translate - traduire

čtvrtek 28. února 2019

Může za kolaps v Hanoji Trump? Nedůvěra je velká! Američani se musí zříct tajného OPLAN 5015, říká koreanista z Moskvy

> politika > Severní Korea/USA > text vyšel na EuroZprávy.cz, dne 28. února 2019.

Pokus přinutit Severní Koreu, aby se vydala za amerických podmínek a jednala na úkor sebe sama, selhala. Severní Korea prostě odmítla přehnané požadavky Spojených států amerických, píše ruský internetový portál Vgljad, který cituje experta z Institutu studií Dálného východu Ruské akademie věd Kim Jong-una.

Denuklearizace se musí řešit „krok za krokem“. Za kolaps může Trump

Expert na korejské studia Institutu studií Dálného východu Ruské akademie věd Kim Jong-un se domnívá, že americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un, nemohli na summitu v Hanoji dosáhnout průlomu ve vzájemných vztazích, neboť problém musí být „vyřešen krok za krokem“. „Nedůvěra je tak velká, že KLDR nebude důvěřovat nikomu z USA,“ a přijímat se musejí pouze „společná rozhodnutí“ míní.

Kolaps dohody o odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova dává za vinu americkému prezidentu Donaldu Trumpovi. Americký prezident přitom, jak připomíná Kim Jong-un, nedávno několikrát zopakoval, že vyřešení je „obtížný problém“ a nelze ho „okamžitě vyřešit“. „Pokus přinutit Severní Koreu, aby se vydala za amerických podmínek a jednala na úkor sebe sama, selhal. KLDR odmítla, aby Spojené státy vznášely nadměrné požadavky, aniž by byly učiněny kompromisní kroky…“ míní expert. „Ale to neznamená, že KLDR obnoví raketové nebo jaderné testy,“ poznamenává Kim Jon-un.

Expert vysvětlil, že jedním z úskalí je fakt, že Jižní Korea, která nemá jaderné zbraně, hostí americké jaderné ponorky a letadlové lodě, strategické bombardéry. Americké střely rakety Tomahawk, které mohou být vybaveny jadernou hlavicí umístěnou na jejím území, představují hrozbu také pro Severní Koreu. „Spojené státy konečně připustily princip postupného pokroku směrem k denuclearizaci,“ vysvětluje.

Důležitý bude „příští summit“, pokud bude Trump znovu zvolen


Když severokorejský vůdce Kim Čong-un řekl, že je „připraven na denuclearizaci“, nebyl to podle Kim Jong-una žádný „bluf“. „Řekl, že denuclearizace je smlouva, kterou jeho předchůdci opustili,“ zdůrazňuje a připomíná, že od jara loňského roku je rozvojová strategie země výhradně spojena s ekonomickým růstem a zmizely také vojenské jednotky.

Kim Jong-un považuje slova o otevření zastoupení v obou zemích za dobrou zprávu, ale podotýká, že taková dohoda byla dosažena již v roce 1994, ale Američané ji nesplnili.

Podle něj to ale rozhodně není poslední summit mezi Trumpem a Kimem. „Příští rok se by se mohlo uskutečnit velmi důležité setkání.“ To ale předpokládá, že Donald Trump bude opět zvolen prezidentem. Na příštím summitu již lze očekávat „realističtější kroky“ směrem k denuclearizaci Korejského poloostrova, domnívá se expert.

Pchjongjang podle něj nechce poskytovat záruky ohledně jaderných zbraní pouze Spojeným státům. „Musí existovat mezinárodní záruky, že Spojené státy se zřeknou svého Operačního plán 5015, tzv. OPLAN 5015, podle něhož je Washington ochoten zasáhnout KLDR, pokud Pchjongjang ztratí kontrolu nad svými jadernými zbraněmi. K tomu by mohlo dojít například v případě destabilizace situace v zemi. „Takové záruky může poskytnout pouze Rada bezpečnosti OSN, včetně Ruska a Číny,“ zdůrazňuje koreanista Kim Jong-un. OPLAN 5015 je klasifikovaný (tajný) americký vojenský plán na preventivní útok pro severní Koreji.

Podle informací amerického portálu GlobalSecurity.com plán počítá s „omezenou válkou“ a zahrnuje i reakci na „preventivní provokace“ Pchjongjangu pomocí zvláštních sil. Součástí plán, na němž se má aktivně podílet i jihokorejská armáda, je i plán na „dekapitaci“ Kim Čong-una. Plán byl podepsán v červnu 2015 Šoi Jon-híem, jihokorejským předsedou společného náčelníka generálního štábu, a Curtisem Scaparrottim, velitelem amerických Kombinovaných sil.

Expert Kim Jong-un ale nevylučuje v budoucnu ani oficiální uznání KLDR jako jaderné mocnosti. Jako příklad cituje Indii a Pákistán, od kterých USA také nevyžadují zbavení se jaderných zbraní.

Jednání v Hanoji bylo „dobré a konstruktivní“


Světové agentury oznámily, že Donaldu Trumpovi a severokorejskému vůdce Kim Čong-un se nepodařilo dosáhnout dohody o odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova během summitu ve Vietnamu ve čtvrtek. Jak vysvětlila Sarah Sandersová z tiskové kanceláře Bílého domu, „vůdcové obou zemí diskutovali o různých způsobech vyloučení jaderných zbraní a ekonomických otázkách“.

V současné době nedošlo k žádné dohodě. „Je také známo, že Trump odmítl zrušit ekonomické sankce vůči Pchjongjangu,“ poznamenala Sandersová, což delegace obou zemí počítají probrat na příštím summitu.

Zástupkyně Bílého domu zároveň poznamenala, že setkání amerického vůdce a severokorejského vůdce bylo „dobré a konstruktivní“. Skutečnost, že summit selhal, bylo jasné ve čtvrtek ráno, když Trump a Kim opustili místo dříve, než bylo plánováno. Měli pouze čas před zahájením samotného jednání mluvit o vzájemném otevření zastoupení v USA a KLDR.

Žádné komentáře:

Okomentovat