translate - traduire

úterý 12. února 2019

„Aféra Benalla“ jede dál! Byl Benalla milencem Macrona? Imám a tajemný muž, co tvrdí, že bude syrským prezidentem

> politika > Francie > text vyšel na Eurozprávy.cz, dne 8. února 2018.

Padají hlavy! „Aféra Benalla nabírá na obrátkách.Chloé a Georgios, dva manifestanti, kteří se loňského 1. května násilně střetli s Alexandrem Benallou, bývalým poradcem a ochráncem prezidenta Emmanuela Macrona, dnes poprvé vypovídají před soudem v Paříži. Včera odstoupila nečekaně ze své funkce Marie-Elodie Poitouová, policejní komisařka, která měla na starosti bezpečnost premiéra Édouarda Philippa, píši francouzské sdělovací prostředky.

Na videozáznamu jejich příchodu k soudu, který zveřejnila agentura AFP, působí oba mladí lidé téměř pobaveně. Na pařížském náměstí Contrescarpe ale vše vypadalo mnohem dramatičtěji, jak dokládá video z místa činu. To, co se dnes nazývá „největším skandálem pětiletí Emmanulea Macrona“, je rozebíráno ze všech úhlů, včetně televizní diskuse na TF1.

Chloé a Georgios: pokažené dostaveníčko milenců z náměstí Contrescarpe

Třicetiletá grafička Chloé a devětadvacetiletý kuchař Georgious se staly přes noc hvězdami. Toho dne chtěli na náměstí Contrescarpe v 5. obvodu chtěli jen „oslavit šest let svého vztahu“, jak řekli v rozhovoru pro večerník Le Monde, dostali se ale do pěkné mely: „Chtěli jsme si dát dvě omelety, ale přitom jsme chytili dvě facky.“ Nebyla z toho ale nakonec žádné „ milostné dostaveníčko v Latinské čtvrti“, protože v kavárně, kterou navštívili, nebyli sami, pár drinků si tu dali i další mladí lidé, kteří ale pojali „svátek práce“ trochu více bojovněji.

Také Georgios ale nakonec podle videa hodil karafu proti speciálním jednotkám CRS, Chloé krátce popadla popelník, a mrštila jej stejným směrem. A vzápětí dostali co proto. Mezi domnělými policisty, kteří zasahovali, se ale dva předvedli nejvíce. Byli to Alexander Benalla a jeho kolega Vincent Crase. „Viděla jsem Georgiose, jak ho chytil jeden policista v civilu. Jiný, který měl na hlavě přilbu CRS, mne chytil za krk a za ruku,“ vzpomínala v rozhovoru Chloé. Tehdy nevěděli, ona ani on, s kým mají tu čest. Dnes je tomu jinak, a bude to hodnotit soud.

„Pokoušel jsem mu se něco vysvětlit ale pan Benalla na mne šel zezadu, chytil mne za zátylek, přiškrtil mne, a zvedl. Dostal jsem ráno do žaludku, další ránu do tváře. (…) CRS mne bouchnul obuškem zezadu do nohou. Spadl jsem na zem. A dostal jsem konečnou ránu od pana Benally, který mi rozšlápnul hrudní koš,“ pospal celou akci Georegios, který je sám řeckého původu. O tom, že se má vrátit zpátky do své země mu v průběhu rvačky, dali najevo více než dost.

Při manifestacích toho dne nebyli zadrženi jenom Chloé a Georgios, bylo zadrženo celkově 283 osob; specifičností toho dne byla silná přítomnost tzv. Black Blocs, kteří vyvolali na několika místech násilné střety, jak připomíná France 24.

„Aféra Benalla“, největší „státní aféra“ prezidenta Macrona. „Nebyl mým milencem,“ řekl Macron

Aféra, nazývaná stále častěji jako „aféra Benalla“ vstoupila do povědomí, a to jako „státní aféra“, jak opakuje do omrzení opozice, ale až mnohem později, když 18. července 2018 večerník Le Monde publikoval článek, kde odhalil identitu „policisty v civilu“. Od toho dne se Alexander Benalla, dosud neznámý muž, stal doslova nejsledovanějším člověkem v zemi.
Ne ani tolik kvůli zásahu, ale kvůli svému „speciálnímu vztahu“ k prezidentu Emmanuelovi Macronovi. Élysejský palác, ostatně, stejně jako další instance, včetně policejního prefekta, se ale stavěli k celé věci spíše odtažitě. Jaký byl tento vztah? Přesáhl snad obvyklé normy?

