translate - traduire

sobota 29. dubna 2017

Nová aliance na pravici: Dupont-Aignan uzavřel smlouvu s Marine Le Penovou

> politika > Francie > glosa exkluzivně na Jehlice revue

Ostuda, zrada, nebo historický okamžik? Kandidát Nicolas Dupont-Aignan, předseda suverenistického hnutí Debout La France (Vzhůru, Francie), který skončil v prvním kole francouzských prezidentských voleb na šestém místě se ziskem 4, 7 % , se odhodlal k přímé alianci s Marine Le Penovou!

Stalo se v pátek večer, kdy Dupont-Agnan ohlásil své rozhodnutí. "Tento večer ohlašuji veřejně, že oficiálně podporuji Marine Le Penovou a budu s ní dělat kampaň na projektu rozšířeného vládnutí," sdělil ve vystoupení v televizi France 2. Kandidátka Le Penová oznámila, že v případě vítězství jmenuje Duponta-Aignana svým premiérem.

Po Christine Boutinové, předsedkyni Strany křesťanských demokratů a ministryni vlády, po Marie-France Garaudové, bývalé poradkyni prezidenta George Pompidoua a hnutí Le sens commun, je Nicolas Dupont-Aignana dalším z těch, kteří vyjádřili do druhého kola podporu frontistické politiky. Jeho vyjádření je navíc nejen přímým vyjádřením politické podpory, ale i politické smlouvy. "Podepsali jsme vládní smlouvu s perspektivou vývoje programu," upřesnil Dupont-Aignan, který vysvětlil, že jeho politické uskupení bude nadále pokračovat ve své činnosti. 

Jedním z důvodů, které přivedly Duponta-Aignana k podpoře frontistické kandidátky, bylo vyjádření Françoise Fillona, kandidáta republikánské pravice, který vyzval k volbě Emmanuela Macrona. Byl to pro něj zásadní okamžik Fillonovy "zrady". Dupont-Aignan zároveň hodlá upřesnit ve společném programu některé body, zvláště ve vztahu k vystoupení z eura.

Podle Floriana Philippota, místopředsedy Národní fronty, jde o "politickou logiku". "Těším se z tohoto spojení," řekl na rozhlasové stanici Europe 1. Podtrhl zejména význam v zápasu s kandidátem druhého kola Emmanuelem Macronem, který byl bývalým ministrem socialistické vlády a bývalým poradcem prezidenta Hollanda.

"Tato podpora je důležitá, protože ukazuje nad rámec naší strany, totiž, že je mnoho patriotů, kteří přemýšlejí a říkají si, že je zapotřebí udělat přítrž kandidatuře, která zosobňuje kontinuitu Françoise Hollanda v tom nejhorším slova smyslu," řekl.   

V reakci o oznámení se strhl doslova velký povyk. Mnozí politici, ale i umělci a intelektuálové zaútočili na Duponta-Aignana. Většina z nich obviňuje pravicového politika ze zneužití gaullismu, k němuž se vždy hlásil, a který v poslední době Marine Le Penová používá - včetně svého vystoupení při vyhlášení výsledků 23. dubna večer. Ostuda, zrada, chyba, říkají podle stupně politického zařazení. 

Žádné komentáře:

Okomentovat