translate - traduire

pondělí 25. února 2019

Orbán není Ježíš? Vylučte ho! Lepší je mít protivníka před sebou, než ve vlastních řadách!

> politika > Maďarsko > text vyšel na EurroZprávy.cz, dne 22. února 2019.

Maďarský předseda vlády Viktor Orbán není ani křesťan, ani konzervativec. Je prostě proti svobodě, právnímu státu, pluralismu a toleranci, stejně jako spolupráci mezi národy. Musí pocítit následky, píše v komentáři německý liberálně-levicový list Süddeutsche Zeitung.


Trpělivost s Orbánem vypršela. Konec! Vyhodit ho z EPP!


Evropská lidová strana (EPP) byla s maďarským premiérem Viktorem Orbánem dlouho trpělivá. Pro Orbánovy spolupracovníky, kteří bojují proti uprchlíkům, marginalizují Rómy a zažehávají nacionalismus, nejsou rozhodně křesťanští, soudí komentátor list Stefan Ulrich. „Kristus vítal chudé a pronásledované. A Kristus byl všechno jiné než nacionalista,“ dodává.

Premiér Orbán a jeho strana Fidesz se hlásí ke konzervatismu. Oni ale nechtějí uchovat, nýbrž zničit řád na němž je Evropská unie založena, totiž na svobodě, právním státě, pluralismu a toleranci, stejně jako na spolupráci mezi národy. Komentátor míní, že Orbánova snaha po „neliberální demokracii“ ve skutečnosti dýchá „autoritářsko-antibiblickým duchem“, jenž je spíše „duchem zaniklé sovětské říše“.

Orbánova politika ve skutečnosti ohrožuje „nezávislost soudnictví“ a má vliv na „svobodu a pluralitu sdělovacích prostředků“, dopady má i na „vzdělávání a výzkum“. Politika, jež je vedena proti Evropské unii (EU) a jejímu předsedovi Jeanu-Claudu Junckerovi, přitom dostává miliardy ze strany právě Evropské unie. „To je uhozené a musí vést k vyhození Fideszu v EPP,“ míní komentátor.

Křesťanští demokraté a konzervativci se toho již dávno báli dávno. Bavorská Křesťansko-sociální unie (CSU) ale přijala maďarského premiéra Orbána „znovu a znovu“ jako svého druhu „způsobného čestného hosta“, aby svůj „populistický lesk“ ospravedlnil. Vrcholný kandidát EPP, jakým je nyní politik CSU Manfred Weber, vždy na dálku Orbána kritizoval: nyní se ale bude muset rozhodnout, protože je stále více zřejmé, že maďarský populista se od EPP stále více vzdaluje. A to až do té míry, že bude muset brzy dojít k oddělení, vysvětluje německý list. „Protože nemůže spolu zůstat něco, co nepatří dohromady,“ dodává.

Komentátor si uvědomuje, že existují i argumenty proto, aby k vyloučení Fideszu nedošlo. Orbán by totiž mohl vstoupit do nepřátelského tábora pravicových extremistů, euroskeptiků a apologetů italského vicepremiéra a předsedy Ligy Mattea Salviniho. „Není ale lepší mít svého soupeře před sebou, než ho nechávat rýt ve vlastních řadách?“ ptá se varovně Stefan Ulrich v Süddeutsche Zeitung. Je ale jasné, že EPP a Weber budou potřebovat hlasy Fideszu, aby získali funkci předsedy Evropské komise. „Může být ale nejdůležitější osobnost EU závislá na někom, kdo Evropou pohrdá,“ klade si znovu otázku.

Maďarsko i Polsko se posmívají hodnotám svobody, tolerance a solidarity

Dalším nebezpečím kromě hlasů pro předsedu Evropské komise by mohlo být „urychlení odcizení“, jež by se mohlo po odchodu Orbána a Fideszu rozšířit i do dalších zemí západní Evropy a posílit i na východě země, jež ovládány stále více „autoritářskými nacionalisty“, jako je tomu v případě Polska. A komentátor se opět ptá: „Jsou však tyto země zapojeny do evropského projektu, pokud se nejedná jen o jeho ekonomické výhody?“

Pravda je ale taková, tvrdí komentátor, že Maďarsko a Polsko jsou nyní ve stavu, za něhož by neměly být ani přijati do EU. „Jejich vlády posmívají hodnotám svobody, tolerance a solidarity, kterými se Evropská unie své členy zavazovala. Je nesmírně smutné, že vlády Budapešti a Varšavy další desetiletí po pádu železné opony nyní vytvářejí ideologické zdi mezi Východem a Západem. Ohrožuje to budoucnost lidí na celém kontinentu a z dlouhodobého hlediska činí i užší spolupráci v EU nemožnou,“ píše autor.

„Nebezpečí a důsledky této politiky musí být jasné všem vládám a všem občanům. Vyloučení strany Fidesz z EPP je tudíž po splatnosti,“ uzavírá list Süddeutsche Zeitung.

Žádné komentáře:

Okomentovat