translate - traduire

pondělí 8. června 2015

Ségolène, bývalá Hollandova partnerka, se královsky vrací

> politika > Francie: publikováno a odvysíláno v Českém rozhlasu Plus, dne 6. června 2015

Ségolène Royalová se vrací zpět nejen jako bývalá partnerka, ale stále jako populární ministryně. 
Zděšení na síti, čekání na reakci. Středeční návštěva španělského krále Filipa VI. a jeho choti Letizie v Paříži, původně plánovaná na březen, a odložená kvůli neštěstí Airbusu A320 společnosti Germanwings, přinesla jedno překvapení. V kuloárech se o tom mluví nahlas, ale prezident François Hollande zatím těmto „klepům“ nevěnoval veřejně žádnou pozornost. Vypadá to, že Ségolène se doslova královsky vrací...

(Prezident má sám i tak dost svých starostí – například v boji o snížení nezaměstnanosti: za duben došlo k jejímu dalšímu posílení, dosud největšímu za poslední dva roky, a to na celkových drastických 3, 540.000.)


Co se ale stalo? Píše o tom už i americká agentura AP, ale to by se dalo považovat jen za takové řeči: a potom, už někdy psali Američané o Francouzích pozitivně? Ve středu tomu ale prezident Hollande nasadil korunu. Élysejský palác sice tvrdí, že to bylo z protokolárních důvodů, ale při přijetí španělského královského páru asistovala Hollandova bývalá partnerka a matka čtyř dětí: Ségolène Royalová. Možná to bude tím jménem: Ségolène Královská, řeklo by se česky. Podle protokolu prý nebylo možné, aby stál vůči španělskému královskému páru prezident sám, bez partnerky. Jak by to ale vypadalo, kdyby je doprovázel po Champs Élysées, nevypadl by potom spíše jako nějaký chambellan francés – jako najatý komorník?

Ségolène Royalová, ministryně ekologie, trvalého rozvoje a energetiky, je hierarchicky třetím nejdůležitějším členem vlády Manuela Vallse, ale patří k úzkého okruhu lidí, kteří si mohou dovolit něco, co ti ostatní nikoliv. Svému bývalému partnerovi posílá esemesky, jak se jí samotné zachci, a kdy se jí zachce. Alespoň tom tvrdí zdroje, které jsou obeznámeny s denním provozem prezidenta. Ministryně Royalová navíc nedává nic zadarmo: ani svému bývalému partnerovi, ale ani ministru zahraničních věcí Laurentu Fabiusovi, s nímž je v poslední době na kordy ohledně prosincového summitu o globálním oteplování.

Ministryně Royalová, jež vstoupila do vlády v dubnu loňského roku – dva roky po prohraném klání do Národního shromáždění za departement Charente-Maritime –, si udržela do té doby nejen pozici předsedkyně regionální rady Poitou-Charente, ale především vliv na prezidenta. Rozchod prezidenta Hollanda s Valérií Trierwelerovou z ledna loňského roku, viděli někteří dokonce jako důkaz jejich královských zákulisních kvalit. Byla to totiž právě Royalová, která svého bývalého partnera kdysi seznámila s herečkou Julié Gayetovou.

Když se objevila před časem fotografie, na níž byl prezident zachycen s Gayetovou na terase Élysejského paláce, zdálo se, že média (zejména ta bulvární) patrně již zcela vyčerpala rezervoár vlastní invence. Fotografie to byla rozostřená a nebylo na ní nic výjimečného – snad kromě toho, že ji způsobil některý z insiderů Élysejského paláce. To minulý týden, když přinesl večerník Le Monde reportáž o skutečné „ochraně“ prezidenta v paláci, to už vypadalo dramatičtěji. Ale nakonec nad tím všichni mávli rukou: válka mezi četníky a policií, kteří mají prezidenta ochraňovat rukou nedílnou a svornou, byla zařazena mezi dvorské pikantérie, daleko za intimnostmi předchozích let.

Co na to nyní řekne Valérie Trierweilerová? Čeká se napjatě na její pípnutí – respektive: tweet! Kdyby byla Hollandovou partnerkou, možná by si mohla s Letizií Španělskou při prohlídce Vélasquezovy výstavy zatweetovat nejen o humanitární činnosti: obě totiž pracovaly v médiích jako novinářky. Zdá se ale, že nyní se vrací do hry opět Ségolène.

Žádné komentáře:

Okomentovat