translate - traduire

čtvrtek 17. prosince 2020

Putin očekává, že se vztahy mezi Amerikou a Ruskem během Bidenova působení zlepší

> politika > Rusko > Spojené státy americké > Joe Biden > kauza Navalný


Ačkoliv ruský prezident Vladimir Putin zmínil, že očekává i nadále mnoho problémů v rusko-amerických vztazích, tyto vztahy se mohou zlepšit po nástupu nové administrativy USA na čele s demokratem Joe Bidenem.

„Vztahy mezi Ruskem a USA se staly rukojmím vnitřní politiky USA. Podle mého názoru je to pro ně špatné, ale je to jejich volba, ať si dělají, co chtějí,“ řekl prezident Putin na své velké výroční tiskové konferenci, jejíž záznam nabízí agentura TASS k dispozici.

„Věříme, že nově zvolený prezident USA věci vyřeší kvůli jeho zkušenosti z domácí i zahraniční politiky a doufám, že všechny vznikající problémy, pokud ne všechny, tak alespoň některé z nich, budou vyřešeny během funkčního období příští administrativy,“ cituje Putina agentura Interfax.

Putin tím dal mimo jiné jasně najevo, že je pro něho novým prezidentem Joe Biden - navzdory těsným výsledkům, jež jeho protivník, dosavadní prezident Donald Trump, který je i nadále zpochybňuje - klíčovým partnerem.

O to, že by Donald Trump nezískal odpovídající práci, se ale nebojí. „Nemyslím si, že by se Trump musel zaměstnat. Téměř 50 procent americké populace pro něj hlasovalo, pokud počítáme počet voličů bez volitelů. Ve Spojených státech se těší poměrně široké podpoře. A pokud chápu, neopustí politický život své země,“ řekl Putin.


Putin: Ruští hackeři nepomáhali Trumpovi!

Odmítl zároveň, že by se ruští hackeři podíleli na Trumpově úspěchu při minulém vítězství, ani nezasahovali do povolebního procesu ve Spojených státech před čtyřmi lety.

„Ruští hackeři nepomohli dosavadnímu americkému prezidentovi, aby byl zvolen a nezasahovali ani do vnitřních záležitostí tohoto velkého národa,“ zdůraznil. Cílem takových informací bylo pouze „zkazit vztahy mezi Ruskem a Spojenými státy“ a popřít tím zároveň „uznání legitimity dosavadního amerického prezidenta“. Reagoval tím na provokativní otázku novináře a producenta Sergeje Šnurova, proč ruští hackeři nepomohli Trumpovi, aby byl znovu zvolen.

Prezident Putin je si vědom, budou i nadále zvenčí „existovat pokusy o zásahy do voleb do Státní dumy v roce 2021“, Rusko je ale proti nim „schopné čelit“, uvedl. „Samozřejmě budou existovat pokusy zasahovat; vždy jednají tímto způsobem, a to nejen v našich volbách, ale prakticky po celém světě. Jedná se o globální politiku, pokud jde o základny po celém světě, i o zásahy po celém světě a připravujeme se na to, “ řekl.

Rusko je podle něj otevřené spolupráci se svými partnery, včetně spolupráce s mezinárodními pozorovateli. „Nejdůležitější je, aby si občané naší země sami byli jisti, že volby se konají otevřeně a transparentně a že jejich výsledky si zaslouží respekt,“ řekl Putin.

Proč by měl někdo Navalného otrávit?

Otrávení opozičního aktivisty Alexeje Navaného, který se nachází nyní v Německu, považuje za incident, jenž fakticky znamená „legalizaci materiálů amerických bezpečnostních služeb“. Zveřejněné materiály, které se objevily na portálu CNN, v součinnosti s investigativní skupinou Bellingcat, jež obviňují ruské agenty FSB, považuje za smyšlené. Ministr zahraničí Sergej Lavrov je označil již ve středu na tiskové konferenci v Záhřebu ironicky za „zábavné čtení“.

Nejedná se v žádném případě o výsledky nějakého vyšetřování, k němuž zatím vůbec nedošlo. „Jsme si plně vědomi toho, co to je. V obou případech to byla legalizace - ne nějaké vyšetřování - ve skutečnosti to byla legalizace materiálů amerických bezpečnostních služeb. Copak nevíme, že sledují polohu? Naše bezpečnostní služby tomu rozumějí a vědí to docela dobře,“ podtrhl prezident Putin.

Týká se to rovněž informací o Putinově rodině, jejímiž skutečnými autory jsou podle něj „americké bezpečnostní služby“. „Každopádně to bylo zjevně provedeno na jejich příkaz. To je naprosto zřejmé," řekl Putin.

Dodal, že americké bezpečnostní služby podporovaly Navalného, ale to nebylo nikdy důvodem k tomu, aby byl otráven. Pacient v berlínské nemocnici má „podporu amerických zpravodajských agentur“. Agentura TASS upozorňuje na to, že Putin považuje sledování Navalného ruskými zpravodajskými agentury za oprávněné. „Měly by ho sledovat, ale proč by ho někdo chtěl otrávit, proč by to někdo dělal?“ řekl Putin se smíchem.

„Kdyby někdo chtěl Navalného otrávit, byl by to udělal,“ poznamenal Putin. „Když mě jeho žena kontaktovala, okamžitě jsem vydal pokyny, aby bylo možné ji odvézt na ošetření do Německa,“ dodal prezident.

Žádné komentáře:

Okomentovat