translate - traduire

čtvrtek 1. června 2017

Morálka ministra Ferranda nade vše

> politika > Francie > komentář odvysílán na Českém rozhlasu Plus, dne 30. května 2017.

Má to být první zákon nové vlády ministra Edouarda Philippa. Ještě v únoru, kdy došlo ke strategické alianci mezi tehdejším kandidátem Emmanuelem Macronem a šéfem Demokratického hnutí Françoisem Bayrouem, stal se požadavek moralizace politického života doslova jejím úhelným kamenem. Od minulého týdne se změnil na kámen prubířský. Morálka nade vše? Inu, jak pro koho, dodejme...

Ministr teritoriální koheze Richard Ferrand, donedávna poslanec Socialistické strany, od jara pravá ruka nyní nového prezidenta Macrona, má totiž problém.

Jak ohlásil satirický týdeník Canard enchaaîné, měl ministr Ferrand za časů, kdy vládl bretaňské zdravotní pojišťovně Mutualité de Brest, prosadit zakázku, již získala jeho tehdejší partnerka. Smlouva, jež ve svém důsledku zvýšila nynější Ferrandově manželce obrat i prestiž. Ale jenom dočasu.


Příliš morálky morálku zabíjí

Fakt, že poměr příbuzenský či obdobný, tedy například partnerský, tvoří základ navrhovaného zákona o tzv. moralizaci politického života, jež má ministr Bayrou předložit ke schválení ještě před červnovými parlamentními volbami, zde naráží na zásadní morální problém.

Jaká je vlastně morálka ministra Ferranda, který se verbálně k tomuto zákonu hlásí, ale sám ho fakticky porušil? Byť tomu bylo v době, kdy ještě patrně ani nesnil o tom, že by se vydal "en marche", na vítězný pochod s Macronem.

Pokrytectví, jehož se dopouštěl ovšem nejen on, ale i valná většina francouzské politické třídy, nyní přichází silně na přetřes. Ferrand sám, v době, kdy cloumala veřejností aféra s Fillonovými rodinnými asistenty, zaměstnával jako asistenta svého syna. Měl to být pouze takový "prázdninový job", jak se vyjádřil.

Z téhož důvodu odstoupil z minulé vlády socialistický ministr Bruno Le Roux, jako exemplární ukázka etiky, jež vyžaduje nejen slova, ale i činy. Dnes dokonce oběti. Učiní stejně tak ministr Ferrand?

Opozice rituálně šílí. Před parlamentními volbami je to především dobrý důvod, jak očernit protivníka, jednoho z Macronovým nejbližších. Není bez zajímavosti, že zákon o moralizaci bude předkládat nynější ministr spravedlnosti François Bayrou. Bretaňská prokuratura zatím překvapivě oznámila, že se tímto tématem zabývat nebude.

Máme to vnímat jako odložení, nebo založení? Právnická mluva je v tomto ohledu nevyzpytatelná. To, čemu dnes čelí bývalý premiér a kandidát na prezidenta François Fillon se svou chotí Penelope, má vážnější povahu: byl nejen obviněn, ale i vystaven několika domovním prohlídkám. Ferrandova kauza zatím vyvolává pouze bouři ve sklenici vody.

Ten jde do parlamentních voleb samostatně, v rámci Demokratického hnutí (MoDem), i když v tandemu s Macronovým hnutím Republika na pochodu (LRM) - s úmyslem vytvořit vlastní klub.

Byl to právě Ferrand, který se hned po Macronově vítězství proti Bayrouovi několikrát velmi arogantně vymezil, když se jednalo o počty kandidátů v jednotlivých regionech. Inu, příliš morálky, zdá se, morálku zabíjí.

Žádné komentáře:

Okomentovat