translate - traduire

úterý 11. dubna 2017

Ani Marine, ani Emmanuel, ani... François, ale: Jean-Luc Mélenchon!

> politika > Francie > exkluzivně na Jehlice revue

Třetí! A možná také první. Jean-Luc Mélenchon, krajně levicový kandidát, stojící na čele hnutí France insoumise (Nepoddajná Francie) může být největším překvapením prezidentského klání.


Ti, kdo se zajímají o francouzské prezidentské volby, nevycházejí z údivu. Za pouhé dny týdny nadchází 1. kolo, z něhož by měli vzejít dva kandidáti, kteří se utkají ve 2. kole. Dlouho očekávaný prezidentský duel, který vyvolává již nějaký čas zděšení i v nejvyšších patrech Evropské komise, měl dlouho jasná jména. Byli to dva: Marine Le Penová, předsedkyně populistické Národní fronty (FN) a Emmanuel Macron, neokoukaný centrista z hnutí En marche (Na pochodu)!

Náhle je všechno jinak. Zděšení, ale i nadšení! Dosud vysmívaný Mélenchon, který zaplňuje den co den, týden co týden, náměstí masami tisíců lidí, slogany o změně režimu a návratu moci lidu, je náhle mediální superstar! Výzkum agentury Kantar Sofres OnePoint, publikovaný konzervativním Figaro Magazine poprvé oznámil, že Mélenchon předstihl do té doby stabilního Françoise Fillona, kandidáta republikánů (LR). Od ledna se Mélenchon zvedl o neuvěřitelných 19 procentních bodů!
Dynamiku zachytily agentury již v polovině března, zveřejněné byly na jeho konci. Zlom, který byl zřetelný po odmítnutí spojit své hnutí s Benoitem Hamonem, kandidátem Socialistické strany (PS) nastal definitivně počátkem března, jako důsledek první televizní diskuse 20. března na soukromé TF1.

Kandidát Hamon propadl z 12% na 9%, zatímco Mélenchon míří vzhůru. Mélenchon je náhle třetí před Fillonem, jenž se zuby nehty drží na svých 17%. Lepší je Mélenchona chválit, jak činí Macron, než mu stát v cestě!

Mélenchonova polarita jde totiž napříč sociálními skupinami, ale i napříč politickými tábory. Postupuje nahoru nejen u levice (+ 21 bodů a + 68 %), zvedá se i u sympatizantů socialistů (+ 18 bodů, 55 %), úspěch má i republikánů (+ 10 bodů). Úspěch, a to skutečně lidový, mají jeho manifestace - v Paříži na náměstí Republiky, uplynulý víkend v Marseille. Z pódia mluví velký tribun, jeho slovník ale není vulgární. Cituje klasiky i velké vůdce, on sám mluví otevřeně o Šesté republice.

Poslední dny zkrátka připomínají ve Francii dostihy. A sázky se mění doslova každou hodinu! První dva favorité – Marine Le Penová i Emmanuel Macron - klesli o dva procentní body (z 26 na 24 %). Nebezpečné je to zejména u Macrona, jehož podpora u nerozhodnutých voličů sice roste, ale zůstává i nadále nejslabší z celé čtyřky.

Žádné komentáře:

Okomentovat