translate - traduire

pondělí 13. února 2017

Prezidentský kandidát Fillon v posledním tažení

> politika > Francie > komentář nahraný a odvysílaný na Českém rozhlasu Plus, dne 7. února 2017
Nejprve dostal „ránu do žaludku“, řekl. A potom na něj doslova „spadlo celé nebe“. Těmito slovy popsal při pondělní mimořádné tiskové konferenci stav své mysli François Fillon, když se dozvěděl onoho 24. ledna večer, že satirický týdeník Canard enchaîné zveřejnil příjmy jeho ženy Penelopy – a označil je za „příjmy fiktivní“.

O týden později do věci zapletl i jeho děti a vyčíslil celou částku, kterou měly bezpracně pobírat jako jeho bývalí asistenti v různých fázích jeho veřejných mandátů, na nějaký milion euro.

Prezidentský kandidát pravice Fillon, nad nímž se po celý uplynulý týden vznášely pochybnosti a podezření z finanční defraudace, se rozhodl k protiútoku. Nebe se již rozjasnilo? Fillonova protiofenzíva, tedy vystoupení – složené nejprve z „omluvy Francouzům“, vzápětí ale kladlo zejména důraz na fakta a čísla a konkrétní rámec. Fillon především popírá základní fakt, jenž mu byl vytýkán, totiž právě onu fiktivnost.

Striktně legální smlouvy

„Všechny pracovní smlouvy, o nichž se tu mluví, jsou striktně legální,“ řekl. Legální a transparentní. Zaměstnávat příbuzné nebylo a stále není ilegální – oproti například Německu. „Nic nebylo zakrýváno,“ dodal. Jeho žena pobírala v průměru 3 677 euro, což podle něj zcela odpovídá její kvalifikaci.

Byla to ale chyba, uvedl. „To, co bylo včera přijatelné, a dokonce chybně přijímáno, dnes již není. Tím, že jsem spolupracoval se svou ženou a svými dětmi, dal jsem přednost spolupráci důvěry, jež dnes vyvolává podezření,“ zmínil. 

Tiskové a komunikační oddělení kandidáta si dalo i tu práci, aby upozornilo na jemné sémantické posuny, jež se objevily v poslední době. Penelope totiž měla v britském tisku uvést, že „nikdy nebyla asistentkou“. Fillon tuto záležitost povýšil na stylistické cvičení: „Nikdy jsem ji nepovažoval za asistentku, byla vždy mou spolupracovnicí.“

Na 250 novinářů, jež se tísnilo v centrále prezidentského kandidáta, dosud považovaného za favorita jarního klání, odcházelo po dvou hodinách „krizové konference“ víceméně uspokojeno. Ozvaly se sice hlasy o kulturních rozdílech, většina z nich ale oceňovala, že byl Fillon, jak referuje konzervativní list Le Figaro, prostě „f* strong“.

Dokáže být kandidátem umírněné pravice?

Ta kardiální otázka, jež visela celý týden ve vzduchu, ovšem zní: dokáže být i nadále Fillon horkým kandidátem umírněné pravice – zejména vůči Marine Le Penové, kandidátce populistické pravice, ale i vůči Emmanuelu Macronovi, nové politické kometě?

Výzkumy nemluví jednoznačně, trendy se kříží. Podle výzkumu BVA-Salesforce z minulé soboty, tedy před tiskovou konferencí, by byl v prvním kole na pásce Fillon až třetí: za Le Penovou a Macronem. Fillon spadl z 24 procent na 18. A ve druhém kole by zvítězil Macron (66 procent proti Le Penové s 34 procenty).

Podle nejnovějšího výzkumu Ifop-Fiducia by Fillon nemusel být zcela vyřazen, poklesl i přes velký mediální tlak o pouhých 2,5 procentního bodu. „Fillon zastavil krvácení,“ píše populární týdeník Paris Match.

Řekněme si to ale jednoduše: pravice prostě nemá v tuto chvíli, dva a půl měsíce před volbami, žádnou jinou alternativu. „Bylo to vystoupení cynické a veskrze arogantní,“ oznámil na Fillonovu adresu evropský ekologický kandidát Yanick Jadot.

Poslední tažení Françoise Fillona, které už mnoho jeho soupeřů vidělo jako tragicky definitivní, může být stále vítězné. 

Žádné komentáře:

Okomentovat