translate - traduire

čtvrtek 28. února 2019

Jiří Zimola exkluzivně pro EuroZprávy: Nechci vstupovat do stejné řeky. Koho si ČSSD zvolí, toho bude mít!

> politika > česká > ČSSD > rozhovor vyšel na EuroZprávy.cz, dne 28. února 2019.

ROZHOVOR - Před rokem si vzal na Střelnici v Hradci Králové, kde se konal 40. sjezd ČSSD na oči „růžové brýle“. Stal se 1. místopředsedou, a všechno to vypadalo nadějně. Možná, že byl jen naivní. Na podzim loňského roku podal demisi a řekl, že to byla „mission impossible“. Dnes Jiří Zimola, novopečený předseda jihočeské organizace ČSSD, tvrdí, že nechce „bojovat na více frontách“, není už „naivní“ a nechce „vstupovat do stejné řeky“.


Každopádně ví, že již nechce rozdávat „růžové brýle“, ale možná raději „přípravek na zlepšení paměti“. Zdá se mu, že mnozí sociální demokraté zapomněli, co má ČSSD v programu a co prosazovali ještě před několika lety. Myslí si, že od projevu prezidenta Miloše Zemana, který má na sjezdu v Hradci Králové vystoupit, „nikdo nečeká“ žádný návod, jak vyjít ze současné krize.

O tom, jaké bude příští vedení, do něhož nekandiduje – ani na předsedu, natož na místopředsedu -, protože sám nechtěl. Bude každopádně „respektovat většinový názor“. I když působil ještě před rokem hodně bojovně, dnes trochu rezignovaně říká: „A koho si delegáti zvolí, toho bude ČSSD ve svém vedení mít.“

Pane předsedo, na podzim 7. listopadu jste rezignoval na post 1. místopředsedy se slovy: „Jakákoliv potřebná změna v ČSSD je při současném rozložení sil ve vedení mission impossible." Myslíte si to stále?

Můj výrok zazněl ve chvíli, kdy o osudu ČSSD rozhodovalo širší vedení strany, tedy předsednictvo a ústřední výkonný výbor, které byly navoleny ještě za předsedy Bohuslava Sobotky. Nyní jsme v situaci, že jsou po okresních a krajských konferencích zvoleni noví lidé a je na nich, zda dokáží prosadit ony potřebné změny. Dal bych jim proto čas, ať se ukážou.

Proč vás jihočeská organizace nejmenovala mezi kandidáty na nějakou funkci? Není to ústup z pozic, zvláště, když jste byl 26. ledna zvolen opět jejím předsedou? Nechcete jen kalit vody?

Moji kolegové mne nikam nenominovali proto, protože jsem nikam kandidovat nechtěl. Slíbil jsem jim i sobě, že se budu více věnovat komunálnímu a regionálnímu dění a že se budeme snažit uspět v příštích krajských volbách.

Nejsem člověk, který by toužil bojovat na více frontách, a nejsem ani naivní člověk, který by dvakrát vstupoval do stejné řeky. A že ta řeka stejná je, o tom svědčí jak naše současné volební preference, tak i seznam kandidátů do vedení strany.

Co by se mělo, kromě růžových brýlí od minule, rozdávat jako hlavní zbraň pro zlepšení situace ČSSD?

Růžové brýle nezabraly a někteří moji kolegové je nosí vesele dál. Pokud bych měl možnost něco na sjezdu rozdávat, asi bych volil nějaký přípravek na zlepšení paměti. Zdá se mi, že mnozí sociální demokraté zapomněli, co máme v našem programu a co jsme prosazovali ještě před několika lety.

Chcete aktuální důkaz? Tak třeba včerejší hlasování v Senátu o zdanění církevních restitucí, které podpořili i poslanci za ČSSD ve Sněmovně, odmítli paradoxně senátoři za ČSSD, z nichž někteří ještě v roce 2012 hlasovali úplně opačně. Nevím, jak to chtějí páni senátoři Antl, Dienstbier, Strnad, Štěch a Vícha vysvětlit, v každém případě to ale není dobrý signál ani o jednotnosti ČSSD, ani o názorové pevnosti zmíněných.

Očekáváte, že prezident Miloš Zeman zahlásí na 41. sjezdu nějaký návod, jak ven z krize?

Myslím, že to od něj nikdo nečeká. ČSSD má své vedení a to by mělo rozhodovat, jak dál.

Jak vidíte nástup „nových tváří“, respektive dua Maláčová + Petříček do vedení?

Můj názor je názorem jednoho z delegátů a já budu respektovat většinový názor. A koho si delegáti zvolí, toho bude ČSSD ve svém vedení mít.

Žádné komentáře:

Okomentovat