translate - traduire

pátek 9. listopadu 2018

Rusové chtějí v Moskvě usmířit Kábul s Tálibánem

> politik> mezinárodní > Afghánistán > text vyšel na EuroZprávy.cz, dne 9. listopadu 2018.

Nastává obrat v jednání o Afghánistán? Rusko dnes v Moskvě hostí mezinárodní setkání o Afghánistánu. Jejím cílem je vytvoření „přímého dialogu mezi Kábulem a Tálibanem“, který má ambici vyřešit afghánský konflikt. Informují o tom světové agentury TASS, Bloomberg, stejně jako agentura AFP.

Iniciativy se ujal ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, který účastníky vyzval, aby „nebyli vedeni osobními či kolektivními zájmy, ale zájmy afghánského lidu (...) s cílem „otevřít novou stránku v historii Afghánistánu společným úsilím". Schůzka se koná za zavřenými dveřmi v jednom luxusnímu hotelu v Moskvě.

Afghánská delegace se skládá ze čtyř zástupců Vysoké rady pro mír, vládní agentury pověřené úsilím o usmíření s povstalci, uvedl mluvčí Sayed Ihsan Taheri.

Kábulská vláda, stejně jako afghánský prezident Ashraf Ghání, se donedávna zdráhaIi takových hovorů účastnit, a i dnes tvrdí, že vláda nebude na jednáních zastoupena jako taková. Kábul trvá i nadále na přímých jednáních s Tálibánem. Ten oznámil, že do Moskvy posílá „delegaci na vysoké úrovni" pěti zástupců svého „politického úřadu“.

Americký list Washington Post upřesňuje, že mezi nimi jsou vysocí činitelé hnutí: Mohammad Abbas Stanekzai a jeho zástupce Abdul Salam Hanafi. „V souvislosti s tímto setkáním se nebude konat žádná jednání s delegací kábulské administrativy", řekl mluvčí Talibánu ve svém prohlášení zaslaném AFP.

Rusko vyzvalo k účasti také Spojené státy, Indii, Írán, Čínu, Pákistán a pět bývalých sovětských republik Střední Asie. Spojené státy americké oznámily, že zástupce velvyslanectví USA v Moskvě se bude účastnit „pozorování diskusí“.

Zúčastněné strany chtějí dosáhnout ukončení války, která Afghánistán sužuje již 17 let. „Všechny země musí podporovat přímý dialog mezi afghánskou vládou a Tálibánem dosáhnout do konce války,“ řekl novinářům ve středu zástupce mluvčího amerického ministerstva zahraničí Robert Palladino. „Ale žádná vláda, včetně Ruska, nemůže nahradit afghánskou vládu v přímých rozhovorech s Tálibánem," řekl.

Ruská iniciativa přichází v citlivém čase. Podle nedávné zprávy USA je kontrola orgánů nad afghánským územím na nejnižší úrovni za tři roky, zatímco vládní bezpečnostní síly trpí rekordními ztrátami. Spojené státy americké se opakovaně snažily oživit přímé rozhovory s Tálibánem, které ale zatím nikam nevedly. V posledních měsících v Kataru se uskutečnily dvě bilaterální schůzky, ta poslední 12. října.

Tálibán zatím odmítal přímé rozhovory s Kábulem a tvrdil, že oni jsou i nadále legitimní vládou Afghánistánu, která byla svržena Spojenými státy americkými a i žádá o vyjednávání přímo s Washingtonem.

Žádné komentáře:

Okomentovat