translate - traduire

úterý 18. dubna 2017

Duely: Le Penová proti Mélenchonovi? Nebo Mélenchon proti Fillonovi?

> politika > Francie > glosa exkluzivně na Jehlice revue
Nikdo si to nedokázal ještě před pár dny představit. Nejde přitom o nic až tak zanedbatelné. Mohou se do druhého kola dostat kandidáti dvou extrémů? Ano, mohou! Duel může vypadat takto: Le Penová proti Mélenchonovi! Fantazie? Nikoliv!

Marine Le Penová ve výzkumech při úterý opět klesá (z 24 na 23 %), a Jean-Luc Mélenchon pokračuje v nástupu. Z jeho 18% se během týdne stalo 20 %! Emmanuel Macron, který stále vykazuje slabé voličské jádro, držící se sice na čele s 23, 5 %, ale přesto klesající jako Le Penová na 22, 5 %, nemusí do druhého kola vůbec proniknout! Tolik podle agentury Ifop-Fiducial.

Již počátkem prvního dubnového týdne si tohoto trendu všiml konzervativní komentátor Yves Thréard, jehož bychom mohli podezřívat ze všeho možného, jenom ne z podpory každého z dvou kadnidátů. V rádiu Europe 1 ve vysílání dne 9. dubna napsal: "Finále Le Penová - Mélenchon by signalizovalo revanš lidu vůči globalizovaným elitám Francie, úspěch těch, co jsou dole, proti těm, co jsou nahoře."

Zajímavé samozřejmě je, že oba kandidáti vypovídají mnohem více o realitě skutečné Francie, proti té, o níž mluví média a komentátoři tzv, prestižních médií - na levici i na pravice (zejména listy jako liberálně-levicový Le Monde nebo konzervativní Le Figaro, placené podporovateli Macrona a Fillona - Pierrem Bergém pro první, Sergem Dassaultem pro list druhý).

I slogany kandidátů nikoho nemohou splést: Le Penová drží slogan! Au nom du peuple (Ve jménu lidu) a Mélenchon La force du peuple (Síla lidu). Tolik vysmívané používaní "lidu" v našich zemích, není ve Francii zkrátka zatíženo dědictvím režimů, jimž se podařilo zpervertovat všechny hodnoty až do dnešního dne.

Není výzkum jako výzkum
Protože ale výzkumů vychází více, ten úterní konkurenční, totiž Kantar Sofres-Onepoint, jenž se s ohledem na vyváženost pohledů vyplatí srovnávat, tvrdí toto: Macron i Le Penová jsou na čele, Macron s 24 %, Le Penová s 23 %.

Zejména oslabení Le Penová vyznívá varovně, a ve prospěch kandidáta tradiční pravice Fillona, který oba dotahuje: o 1, 5 bodu na 18, 5 %. Teprve za ním se objevuje Mélenchon, stabilní od minule na 18 %. Socialista Benoit Hamon ztratil o jeden bod, a propadl se z 9 % na 8 %.

Posun Fillona odpovídá z velké části převzetí témat a konfrontačnímu tónu, i vůči novinářům, jímž konkuruje úspěšně i Marine Le Penové. Vyjádření Jeana-Marie Le Pena, otce Marine a zakladatele Národní fronty (FN) jenž vyjádřil podporu Jeanu-Lucu Mélenchonovi odpovídá této nejistotě! Dalo by se také říct, že se tu hraje o přežití Marine Le Penové. Dožijeme se jako varianty B duelu: Mélenchon proti Fillonovi?

Vše je zkrátka otevřené: čtyři kandidáti ve hře čekají na hlasy svých voličů... Vítězství Macrona zkrátka není ale vůbec jisté, ba nyní vypadá jako velmi nepravděpodobné!

Ať žije Šestá republika?

Žádné komentáře:

Okomentovat