translate - traduire

pátek 23. června 2017

Vládní rozvod po francouzsku v důvěrném jádru Macronie

> politika > Francie > komentář odvysílán na Českém rozhlasu Plus, dne 22. června 2017.
Jsou manželství italská – a potom francouzská. Stejně jako rozvody. Obě formy nepostrádají na naše poměry vášnivých vznětů a rychlých rozhodnutí. Krátce po vítězství Macronova hnutí v druhém kole parlamentních voleb v neděli, odešli ve středu z vlády čtyři ministři. Vypukla vzpoura v Macronii?

Konzervativní list Le Figaro nedávno poznamenal, že Macronova hvězdná galaxie, jinak také Macronie, má povahu říše Protéovy. Řecký bůh, syn boha Poseidóna a mořské nymfy Náidy, fascinoval svými proměnami,. Došlo k nové proměně? Prezident Emanuel Macron by ale chtěl být Jupiterem, nejvyšším bohem, vládnoucí nebesům a hromu.

Odchod tří ministrů: Françoise Bayroua, ministra spravedlnosti, Marielle de Sarnezové, pověřené evropskými záležitostmi a Sylvie Goulardové, ministryně obrany - přišel skutečně jako Jovův blesk z čistého nebe. Odchod zakládajícího tajemníka hnutí En marche! (Na pochodu!) Richarda Ferranda, dovčerejška ministra územní celistvosti, se vzhledem k jeho dřívější aféře s nemovitostmi dal očekávat již nějaký čas...


Nicméně, tři ministři za Demokratické hnutí (MoDem), kteří ve svých funkcích vydrželi pouze jeden měsíc a dva dny - to je vlastně překvapivé. Také kolem nich se v posledních dnech ozývaly hlasy, že poškozují svými aférami čistotu Macronovy galaxie. MoDem měl využívat své euroasistenty pro stranické potřeby. Delikt, vytýkaný nejednomu euro- i - národnímu poslanci, Národní frontou počínaje, Ferrandem a Fillonem konče. Bayrou ve včerejším vyhlášení popřel, že by vytvářel „fiktivní zaměstnání“ pro své asistenty. Některé dokumenty, o nichž píše francouzský tisk, ale mluví proti němu.

Ty, kteří proti němu štvou, vypouštějí polopravdy a ostouzejí jeho osobu, označil – v logice řecké mytologie – za sikofanty, tedy profesionální udavače. „Francie byla v jiných dobách zemí anonymních dopisů, které se, jak se zdá, se tu psaly nejvíce z celé Evropy,“ řekl. Prokuratura zahájila předběžné zkoumaní pro „zneužití důvěry“. K zahájení vyšetřování, jímž Macron podmínil etiku ministrů, dosud nedošlo.

Angažmá ministra Bayroua bylo citlivější o to více, že jako ministr připravoval zákon o „obnově důvěry v politický život“, takřečený zákon o moralizaci, jenž stál jako klíčová podmínka jeho spojení s Macronem v polovině února. Pozoruhodné je, že premiér Édouard Philippe dokázal velmi rychle najít za modemisty náhradu ve stejném hnutí.

Nedá se tedy zrovna pochopit, proč byly nové tváře druhé vlády, zvané také Philippe 2 - tedy Jacqueline Gouarltová, senátorka a místopředsedkyně MoDemu, a Geneviève  Darrieussecqová, starostka města Mont-de-Marsan – vůbec jmenovány. Nemají srovnatelnou váhu, a jsou přiděleny k jiným ministerstvům, vnitra a armády, obsazené již Géraldem Collombem a Florence Parlyovou.

Předseda MoDemu Bayrou, jehož hnutí s počtem 42 poslanců, utváří svůj vlastní (třetí nejsilnější) klub v Národním shromáždění, potvrdil, že i nadále podporuje prezidenta Macrona. O tom, že může být Bayrou se svým „nezdolným charakterem“ na obtíž, se mluvilo již po prvním kole parlamentních voleb.

Rozvod proběhl rychle, Marielle de Sarnezová již dala najevo, že hodlá stanout na čele parlamentního klubu. Bývalý ministr Ferrand rovněž. Ne, to není vzpoura, jen protéovská proměna v důvěrném jádru Macronie.

Žádné komentáře:

Okomentovat