež jen určené k detekci a zničení nepřátelských ponorek v oblastech hlídky, průzkumu a účasti na operacích proti lodím a při záchranných operacích. 

Strategický průzkumný letoun RQ-4 Global Hawk je schopný samostatného letu po dobu 30 hodin v nadmořské výšce až 18 tisíc metrů. Leonid Krutakov, politický analytik a docent na katedře politologie na finanční univerzitě Ruské federace, citovaný agenturou, považuje přelety amerických strojů za další protiruskou provokaci. 

„Nesnažili se tam nic najít, protože existují vesmírné skupiny družic, které dokážou všechno zkontrolovat, všechno vyfotografovat, toto je otevřená a přímá provokace, opakování jen toho, co učinili Ukrajinci se třemi loděmi, jež vedla k eskalaci napětí v Černém a Azovském moři.“ 

Přítomnost amerických letadel, jež vstoupily do prostoru černého moře hlásila před dvěma dny také specializovaný Ukrajinský vojenský portál (mil.in.ua). „V 7.50 kyjevského času, v 6.50 středoevropského času, vzlétlo letadlo rozvědky amerických ozbrojených sil Boeing RC-135V s volacím signálem BASTE41 ze základny Souda Bay na ostrově Kréta v Řecku a vydalo se k Černému moři," praví se ve zprávě. V 8:30 (7:30 SEČ),“ napsal portál. 

Nacházelo se poté ve vzdušném prostoru Bulharska a směřovalo k přeletu nad Krymu a Kavkazem. Špionážní přelety jsou běžnou součástí monitorovací služby amerických leteckých sil. 

Přelety Boeingu P-8A Poseidon byly hlášeny již před střetem v Kerčském průlivu, a to ve listopadu dvakrát, v říjnu ve stejném počtu. Rozvědný americký Boeing RC-135V se počátkem října ocitl i velmi blízko pilotnímu ruskému letounu Su-27, které proti němu vzlétlo, oznámilo americké námořnictvo 5. října. 

Žádné komentáře:

Okomentovat