V průběhu loňského roku sešly hned tři vyšetřovací komise, aby posoudily Benallovy přestupky: v Senátu, Národním shromáždění, ale i uvnitř policejní hierarchie. „Příběh Alexandra Benally je smutným příběhem učedníka, který se stal nadutcem, říká Nathalie Loiseaová, ministryně pro evropské záležitosti, v rozhovoru pro Le Figaro. Některé informace ale zároveň potvrzují, že se Benalla těšil u prezidenta Macron zvláštní oblibě, cenila si ho dokonce i jeho choť Brigitte. Muž, který měl na starosti bezpečnost prezidentského páru, musel mít u obou alespoň základní důvěru.

Benalla totiž nebyl jenom ochráncem, rádcem, on měl i klíče od rekreační vily Macronů vTouquetu, a ještě před rokem spolu lyžovali na stejném svahu v La Mongie ve francouzských Alpách. Uprostřed července dokonce Emmanuel Macron pronesl větu, která se pro mnohé stala naprosto šokující: „Ne, Alexander Benalla není můj milenec!“ Věta, pronesená na večírku strany Republiky na pochodu 24. července pobavila, protože jí předcházelo rovněž ironické sdělení, že Benalla nemá „ani přístup k nukleárním kódům“, ani nebydlí „na 300 metrech čtverečních“, a dokonce ani „nepobíral 100 000 euro“.

Jeho choť Brigitte, o dvacet čtyři let starší bývalá Macronova učitelka v Amiensu, nikdy nevzala toho vyjádření jako příliš vtipné. Podle listu Le Parisien to u ní navíc tyto výroku přímo „vyprovokovaly hněv“, a snahu přesvědčit svého manžela, aby v takových dvousmyslných narážkách již více nemluvil. Již dříve se ale nechal Macron slyšet, že jeho domnělý vztah s Mathieu Galletem, bývalým šéfem rozhlasové veřejnoprávní sítě Radio France, neodpovídá skutečnosti. „Je to pouze můj hologram,“ řekl tehdy v narážce na mítinky Jeana-Luca Mélenchona, radikálně-levicového předsedy Nepoddajné Francie (LFI). O domnělé homosexualitě mluvil o v jednom dlouhém rozhovoru pro Mediapart: „Nevedu dvojí život, a více všechno věnuji svému rodinnému a manželskému životu.“

Právě ale podle serveru Mediapart Benalla pravidelně, i poté, co byl vyhozen k 1. srpnu z Élysejského paláce, udržoval kontakt s prezidentem Macronem (alespoň ve formě sms). I když se Élysejský palác snažil, aby tato záležitost nebyla komentována, Macron to neodmítl. Informaci, kterou přinesl satirický týdeník le Canard enchaîné, prezident Macron komentoval slovy: „Dva vzkazy, tečka, toť vše.“ „V červenci, v okamžiku aféry, jsem byl znepokojen jeho stavem: tak jsme se ho zeptal, jak to jde,“ sdělil prezident týdeníku. A na jeho informaci, že o něm někdo „špatně mluvil“, se měl zeptat jedním slovem: „Kdo?“ Na to již mu Benalla neodpověděl.

Diplomatické pasy, na které měl Benalla dát (sakra) pozor!

