translate - traduire

pátek 15. února 2019

„Dotkl se mé hýždě levou rukou,“ řekl zaměstnanec radnice. Kdo? Papežský nuncius v Paříži Luigi Ventura

> politika > Francie > církev > exkluzivně na Jehlice revue

Nuncius Luigi Ventura, velvyslanec Vatikánu ve Francii, je vyšetřován kvůli „sexuální napadení“ . Pařížský státní zástupce zahájil v této věci, jež se týkají „osahávání zaměstnance pařížské radnice“, již 24. ledna šetření, informoval francouzský večerník Le Monde.
> exkluzivně na Jehlice revue

Monsignor Luigi Ventura je podezřelý z toho, že se dotýkal „mladého zaměstnance“ radnice hlavního města Paříže při slavnostním ceremoniálu. „K incidentu došlo při předávání diplomatických úřadů a velmi brzy bylo rozhodnuto o tom, že toto počínání oznámíme státnímu zástupci,“ řekl agentuře AFP Patrick Klugman, náměstek primátora, který má na starosti mezinárodní vztahy. 

„Úředník města měl být opakovaně, celkem třikrát, sexuální osaháván, přičemž mu silně pokládal ruce na zadek, jednou dokonce před svědkem,“ cituje náměstka Klugmana AFP.

Podle večerníku Le Monde se událost odehrála 17. ledna při tradičním přijetí u starostky Anne Hudalgové, která u příležitostí nového roku sezvala představitele občanských, diplomatických a náboženských zástupců v jednom ze salónů radnice. Náměstek primátorky Klugman doplnil, že Svatý stolec je „nejstarší zastoupení ve Francii“ a nuncius byl také dlouhou dobu tím, kdo tradičně promlouval k ostatním hostů.

Po informacích Listu Le Monde se objevilo i další svědectví, s nímž přišel magazín Tétu. Na dalším ceremoniálu, rovněž v lednu, kterého se účastnil jiný muž, se stalo něco podobného. Nuncius Luigi Ventura měl dotyčného muže, jehož magazín cituje, také osahávat. „Dotkl se mé hýždě levou rukou,“ řekl magazínu.  Dotyčný si nejprve myslel, že jde o náhodný dotek, který souvisel s počtem shromážděných lidí, gesto se ale opakovalo, „Tentokrát ještě více naléhavěji“, upřesnil svědek, který zvažuje podat trestní oznámení. „Zachytil jsem jeho ruku, aby pochopil, že s tím absolutně nesouhlasím," popsal magazínu.

Starostka Paříže Anne Hidalgová zaslala dne 23. ledna zprávu Rémy Heitzovi, pařížskému státnímu zástupci, na základě článku 40 trestního řádu, hlášení, kterou je povinna zaslat, když dojde k trestnému činu nebo přestupku.

Papežská nunciatura v Paříži reagoval na informace suše. „Nunciatura nemá nic, co by potvrdila,“ sdělila agentuře AFP. „S ohledem na své povinnosti má monsigneur Ventura diplomatickou imunitu,“ uzavírá AFP.

Žádné komentáře:

Okomentovat