translate - traduire

neděle 28. června 2015

Diskrétní Julie Gayetová krouží kolem prezidenta

politika > Francie > publikováno a odvysíláno Českým rozhlasem Plus dne 27. června 2015
Kdy se rozhodnou oficializovat prezident a "jeho herečka" Julie Gayetová svůj vztah?
Jejich vášeň je ryze soukromá. A téma je tabu. „Soukromé věci se řeší v soukromí,“ řekl přece na tiskové konferenci loňského roku prezident. Roční vztah prezidenta Françoise Hollanda a herečky Julie Gayetové se s nadcházejícím létem opět vrací na stránky – převážně bulvárního tisku. Je léto, nadchází čas dovolených. „Chystá se prezident oficializovat svůj vztah?“ ptá se regionální deník Sud Ouest.


I když to někdy při pohledu na zamračené a chladné dny zas tak nevypadá, léto je tady. „Kdy si bude brát francouzský prezident dovolenou?“ ptá se bulvární magazín Paris Match. Otázka vypadá nevinně, ale skrývá se za ní otázka druhá. „S kým bude prezident trávit dovolenou?“ Schválně... s kým?

Na titulní straně posledního vydání září úsměv blonďaté herečky Julie Gayetové, oděné poněkud záhadně do červené tuniky – snímek byl pořízen při výročí 800 let tzv. bratrstva Jurade, inistituce bdící nad kvalitou vína z oblasti Jury, do něhož byla osobně přijata. Odpověď, jakkoliv sugerované nejen bulvárními magazíny a regionálním tiskem, není snadná. Rodinné kořeny váží Gayetovou k Saint-Emilionu, vyhlášené vinné oblasti, jen nějakých dvacet minut od Bordeaux, kde se její dědeček i její otec s láskou této zálibě věnovali. Byla to ale náhoda, že nedaleko odtud se pohyboval také prezident? „Je těžké si tu otázku klást,“ připouští Sud Ouest, „ale dva roky před příštími prezidentskými volbami, zdá se být možná tím vhodným okamžikem – k přípravě ´měkkého přistání´.“ 

Ačkoliv byla toho dne, 18. června, média plná Waterloo, kde Hollande stejně jako jeho premiér Manuel Valls chyběli, prezident se sám osobně objevil na ceremonii ve městě Mont-Valérien, kde si připomněl památný okamžik 18. června 1940, spjatý s výzvou velkého generála Charlese de Gaulla – vystoupit se zbraní v ruce proti nacismu. Prezident měl toho dne velmi nabitý program, jistě, ale poprvé se jen několik metrů objevila také Julie Gayetová. Náhoda?

Ne, jistě, ještě ne jako první dáma – prezident se v poslední době trochu kuriózně objevoval se svoji bývalou partnerou Ségolène Royalovou – ale přec jen tu byla, i když „pouze“ jako vnučka Alaina Gayeta, jednoho z těch, kteří uposlechli výzvy generála de Gaulla, a odjeli během července do Anglie. Julie byla oděna v černém a společně s dalšími příbuznými doprovodila svého dvaadevadesátiletého dědečka, usazeného pohodlně na vozíku, k místu ceremonie. Gayet bojoval s Francouzskými svobodnými silami (FFL), a účastnil se bitvy u El-Alameinu, je nositelem Řádu Čestné legie a Válečného kříže. Byla to ceremonie památná, a přítomnost Julie byla diskrétní. Zatímco prezident potřásl rukou všem bojovníkům proti nacismu, zůstala sama v povzdálí.

Připomíná to novou strategii, soudí média (připomeňme, že se na veřejnost dostal Hollande jako milenec na skútru a v přilbě na mopedu s bodyguardem), když přirovnávají tento „neviditelný vztah“ současnosti ke slavné barokní technice „chiaroscuro“ (česky známé jako šerosvit), jíž vynikal zvláště Caravaggio. „Průnik Julie Gayetové do života šéfa státu a její umístění v Elysejském paláci, se stává něčím zcela... normálním,“ ironicky píše Paris Match.

Zatím se tak ovšem ještě nestalo, zopakujme. Možná ale, že někde tam, kam nevidíme, se otevírá „nová barokní stránka život nové první dámy“. Zatím kolem prezidenta Hollanda ale Julie jenom krouží...

Žádné komentáře:

Okomentovat