translate - traduire

úterý 19. února 2019

To stačí! Úterní Paříž proti antisemitismu! Macron ale nedorazí!

> politik > Francie > antisemitismus > text vyšel na EuroZprávy,cz, dne 18. února 2019.

Dvacet politických stran a sdružení se hodlá v úterý v Paříži spojit na společném shromáždění s názvem „To stačí"“proti antisemitismu. První sekretář Socialistické strany (PS) Olivier Faure, jenž se shromáždění zúčastní, sdělil na rádiu RTL, že prezident Emmanuel Macron jeho pozvání odmítl, informuje agentura Reuters.

Inspirace Mitterrandem z roku 1990

Společné shromáždění a pochod je inspirován podobným gestem, které učinil bývalý francouzský prezident François Miitterrand v roce 1990 v reakci na zhanobení židovského hřbitova v Carpentras v departmentu Vaucluse. Událost, jež se stala v noci z 8. na 9. května 1990 vyvolala po celé zemi vlnu dojetí a rozhořčení. Bylo to poprvé, co se francouzský prezident takového shromáždění v dějinách zúčastnil.


„Přál bych si, aby prezident byl přítomen a manifestoval, a ztělesnil tak republiku, jež jako republika důrazně odsuzuje, pevně a rozhodně, a zo způsobem absolutním, všechny formy nesnášenlivosti a zejména antisemitismu,“ vysvětil v rádiu Olivier Faure. Prezident Emmanuel Macron, který se zúčastní ve středu večer na pravidelné večeři, jež každoročně organizuje Ústřední rady židovských obcí ve Francii (Crif), nebude na manifestaci přítomen, upřesnil Élysejský palác.

Sám Macron ve dvou svých zprávách na twitteru odsoudil zejména urážky a hanobení filozofa Alaina Finkielkrauta ze strany „žlutých vest“, jehož se mu dostalo uplynulou sobotu. „Syn polských uprchlíků, který se stal francouzským akademikem, není pouze eminentním vzdělancem, ale také symbolem toho, co republika každému umožňuje,“ napsal Macron.

Zvána je podle Faurových slov, jenž stojí jako hlavní organizátor za čtvrtečním prohlášením, které podepsaly téměř všechny politické strany, i Marine Le Penová, předsedkyně Národního sdružení. Ačkoliv nebyla přímo do té chvíle formálně vybídnuta, sekretář Faure na RTL řekl, že „zvána“. Národní shromáždění je obvykle řazeno mezi politické strany a hnutí, jež „náleží k extrémní pravici“, a jako takové je podle Faura svými „dějinami spjato s otázkou antisemitismu rasismu“.

Podle Jordan Bardelly, který stojí na čele kandidátky Národního shromáždění (RN) do Evropského parlamentu, nejde o „manifestaci proti antisemitismu“, ale spíše o „politický manévr“. „Je to operace, jež má zahalit, že tato strana se podílela na moci uplynulých třicet let,“ řekl Bardella v televizi Public Sénat.

Le Penová: Finkielkraut je filozof, co si ztěžuje

Le Penová na twitteru napsala: „Manifestací nezastavíme antisemitismus, ale akcí! To značí eradikovat islámský fundamentalismus v naší zemi.“ O hanobení filozofa Finkielkrauta uvedla Le Penová na twitteru uvedla: „Již roky šíří Alain Finkilekraut ve Farcnii nenávist. Proti mladým na předměstí. Proti muslimům. Proti národnímu vzdělávání. Atd. Někoho inzultovat, jako inzultovat kohokoli, je odsouzeníhodné. Ale stěžovat si, to rozhodně ne.“

Antisemitské incidenty vzrostly v loňském roce o 74 procent, z 311 v roce 2017 na 541 v roce 2018, po dvou letech poklesu, informovalo francouzské ministerstva vnitra a sám ministr Christophe Castaner.

Na úterním shromáždění bude několik politických osobností, které již potvrdili účast: ministr školství Jean-Michel Blanquer, státní tajemník Gabriel Attal nebo Laurent Wauquiez, předseda Republikánů. Svou přítomnost potvrdil i bývalý socialistický prezident François Hollande, upřesňuje Reuters.

Další setkání jsou plánována kromě Paříže také v několika dalších městech.

Žádné komentáře:

Okomentovat