Koncem roku se ale zničehonic vydal Alexander Benalla do afrického Čadu, jenom týden předtím, než tam odletěl na oficiální návštěvu prezident Emmanuel Macron. Náhoda? Byl přijat těmi nejvyššími, včetně „prezidenta Idrisse Débyho a jeho bratra Oumara během dvou hodin,“ napsal deník Le Figaro. „jeho cesta a noci v hotelu Hilton byly financovány soukromníkem, jistým Hababou Solomonem, francouzsko-izraelským podnikatelem, jenž se specializuje na „soukromou diplomacii“ v Africe, upřesňuje list. Nebyla to jeho první cesta, v říjnu navštívil republiku Kongo a byl přijat prezidentem Denisem Sassou-Nguessem a bydlel přímo v prezidentské rezidenci.

Ačkoliv Élysejský palác tvrdí, že Benallovy cesty měly „ryze soukromou povahu“, Benalla to popírá. V dopise, jehož kopii zveřejnil nedělník Journal du Dimache, zanechal své pasy v kanceláři, a poté, co si přišel pro věci, mu byly vráceny zcela legálně „počátkem října“. Benalla neupřesnil, kdo mu věci včetně pasů předal, ale stalo se tak „na ulici“. Spekulace, kdo mohl být tím člověkem, se pohybují od „ředitele kabinetu prezidenta“ až po „generálního sekretáře“. Mohl to být „sám prezident“? zeptal se Benally Mediapart: „Musíte se ho na to zeptat“. Větu, kterou mu měl „dotyčný“ říct, ale zopakoval: „A nedělej s tím žádné blbosti.“ dal pasy Benallovi potají „na ulici“ sám prezident? Nikdo neví...

Dne 17. ledna byl Benalla zadržen a stanul před novou vyšetřovací komisí, které šetřila důvody, pro které tyto diplomatické pasy používal. Patrick Strzoda, ředitel kabinetu prezidenta Macrona, před senátní komisi oznámil, že Benalla měl k dispozici dva diplomatické pasy, které po svém propuštění „použil téměř dvacetkrát“, napsala agentura AFP. Oba byly potvrzeny k 31. červenci, tedy pouze den před jeho propuštěním ze služby.

Tento týden se otevřela další stránka, jež akceleruje celou „aféru Benalla“. Národní finanční prokuratura (PNF) ve čtvrtek zahájila vyšetřování pro podezření z korupce, do níž měl být zapleten Benalla, ale i náš „starý známý“ Vincent Crase, jeho přítel a „bezpečnostní rezervista“, který měl dříve na starosti ochranu politického hnutí En Marche! (Na pochodu!).

Hluboká „ruská stopa“ v „aféře Benalla“ mířící až k Macronovi


Nahrávky obou mužů, na nichž mluví o svém vztahu k prezidentu Macronovi, které Mediapart zveřejnil koncem ledna, se staly novou rozbuškou. Opět se objevila zásadní otázka, do jaké míry prezident Macron podporuje svého bývalého osobního strážce, a dokáže mu ze svého zázemí dokonce pomáhat. Před senátní komisí se prošetřovala záležitost, která vyděsila všechny: říká se jí „ruská stopa“.

Ve svém dlouhém investigativním článku ze 31. ledna portál Mediapart tvrdí, že Alexander Benalla byl přímo zapojen do smlouvy, jež podepsal Vincent Crase s uzbecko-ruským podnikatelem Iskanderem Machmudovem. Oligarcha, který je považován za blízkého přímo ruskému prezidentu Vladimira Putinovi, je podezříván několika evropskými soudy, které tvrdí, že mají co do činění s jednou z „nejhorších zločineckých skupin". Uvědomil si Benalla, jaké má cirriculum vitae

Co vlastně víme o Iskanderanu Machmudovovi? Pětapadesátiletého Machmudova označuje časopis Forbes za jednoho z nejbohatších lidí v Rusku, jeho bohatství se odhaduje na 6,7 miliardy dolarů. Bývalý tlumočník, který mluví uzbecky, rusky, anglicky a arabsky, zbohatl v roce 1990, po rozpadu sovětského bloku, v rámci Ural Mining and Metallurgical Company (UMMC), píše francetvinfo, což je metalurgické monstrum a jedenz hlavních partnerů francouzských společnosti Alstom a Bouygues v Rusku. Machmudov je akcionářem společnosti ruské železniční společnosti Aeroexpress a společnosti Transmashholding, jež vyrábí železniční vybavení nebo ještě uhelné společnosti Kuzbassrazrezugol.

