translate - traduire

středa 16. prosince 2020

Očkování proti covidu-19 bude „ve stejný den“ ve všech zemích Evropské unie, zřejmě 27. prosince

politika > Evropská unie > Ursula von der Lyenová > vakcína 


Brzy a společně. Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise, ve středu oznámila, že dvacet sedm zemí Evropské unie (EU) zahájí očkování proti covidu-19 „co nejdříve“. Němci mluví o 27. prosinci.

Mělo by to být každopádně hned po schválení evropského regulátora. Vakcínu vyvinuly společností Pfizer a BioNTech.

„Stejným způsobem, jakým jsme prošli touto pandemií v jednotě, pojďme to společně provést a sjednotit se i k vymýcení tohoto hrozného viru,“ vyzvala Ursula von der Lyenová ve svém středečním vystoupeni v Evropském parlamentu. Zveřejnila to na svém twitterovém účtu.

Schválení by mohlo být již příští týden. „Konečně do týdne bude povolena první vakcína, očkování může začít okamžitě (...). Je to obrovský úkol,“ řekla šéfová evropské exekutivy v evropském parlamentu v Bruselu. „Začněme tedy s očkováním co nejdříve, a to společně ve dvaceti sedmi zemích, počínaje týmž dnem,“ dodala při příležitosti příležitosti plenárního zasedání - převážně prostřednictvím videokonference – evropských poslanců.

Německo tlačí na zahájení od 27. prosince

Agentura AFP připomíná, že pod tlakem Německa Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) v úterý oznámila, že bude uvažovat o zpřístupnění vakcíny ke dni 21. prosince – tedy o týden dříve, než bylo původně plánováno. 

Po prozkoumání stanoviska regulačního orgánu a po konzultaci s členskými státy (proces bude pravděpodobně trvat několik dní) bude moci Evropská komise kolem Vánoc vydat podmíněné rozhodnutí i o registraci v EU. „Zakoupili jsme více dávek [...], než je nutné pro každého v Evropě,“ řekla hlavní komisařka.

Francouzský prezident Emmanuel Macron již v úterý uvedl, že očkovací kampaň proti covidu-19 bude zahájena ve stejný den ve všech zemích EU, podle komentářů vedoucích skupin ve francouzském Národního shromáždění. Jeho doprovod Macronova slova potvrdil a dodal, že ještě není stanoveno žádné datum.

Agentura Reuters upřesňuje, že v Německu by tím dnem mohl být již 27. prosinec. Odvolává se přitom na německého ministra zdravotnictví Jense Spahna, který před čtvrteční schůzkou s kancléřkou Angelou Merkelovou a vedoucími laboratoře BioNTech řekl: „V Německu začneme 27. prosince, pokud schválení proběhne podle plánu." A vzápětí dodal: „Zbytek EU (...) chce začít 27. prosince.“

Žádné komentáře:

Okomentovat