translate - traduire

čtvrtek 21. února 2019

Antisemitismus, nebo antisionismus? Filozof Finkielkraut byl uražen! Koho ale sám urazil?

> politika > Francie > antisemitismus > antisionismus > text vyšel na EuroZprávy.cz, 20. února 2019.

Říkají mu Sulejman nebo prostě Slim. Šestatřicetiletý Bejamin W., prodavač telefonů a otec pěti dětí, je hlavním podezřelým sobotního incidentu v Paříži, při němž byl minulou sobotu v rámci manifestací „žlutých vest“ slovně napaden francouzský filozof Alain Finkielkraut. V úterý večer byl podezřelý zadržen a umístěn do vazby v Mylhúzách, píše francouzský list Le Parisien.


Komu patří Francie? Pryč s antisemitismem!

V sobotu nedaleko pařížské čtvrti Montparnasse byl filozof Alain Finkielkraut, který pozoroval průběh čtrnáctého víkendu hnutí „žlutých vest“, slovně napaden skupinou několika účastníků protestního pochodu.

 Jeden z nejvýraznějších útočníků, který zasypal filozofa nenávistnými výroky, se k němu přiblížil na několik kroků: „Vypadni, ty zasranenej sionisto, Francie patří nám! Zemřeš! Půjdeš do pekla! Ty zkurvysynu!“

Útočník měl zrzavé vousy, kolem krku černobílou palestinskou kefíru, tradiční arabskou pokrývku hlavy, jak vyplývá s videozáznamu tohoto incidentu. Pařížská prokuratura zahájila šetření tohoto napadení jako „veřejné urážky z důvodu původu, etnika, národu, rasy a náboženství“ již neděli. Podle zdroje, který cituje pařížský list, byl podezřelý zadržen speciální policejní brigádou pro potlačování kriminality (BRDP). Policie hodlá vyšetřit i další účastníky, kteří měli vykřikovat na filozofa i nadávku: „špinavý žide“.

Ministr vnitra Christophe Castaner na svém twitterovém účtu, odsoudil antisemitskou vlnu a na adresu těch, kteří se pustili do Finkielkrauta, napsal: „Protože Francie jim nepatří, neboť ona není touto nenávistí, vyšetřování bylo zahájeno. Podezřelý, který byl rozeznán jako hlavní autor urážek, byl identifikován našimi službami.“ Podle jeho facebookového profilu se má jednat o Benjamina W., prodavače telefonů alžírského původu (otec Alžířan, matka Francouzska), který se účastnil v posledních týdnech manifestací se „žlutými vestami“.


Událost vyvolala ve Francii všeobecné rozhořčení a novou diskusi o úrovni antisemitismu a antisionismu, které jsou součástí těchto protestů již od konce loňského roku. Včera se v Paříži na náměstí Republiky shromáždilo na 20 000 manifestujících na základě výzvy Ça suffit! (To stačí!) proti sílícímu antisemitismu, informují euronews.

Vláda se účastnila této akce ve dvaceti lidech na čele s premiérem Édouardem Philippem, který vyzval v Národním shromáždění ke „svaté jednotě“ proti antisemitismu. Byl mezi nimi i bývalý prezident François Hollande, ale i jeho předchůdce Nicolas Sarkozy. Na čtrnáct stran se účastnilo celkem – chyběla pouze Národní sdružení Marine Le Penové, jež nebylo formálně pozváno.

Prezident Emmanuel Macron, který na pařížské manifestaci proti antisemitismu rovněž chyběl, byl naopak viděn v Alsasku, kde podpořil místní komunitu po noční profanaci 80 hákovými kříži na hrobech židovského hřbitova v Quatzenheimu.

Je Finkielkraut sionista? Tvrdí, že palestinských dětí je Gaze hodně!

K islámu měl Benjamin W. konvertovat relativně nedávno jako jediný z rodiny, dříve se podílel na aktivitách ve sdružení Palestinců v Mylúzách, jak dokládají jeho fotografie z Libanonu. V období, kdy chodil do lycea se ovšem zabýval především videohrami a televizními seriály. Jako s prodavačem jsou s ním ale jeho klienti byli převážně spokojení, jak dokládají ohlasy na stránkách jeho obchodu.

Podle policejních zdrojů není veden v žádném registru radikalizovaných osob, nicméně měl se v roce 2014 zapojit do salafistického hnutí. Samotný filozof Finkielkraut se několikrát po sobě vyjádřil, že se nechystá k žádnému podání, zatímco Mezinárodní liga proti rasismu a antisemitismu (Licra) již dala vědět, že se k tomu naopak chystá.

