translate - traduire

pátek 21. dubna 2017

Teroristická karta ve francouzské prezidentské hře

> politika > Francie > komentář odvysílán na Českém rozhlasu Plus, dne 19. dubna 2017
> aktuálně: Marine Le Pen et François Fillon anulovali ve čtvrtek večer svá shromáždění v reakci na útok, jemuž podlehl francouzský policista na Champs-Elysées. Oznámili to ve vysílání veřejnoprávní stanice France 2.

Volby ve stínu terorismu? Do prvního kola prezidentských voleb ve Francii zbývají čtyři dny. Čtyři z jedenácti kandidátů, kteří usilují o to zasednout v Elysejském paláci, mají téměř identickou šanci. Dva z nich, Marine Le Penová, předsedkyně populistické Národní fronty (FN) a François Fillon, kandidát Republikánů (LR), mohou navíc posílit nečekaně, navzdory dosavadním trendům. Do hry totiž vstoupil nový faktor – teroristická hrozba.

Ne dosti na tom, že zvýšená policejní ochrana včetně speciálních jednotek (na neděli 23. dubna má být nasazeno 50 000 policistů) dává zapomenout, že výjimečný stav může připomínat doslova stanné právo, ale zejména úterní zadržení dvou podezřelých mladíků na severním předměstí Marseille, zvolna činí z voleb něco, co tu opravdu ještě nebylo. Stav policejního nasazení a psychóza, připomínající ty nejhorší filmové scénáře, začíná doléhat i na kandidáty.

Terorismus jako nezvaný host


Na tiskové konferenci ministra vnitra Matthiase Fekla, se novináři dozvěděli nejen o zbrojním arsenálů obou podezřelých, ale i o Fillonově fotografii v jejich držení, z něhož policisté vyvodili podezření že mladíci mohli mít v úmyslu „spáchat v krátkém termínu, to znamená v příštích dnech, atentát na francouzské půdě. Pařížský prokurátor François Molins k tomu trochu orwellovsky dodal, že přesto nelze „přesně stanovit den, nebo zaměřené cíle“.

Kandidáti nadále pokračují ve svých shromážděních. Zejména Jean-Luc Mélenchon, stojící na čele hnutí France insoumise (Vzdorující Francie), rozesílal „solidárně“ esemesky dvěma svým kandidátům. „Totální solidaritu tváří v tvář terorismu. Nechť naše kampaň zůstává v naprosté opozici jako nejlepší dementi totalitnímu programu teroristů,“ napsal Mélenchon protikandiátu Fillonovi. „Emoci a naprostou osobní solidaritu,“ adresoval v osobněji laděné zprávě Emmanuelovi Macronovi. „Nechť naše kampaň a naše republikánská opozice je demonstrací k neúspěchu násilných projektů.“

Terorismus se zkrátka pozval do kampaně jako „nezvaný host“. Tato karta ve hře je silná. Již 22. března upozornila mimochodem francouzská mutace webu Sputnik, vnímaná i ve Francii jako orgán proruského vlivu, že „bezpečnostní téma se může stát jedním z hlavních témat kampaně“. Politolog Olivier Rouquan zde vysvětluje, že z tohoto tématu může profitovat zejména Národní fronta, neboť právě ve vystoupeních Le Penové se téma objevuje nejčastěji. Tato strana je v oblasti bezpečnosti „stranou nejviditelnější a je také nejvíce slyšet“.

Poetický rétor Mélencon na pochodu

Poslední dny jsou jinak ve znamení frontálního nástupu kandidáta krajní levice. Mélenchon, jenž udivuje nejen rétorskými (a poetickými) kvalitami, ale i technickými inovacemi své kampaně – za použití například hologramu hned na několika místech najednou, je pouhé tři procentní body za Macronem a Le Penovou.

Jeho shromáždění vyzývají k Šesté republice, přesto – a to stojí za poznámku – že v posledních dnech upírá na radikalitě: v otázce vystoupení z euroměny a Evropské unie. „Vše bude předmětem vyjednávání,“ tvrdí. „Yes, I am very dangerous!“ ironicky opakuje mínění svých konkurentů s neodolatelným galským akcentem.

Zatím to vypadá, že hrozba terorismu může posílit kandidáty pravice, právě proti Mélenchonovi a Macronovi. Emmanuel Macron jako favorit je sice se svým hnutím En marche! (Na pochodu!), jeho vize a perspektivy v posledních dnech jsou předmětem velkých pochybností a nejistoty. A pochybnost s nejistotou není dobrý rádce při potřebě rozhodnout se.

Zbývají ještě tři dny strachu. Přijde s druhým kolem úleva? Patrně nikoliv...

Žádné komentáře:

Okomentovat