translate - traduire

středa 26. dubna 2017

Macron proti Le Penové - pravice K. O., levice v troskách


> politika > Francie > komentář odvysílán na Českém rozhlasu Plus, dne 24. dubna 2017

Kdo vyhrál? Výsledek 1. kola francouzských prezidentských voleb nemá vítěze. Zato má velký počet poražených. „Pravice je K.O.,“ hlásí konzervativní Le Figaro. Levicové Libération cílí vítězoslavně na Macrona s titulkem: „Na pochod.“

Do 2. kola dne 7. května vybralo 47 miliónů voličů liberálně-levicového Emmanuela Macrona, předsedu hnutí En marche! (Na pochod!) a Marine Le Penovou, předsedkyni pravicově-populistické Národní fronty, statisticky ovšem rozdílem pouze dvou procentních bodů.

Tradiční strany levice a pravice propadly


Podle oficiálních výsledků, jež zveřejnilo ministerstvo vnitra dnes ve 13 hodin (po započtení 97 procent zapsaných voličů) vyhrál Macron se ziskem 23,86 procent proti Le Penové, jež dosáhla 21,43 procent. Macron večer v café La Rotonde slavil, Le Penová šla po projevu domů. Ráno moudřejší večera?


Jisté je nyní jedno: poprvé v dějinách Páté republiky postupují do druhého kola kandidáti, kteří nevzešli z dosavadní většinové nabídky politických stran. Poražení jsou tedy zejména tzv. tradiční strany: republikáni a socialisté. Pro pravici je to K.O., pro levici definitivní konec snu. Tradiční pravice, jež sázela na Françoise Fillona, je to zároveň i 21. duben 2002 naruby. Fillon získal pouze 19,94 procent. Před patnácti lety se do druhého kola dostal Jean-Marie, otec Marine Le Penové.

Pro levici, která tehdy neuspěla s Lionelem Jospinem, to byl první šok. Nyní byl šok již dlouhodobě zapracován do scénáře. Nedělní kruciální okamžik vyhlášení výsledků by se dal vidět i jako vyhlášený zánik Socialistické strany.

Kandidát Benoît Hamon propadl až na páté místo s ubohým výsledkem 6,35 procent. Překvapením je čtvrté místo Jeana-Luca Mélenchona, předsedy levicově-populistického hnutí France insoumise (Nepoddajná Francie), jenž dosáhl pouze na 19,62 procent voličských hlasů.

Výjimečné volby ve výjimečném stavu

Ve Francii stále platí výjimečný stav, což elektrizuje atmosféru, projevující se drasticky zvýšenými policejními opatřeními – a konkrétními zákroky. Dva dny před prvním kolem, po incidentu v Marseille, nabídla policie osobní ochranu všem kandidátům, Fillonovi dokonce i neprůstřelnou vestu. Atentát na Champs Élysées minulý čtvrtek, při němž zahynul policista, vystřídaly v neděli násilnosti ve čtvrti Bastille.

Po oznámení večerních výsledků po 20. hodině se tu počali seskupovat anarcho-komunisté a antifašisté s transparenty typu: „Ani banky, ani rasisté!“ a skandovanými výkřiky: „Všichni nenávidí policajty!“ Interpelováno bylo 143 osob a 29 jich bylo vzato do vyšetřovací vazby.

Šest policistů a tři manifestanti byli zraněni. Několik aut se vzňalo. Podobné manifestace se odehrály také v Lyonu, Bordeaux, Grenoblu, Rouenu, Toulouse, Rennes nebo Nantes.

Navzdory výjimečnému stavu a incidentům volby pokračují; i to je výjimečné. Podle ústavy by mohly být zrušeny jen při úmrtí některého kandidáta.
Nejistota trvá, napětí stoupá

V následujících čtrnácti dnech se bude hrát zejména o podporu těch, kteří propadli. Národní fronta usiluje o to přetáhnout část neogaullistických hlasů Fillonových voličů. I když Fillon oficiálně vyzval k podpoře Macrona, bude záležet na okruhu kolem bývalého prezidenta Nicolase Sarkozyho, jakou taktiku republikáni zvolí. Velkou neznámou jsou voliči Mélenchona, jejichž patrně velká část do druhého kola nepůjde.

Marine Le Penová získala v prvním kole sedm a půl milionů voličů, tedy pouze o milion voličů méně než Macron. K tomu, aby jeden, nebo druhý zvítězil, bude nyní vítěz potřebovat víc než dvojnásobek.

Žádné komentáře:

Okomentovat