V Rusku podnikatel Machmudov velmi investoval i do charity (bydlení, kliniky, dětské domovy, podpora pro veterány), nabídl dokonce výstavbu zimního stadionu v Soči pro Zimní olympijské hry v roce 2014. V Rusku filantropem a akcionářem, co ale dělá v Evropě? V Evropě to není právě filantropie, jež upoutala pozornost soudů. Makhmudov je podezříván, že je silně osobně propojený se skupinou Izmaïlovskaja, jednou z nedůležitějších mafií v v Moskvě, ale i s tou druhou Tambovskaja-Malyševskaja, další zločineckou organizací, tentokrát v Petrohradě. Je podezřelý z praní špinavých peněz prostřednictvím jedné z jeho společností. „I když byl spis zaslán ruské prokuratuře, protikorupční stíhání bylo za zády prokurátora pohřbeno,“ píše v jeho profilu Mediapart.

Podnikatel Machmudov má také několika nemovitostí ve Francii, podle Mediapartu koupil prostřednictvím „finančních balíčků za několik milionů eur,“ nemovitosti, jež jsou provázány s „několika skrytými firmami v daňových rájích, jako jsou Kypr, Lucembursko nebo Monako, kde má také svých zájmů“.

V roce 2018 se Vincent Crase, bývalý záložník a policista a bývalý zástupce šéfa bezpečnosti služby Macronovy Republiky na pochodu, o němž jsme se tu již zmiňovali, stal jediným akcionářem mladé správcovské společnost s názvem Mars. To ale není žádná kosmická společnost! Dne 28. června 2018 společnost obdržela platbu ve výši 294 000 euro z bankovního účtu, jehož vlastníkem je právě Iskander Machmudov, žijící v Monaku, jak informoval Mediapart. Na převod upozorňila společnost Tracfin, specializující se na boj s praním špinavých peněz“, na francouzském ministerstvu financí“, napsal list Libération. Tato platba je spojena se „smlouvou, kterou lze každé čtvrtletí obnovit", a jež „zajišťuje ochranu nemovitostí ve Francii podnikatele a jeho rodiny v Monaku".

V době, kdy došlo platbě je rezervista Vincent Crase stále zaměstnancem Republiky na pochodu (LREM), nemá již ale smlouvu s Élysejským palácem. „Podepsal jsem smlouvu 6. června 2018. když jsem odešel z Élysejského paláce dne 4. května,“ řekl při vyšetřování v Senátu dne 21. ledna 2019. Ze celkové sumy 294 000 euro je polovina částky vyplacena bezpečnostní firmě Velvet. Jedná se o subdodavatele společnosti Mars, která je pověřena realizací zakázky. Ale po odhalení násilnosti z 1. května, k níž došlo v polovině července, subdodavatel odmítl smlouvu obnovit, protože se obával o svůj mediální obraz. Francouzská banka Société Générale, u níž má společnost Mars účet, požádala Crase,a by vysvětlil příchod 3000 000 eur na jeho účet u Monaku,“ upřesnil Crase.

Mediapart píše, že „jednání o smlouvě skutečně začala mnohem dříve, v zimě roku 2017 a jednání akcelerovalo v červnu, za přítomnosti Alexandra Benalla“. Podle informací portálu se „Benalla osobně podílel na přípravě smlouvy, včetně finančních dárků". Bývalý projektový manažer Elysejského paláce se „opakovaně setkal s zástupcem oligarcha ve Francii, jím je podnikatel Jean-Louis Hagenauer“, na jehož webových stránkách jsou vidět fotografie Benalla a Hagenauera, jak spolu hrají stolní fotbal v srpnu 2018.

V době jednání a podepsání smlouvy s ruským oligarchou byl Alexandre Benalla zodpovědnú v Élysejském paláci za „bezpečnostní ochranu“. Benalla, jako ochránce, ale i poradce prezidenta, využíval zkrátka svého postavení k podnikání s miliardářem, jehož blízkost s ruským prezidentem Putinem je notorická, upřesňuje Mediapart. „Zvláště pokud je miliardář vážně podezřelý z vazeb na mafii a praní špinavých peněz,“ píše Libération. Co za tím vlastně je? Bezpečnost prezdienta, nebo vlastní profit? Co vlastně skutečně o aktivitách Benally a Crase věděl Elysejský palác?"

