translate - traduire

pondělí 21. listopadu 2016

Fillon, Sarkozy, Juppé aneb Ruská ruleta francouzských primárek?

Bývalý premiér Fillon triumfálně zvítězil v prvním kole pravicových primárek. Bude ale ještě kolo druhé. 
> politika > Francie > exkluzivně na Jehlice revue

Šok na pravici: François Fillon, bývalý Sarkozyho premiér, triumfálně zvítězil - v prvním kole ze sedmi kandidátů primárních voleb na pravici 20. listopadu. Bývalý prezident Sarkozy byl vyřazen. Kdo to čekal? První kolo ale nebude tím, které rozhodne. Tuto neděli 27. listopadu přijde kole druhé, v němž může převážit rozum nad emocemi. To hraje pro druhého na pásce, rovněž bývalého premiéra, totiž Alaina Juppého.

Zvítězil François Fillon s výsledkem naprosto ohromujícím: 44,1%. Dlouhodobě favorizovaný Alain Juppé se ocitl na druhé pozici s pouhými 28,5%. Šéf Republikánů (LR) a bývalý prezident Nicolas Sarkozy byl vyřazen, skončil překvapivě jako třetí s 20, 6%. zatímco Fillon, dlouholetý premiér Sarkozyho, slaví svůj triumf a prožívá satisfakci. Sarkozy již ohlásil odchod z politického života: bude ho patrně provázat pach justičních afér...

Překvapení, ale jen zdánlivé

Trend Fillonova vzestupu anticipoval pouze jeden výzkum, a to agentury Ifop pro týdeník Paris Match, sotva pár dní před volbami. Oznámil tři dny před volbami, že Fillon posiluje o osm procentních bodů. Nahlásil rovněž procentní oslabení obou favoritů: Juppého i Sarkozyho.

V tomto týdnu, který zbývá, lze zaznamenat razantní nástup Juppého v konzervativních médiích (na prvním místě Le Figaro, v nichž sděluje, že Fillonovy návrhy „nejsou realistické"), ale i ve veřejnoprávní televizi France 2, kde svého konkurenta Fillona  obvinil přímo ze „sociální brutality programu“. Právě snaha zachytit širší spektrum voličů a spojit Fillona s érou Sarkozyho, jsou hlavními klíči v boji Juppého.

Bývalý premiér Fillon, který nečekaně vyletěl, má za sebou šéfa Senátu Gérarda Larchera, ale i vlivnou katolickou lobby, jež se vymezuje proti socialistickému Hollandova programu tzv. Manželství pro všechny. Obecně lze říct, že Fillon těží z tradičního konzervativního elektorátu, jenž se odvrátil od Sarkozyho.

Nezajímavá není ani zahraničně-politická orientace obou kandidátů, kteří postupují do druhého kola. Fillon, jenž dlouhodobě varuje před podceňováním a marginalizováním Ruska, má proti sobě přesvědčeného atlantistu Juppého. Mimochodem, rovněž Sarkozy hrál velmi silně ruskou kartu. V sociální oblasti je Fillon vnímán ve zkratce jako učedník Margaret Thatcherové, oproti Juppému, jenž působí sociálně smířlivěji a ohleduplněji.

Nemalou roli bude v rozhodování hrát postavení obou kandidátů vůči populistické pravici Marinne Le Penové. Podle výzkumů by měl větší šanci stoupenkyni „velké změny“ porazit Alian Juppé. Fillon ovšem nikdy nekoketoval s tématy Národní fronty (FN) jako Sarkozy. To, co vypadá na první pohled jako ruská ruleta, může být ve druhém kole hlasem rozumu – a možná i srdce. Juppého podporuje významná část centristů, ale i levicových voličů, kteří se paradoxně účastní těchto otevřených historických pravicových primárek,

Žádné komentáře:

Okomentovat