translate - traduire

pondělí 28. prosince 2020

Brexit za námi? Ne zcela. Británie neunikne své geografii

politika  >  Evropská unie  >  Velká Británie 

Dohoda je na stole a britští občané si mohou o Vánocích vydechnout, píše analytik americké televizní stanice CNN Luke McGee. 

Měsíce plné jednání mezi Spojenými královstvím a Evropskou unií nakonec vyústily v obchodní dohodu, jež odvrátily možnost existence bez ní. Je tedy brexit skutečně hotový ?

Záleží na úhlu pohledu Jako vždy v případě brexitu existuje řada různých způsobů, jak tuto otázku interpretovat, míní autor. Oficiálně má k brexitu dojít 31. ledna 2020, kdy Spojené království formálně opustí Evropskou unii - po přechodném období, které má vypršet na konci tohoto roku.

Británie na evropské oběžné dráze

„Ačkoli k brexitu došlo, přechodné období znamenalo, že Spojené království zůstalo na oběžné dráze EU, aby se zabránilo náhlému ukončení obchodu,“ píše analytik. 

„Pro stoupence brexitu to znamenalo, že Spojené království opustilo pouze jméno a budoucí vztah - obchodní dohoda, která byla dohodnuta ve čtvrtek - bude muset zajistit pro Spojené království mnohem větší suverenitu.“

Suverenita je klíčovým slovem. Během tvrdých jednání britští euroskeptici totiž tvrdili, že se EU pokouší Spojené království uvěznit, aby setrvalo trvaleji na její oběžné dráze, a vytvořila silný tlak zároveň na vládu, aby vyjednávala co nejčistší brexit.

Štědrý večer, kdy došlo k dohodě, sice znamená, že tato debata v podstatě skončila, ale konec není definitivní. Okamžitě nezbývá nic, o čem by se dalo polemizovat, ani již není chuť vstoupit do dalších rozhovorů.

 Jak řekla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, po uskutečněné dohodê již „chceme brexit nechat za sebou“. 

Obtíže mohou ale v následujících letech přetrvávat. O co by mělo jít? Analytik CNN je vidí v otázce, jak bude vypadat další postup.

Nový vztah nebude jen o výměně zboží

Coo se stane tedy stane teď? Předsedkyně von der Leyenová zmínila, jak připomíná, právní postup, který EU musela zahájit proti Velké Británii poté, co se Brusel domníval, že vláda v Londýně porušila část první dohody o brexitu, dohodnuté v loňském roce.

Bude to ihned na pořadu dne? ‚Po napětí v uplynulém roce je téměř nevyhnutelné, že EU bude důkladně zkoumat, zda se Spojené království drží podmínek, ke kterým se v dohodě přihlásilo. 

Pokud k tomu dojde, instruování právníci by v této věci mohli být i nadále pro brexit horkou otázkou: je proto velmi pravděpodobné, že se debaty o suverenitě opět vrátí,“ píše Luke McGee.

Tato dohoda je však pravděpodobně jen výchozím bodem toho, co se vyvine v nový vztah. „Spojené království je stále evropským národem a je proto nevyhnutelné, že vyvstanou problémy, na nichž musí spolupracovat s Bruselem. 

U  některýchz těchto otázek bude chtít jít svou vlastní cestou, u jiných ne.“ A jaký bude ten „nový vztah“?

‚Členství v EU bylo mnohem více než obchodem se zbožím,“ zdůrazňuje analytik. „A rozporuplná povaha brexitu znamená, že vždy bude existovat politický argument pro to, aby Spojené království více spolupracovalo s Evropou v oblastech i mimo obchod.“

Jednou z otázek e pandemie. Pandemie covidu-19 se podle autora ukázala být „dobrým příkladem toho, jak může být výhodná spolupráce s EU“, například při nákupu ochranných prostředků nebo lékařského vybavení.

„Každé nové výdaje vytvoří politické napětí mezi euroskeptiky a eurofily. Je velmi pravděpodobné, že v nadcházejících měsících budou britské podniky tlačit na britskou vládu, aby hledala komplexnější dohodu o finančních službách a přiměřenosti dat, což by bylo výhodou pro velký britský sektor finančních a profesionálních služeb,“ soudí analytik.

Co tedy bude vlastně nového po Brexitu? „Brexitu může být konec, ale Spojené království nemůže uniknout své geografii.

Jelikož se oba partneři nyní dostávají do svých nových rolí na světové scéně, je nemyslitelné, že by byli schopni navzájem se ignorovat,“ uzavírá analytik CNN.

Žádné komentáře:

Okomentovat