Alexandre Benalla, který byl několikrát dotazován na svou účast při jednáních mezi společností Vincenta Crase a Iskandera Machmudova, vždy své zapojení odmítal. Před senátním vyšetřovacím výborem řekl: „Nikdy jsem nepodílel na žádném vyjednávání.“ Rovněž Vincent Crase ujišťuje, že se to toho „nikdy nezapojil“". Pokud Alexandre Benalla nebo Vincent Crase před senátní komisí lhali pod přísahou, riskují každých pět let vězení a pokutu 75 000 eur.

Nový muž na scéně! Mohamad Izzat Khatab chce být syrským prezidentem a platí za všechny!


To ale ještě není konec. Naopak. V „aféře Benalla se objevují další souvislosti. Nejnovější peripetií je odchod Marie-Elodie Poitoutové, šéfové bezpečnostní rady Édouarda Philippa, předsedy vlády. Podle informací, s kterými přišel list Le Parisien byla Marie-Elodie Poitoutová, předsedkyně Bezpečnostní skupiny předsedy vlády (GSPM), na výslechu před anti-kriminální brigádou.

Tato žena, divizní komisařka od roku 2018, jejíž jméno se nikdy neobjevil v tomto případě, potvrdila, že to bylo u ní, kde došlo k audio-nahrávce rozhovoru mezi Alexander Benallou a Vincentem Crasem. Mělo se tak stát dne 26. července v den záznamu rozhovoru mezi ním a Vincent Crase, kteří v něm žertovali o soudních procedurách a vztahu k prezidentu Macronovi. Nahrávka, která se uskutečnila bez soudního pokynu, se tím pádem stala nelegální, porušujíc soudní kontrolu nad vyšetřovanými osobami.

Marie-Elodie Poitoutová však popírá, že by to byla ona, kdo nahrávce a tvrdí, že si nepamatuje ani přítomnost Vincenta Crase. Nicméně potvrzuje, že přišla vyjádřit Alexandru Benallovi podporu. Vysvětluje ještě že v domě byla v tu chvíli ještě další osoba, její přítel Chokri Wakrim.

Jméno Chokriho Wakrima se podle Libération objevuje ve skandálu, který propojuje Benallu a, totiž již citovaného ruského oligarchu Machmudova. Wakrim, čtyřiatřicetiletý bývalý voják měl být zapojen do bezpečnostní smlouvy o majetku ruského oligarcha Iskandera Makhmudova. Podle listu Libération je totiž Chokri Wakrim blízkým společníkem Alexandra Benalla. V jeho společnosti se objevuje i na snímcích, pořízených v domě známého podnikatele Vincent Micleta, v létě roku 2018. Tam se objevuje ale i další člověk: Mohamad Izzat Khatab, syrský podnikatel a pretendent na syrského prezident, jehož známosti sahají do vysokých pater nejen francouzské politiky, ale i té evropské.Selfie, na kterých se objevuje nejen vedle bývalého prezidenta Françoise Hollande, ale předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera, byl donedávna vnímán jako bojovník za demokratickou Sýrii.

Mohamad Izzat Khatab je „další částí puzzlu Benally“, píše Libération. Syrský podnikatel Mohamad Izzat Khatab totiž velmi nezištně hostil bývalého Macronova spolupracovníka v okamžiku, kdy byl propuštěn ze služeb Élysejského paláce. Chokri Wakrim i Marie-Elodie Poitoutová chodili do bytu na náměstí Alma velmi často. Byla to jen profesionální chyba?

