translate - traduire

úterý 12. února 2019

Brigitte Bardotová volí zvířata! „Žluté vesty“ mají odvahu! Macron má „ocelový zrak“

> politika > Francie > text vyšel na Eurozprávy.cz, dne 7. února 2018

Slavná herečka Brigitte Bardotová, známá svou dosavadní podporou Marine Le Penové, se rozhodla podpořit do evropských voleb jinou kandidátku. Objeví se patrně na kandidátce Strany ochránců zvířat (Parti animaliste), oznámil francouzský deník Nice-Matin.

Brigitte Bardotová (často zkracovaná na iniciály BB), symbol sexuálního osvobození ženy v 50. a 60. letech minulého století, bojovnice za práva zvířat o dvacet let později. Od 90. let vyvolala hned několik polemik, když se postavila proti rituálnímu podřezávání zvířat bez předchozího omráčení. Kritizovala rovněž používání kožichů z pravých zvířat na přehlídkách Karla Lagerfelda.

BB: Marine Le Penová může spasit Francii!

V předchozím desetiletí se orientovala na podporu Národní fronty (FN) Marine Le Penové a vystupovala aktivně v boji proti „islamizaci Francie“. V roce 2012, kdy Le Penová kandidovala poprvé na prezidentku, o ní prohlásila, že politička Le Penová, je tou jedinou, jež umožní Francii - díky její „síle a odvaze“ - „vypadnout z tohodle bordelu“ . O dva roky později, v roce 2014, podporu zopakovala, a vyzvala, aby „Marine Le Penová spasila Francii.“

Tento rok to ale vidí trochu jinak. „Zvířata jsou priorita!“ ohlásila nadšeně herečka. Tím, že podpořila kandidátku politické strany, jež bojuje jako ona ochranu zvířat, dala přednost „zvířatům před občany“. Ačkoliv se nechala několikrát slyšet, že podporuje i hnutí „žlutých vest“ - a podpořila je dokonce i finančně – považuje sama pro sebe „zvířecí kauzu“ za mnohem důležitější. O „žlutých vestách“ ale nechce mluvit negativně. „Samozřejmě, že v tomto hnutí je toho hodně, ale i když mají život na hovno, mají odvahu mít své názory a nepovolují. Jsem stejná jako oni. Jdu až nadoraz,“ řekla v rozhovoru pro regionální list.

Na kandidátce, jak informuje Nice-Matin, najdeme ale i další osobnosti, jakou je například spisovatel a novinář Henry-Jean Servar, ale i jistá Catherine Deneuvová: v tomto případě ale nejde o jinou slavnou francouzskou herečku, ale pouze o učitelku shodného jména.

Jeden „nerozhodný strašpytel“, druhý „zbabělý zabiják“ popelavých husí

Emmanuel Macron má podle ní nemilosrdný „ocelově modrý zrak“, jeho ekologická politika je katastrofální. V květnu loňského roku vyzvala Francouze, aby nevolili Macrona, neboť, jestli „Macron projde, zvířata zhynou!“ (Si Macron passe, les animaux trépassent!).

Brigitte Bardotová, připomíná Le Figaro, se již několikrát ostře střetla s politikou Emmanula Macrona, a zejména s jeho dvěma ministry životního prostředí: Nicolasem Hulotem a Françoisem de Rugy. Toho prvního ministra, jenž podal demisi na počátku podzimu loňského roku v přímém rozhlasovém přenosu na France Inter označila za „strašpytle první třídy, nerozhodného, který není k ničemu“. V otevřeném dopisu na twitteru napsala toho pondělí, že ministr de Rugy je „zbabělým zabijákem“ kvůli jeho podpoře prodloužení období lovu na popelavé husy.

Animalistická strana, kterou Bardotová podporuje, patrně půjde do květnových evropských voleb spojena s jinou, Novou ekologickou stranou pro živé (REV), kterou vede moderátor a vyhlášený vegan Aymeric Caron.

Žádné komentáře:

Okomentovat