Důvodem, proč byl Alain Finkielkraut zasypán nadávkami, ale mají i své „konkrétní opodstatnění“. Část levicových intelektuálů upozornilo na to, že urážky vůči filozofu nebyly antisemitské, nýbrž antisionistické, spočívají v jeho postojích na obhajobu existence, politiky a chování státu Izrael. Slovo „špinavý žid“, o němž se zmiňuje mluvčí vlády Benjamin Grivaux, na videozáznamu vůbec nezaznělo. Nikdo ho alespoň neslyšel. Ačkoliv Finkielkraut od počátku hnutí „žlutých vest“ podporoval, stal se terčem útoků, jak on sám připustil v Le Parisien, mnohem více na jeho postoje, než pro svůj původ. Advokát Jean-Pierre Mignard na svém velmi sledovaném twitteru napsal, že filozof Finkielkraut je známý svými kontroverzemi, neboť on sám patří mezi známé „apologety konfliktu“.

Levicový list Libération upřesňuje, že manifestant Benjamin W., který posílal filozofa „do pekel“, tím zřejmě reagoval na jeho výroky, které měl vyslovit před jedenácti let, 24. června 2007, v rámci rozhovoru na Rádiu židovské komunity (RCJ). Filozof Finkielkraut ve vysílání reagoval na tehdejší krizi v palestinské Gaze po nástupu k moci Hnutí islámského odporu (arabsky حماس česky Nadšení), známého jako Hamás. Od září 2005 do června 2007 izraelské rakety usmrtily na 600 Palestinců, zatímco rakety Kassam, které používal Hamás, usmrtily v počtu 11 Izraelců.

Na otázku, co tomu říká, filozof tehdy uvedl: „Neměli bychom zapomenout, že proporce dětí v Gaze je naprosto šílená, neboť vede neustále k přivádění (nových) dětí na svět, které nemají na tomto světě místo. Je to neomezená produkce nadbytečných lidí.“ A vzápětí srovnal několik zemí v počtu dětí: „Ve Spojených státech je na 1 000 lidí ve věku od 45 do 49 let, z čehož je pouze 945 chlapců ve věku od 0 do 4 let. U izraelských židů je poměr kolem 1 500 na 1 000. V Gaze, oproti tomu, na 1 000 lidí ve věku od 45 do 49 let, počítáme přibližně 6 200 chlapců ve věku od 0 do 4 let.

Tyto jeho výroky, jež byly v souvislosti s nadávkami, které byly filozofu uštědřeny, považovány za přímou „sionistickou výzvu“ ke genocidě arabské populace ze strany Izraele. Na otázku CheckNews, vyhledávacího portálu deníku Libération, upřesnil včera Finkielkraut své starší výroky slovy: „Pokud mluvím o přespočetných dětech, které nemají místo na světě, bylo to samozřejmě proto, abych nad touto situací vyjádřil obavy a lítost nad politikou, jež k tomu vede. Interpretace mých výroků, jaká tu byla učiněna, je manipulací, jež měla ospravedlnit verbální agresi, jíž jsem se stal objektem.“

Yoav Gallant: Izrael je chráněným domovem! Přijeďte zpátky domů"

Izraelský ministr pro imigraci Yoav Gallant již vyzval francouzské židy, aby z Francie, kde o 47 procent narostly „antisemitské události“, přijeli „domů“, informuje BFMTV. Ve vzkazu ministra židům stojí: „Znesvěcení hrobek na židovském hřbitově ve Francii připomíná temné dny v dějinách židovského lidu. Minulý týden jsem navštívil židovskou komunitu v Paříži. Stát Izrael je chráněným národním domovem pro Židy z celého světa. Silně odsuzuje antisemitismus ve Francii a vyzýváme Židy, aby přijeli domů, emigrovat do Izraele.“

Do celé záležitosti se zapojil i Reuven Rivlin, prezident Izraele, jehož dopis prezidentu Emmanuelovi Macronovi cituje francouzské vydání listu The Times of Israël. „Píšu vám, jak osobně i jménem státu Izrael, aby vás ujistit o své vděčnosti za vaší návštěvě židovského hřbitova v Quatzenheimu a včera i Památníku holocaustu v Paříži.

Masivní profanace židovských hrobů s neonacistickými symboly je šokující připomínkou, že antisemitismus je stále mezi námi. Bohužel to nebyla izolovaná událost. Právě tento týden jsme zaznamenali několik dalších závažných a znepokojivých činů antisemitismu. Představují urážku vůči židovskému lidu, Francouzské republice a celému lidstvu.

Svou „největší podporu“vyjádřil i filozofu Alainu Finkielkrautovi: „Dozvěděl jsem se, že demonstranti vám řekli, abyste se vrátili do Tel Avivu. Jsem si jist, že víte, že Tel Aviv je nádherné místo, ale buďte ujištěn, že každý  Žid má právo rozhodnout se žít tam, kde chce žít.“ Izraelský prezident pozval Finkielkrauta k setkání v Jeruzalémě při příští návštěvě Izraele.

Žádné komentáře:

Okomentovat