Ačkoliv Izzat Khatab přísahal tvrdí, že nebyl nikdy souzen, opak je pravdou. Ve Francii nebo Švýcarsku byl zapojena do mnoha podvodů, a podle informací kontrarozvědné služby SDLP patří mezi ty, kteří byly několikrát v jejich hledáčku. Podařilo se mu sice v posledních dnech úspěšně odstranit se svého účtu na Instagram, některé lidi, přesto ale účet vykazuje „neuvěřitelnou sbírku selfie s politickými představiteli“, včetně prezidenta Macrona a premiéra Philippa.

V posledních měsících byl syrský podnikatel také viděn na mnoha oficiálních akcích. V září se Benalla v jeho doprovodu účastnil Saudského národní den v Petit Palais. Dne 13. listopadu, během připomínek tragických útoků na klub Bataclan, si Izzat Khatab udělal selfie s Nicolasem Lernerem, novým šéfem kontrarozvědné DGSI, jinak také ředitelství vnitřní bezpečnosti, a to vše za vysoce zvýšených bezpečnostních opatření, připomíná Libération.

Izzat Khatab se obvykle neobjevuje na pozvánkách, přesto je vždy tam, kde má být. Jak se mu to daří: List Libération zná odpověď. Může se totiž vždy spolehnout na Hassen Chalghoumiho, věrného přítele a imáma z Drancy, jehož blahosklonnosti využívá jaksi požehnaně. Byl to právě Izzat Khatab, který imáma ubytoval v okamžiku, kdy byl v roce 2015 terčem vyhrožování.

I když tomu možná věří, Izzat Khatab nemá šanci stát se prezidentem Sýrie. Jeho rodokmen totiž podle Libération nemá nic společného s postavou, kterou si sám na veřejnosti vytvořil. Jak již napsal švýcarský list Tribune de Genève, byl odsouzen v roce 2009 k patnácti měsícům vězení s odkladem za „porušení důvěry“ a za „podvod.“

Dvakrát byl také odsouzen ve Francii: v prvním případě soud rozhodl, že musí zaplatit 155 000 eur za to, že neoprávněně obýval byt v prestižní avenue Iéna v letech 2011 a 2018, poté, co zaplatil ... nájemné na šest měsíců. V druhém případě byl vyzván k navrácení téměř 400 000 euro z částek, které nebyly vyplaceny. Khatab opět zaplatil pouze část v hotovosti a poté přestal platit. V loňském roce protikorupční agentura Tracfin na Izzata Khataba založil složku. Co věděl Imam z Drancy o svém pronajímateli? „Pan Chalghoumi je v kontaktu s mnoha lidmi, kteří sdílejí jeho pojetí spolu-soužití, není třeba po tom příliš pátrat,“ řekl Libération jeho právník.

Jaký je ale vztah mezi dvěma muži do okamžiku, než se objevil Benalla a Wakrim v jejich bezprostřední blízkosti oněkolik měsíců později. Záznam SDLP z 1. června 2016, do něhož Libération mohlo nahlédnout, zmiňuje několik „incidentů“, při nichž byl Izzat Khatab představen jako „bankéře k téměř neomezenými finanční prostředky“.

Dokument byl napsán na základě výpovědí několika bezpečnostních důstojníků Hassema Chalghoumiho. „Imám byl vždy uchvácen novými finančními možnostmi svého dobrodince, neboť on měl poměrně vždy nejednoznačný a problémový vztah s penězi,“ píše se ve zprávě SDLP. Zpráva zdůrazňuje potenciální korupční charakter povahy imáma. „Izzat Khatab věnuje velkou pozornost tomu, aby mohl převzít naše náklady. Systematicky, a s velkou tvrdohlavostí po nás žádá, abychom jedli, kolik se nás nechce.“ V restauraci, kam podnikavý Syřan chodil, byl opravdu zvyklý platit velké účty, neváhal dokonce vydat i tisíce eur, aby splnil přání svých hostů.

Proč ale Benalla s Wakrimem navštěvovali byt Izzata Khataba tak často v posledních měsících“ Otázky listu Libération znějí sugestivně. Ačkoliv byli oba kontaktováni „nikdo z nich neodpověděl“. Souvisí to snad s odstoupením Marie-Elodie Poitouové?

Žádné komentáře:

Okomentovat