translate - traduire

pondělí 21. ledna 2019

Německo po kancléřce Merkelové? Nadchází nová epocha německá pravice

> politika > Německo > text vyšel na EuroZprávy.cz, dne 21. ledna 2018.
V prosinci 2018 Annegret Krampová-Karrenbauerová nahradila Angelu Merkelovou na čele CDU. V sobotu se do čela CSU postavil Markus Söder. Nová stránka dějin německé pravice se otevírá, píše ve svém editorialu francouzský liberálně-levicový večerník Le Monde.

Ze zahraničí vypadá Německo jako „ostrov stability a vyrovnanosti“. Třináct let po svém nástupu k moci se kancléřka Angela Merkelová těší stále popularitě, před níž bledne mnoho jejich souputníků, počínaje Emmanuel Macronem: podle výzkumu institutu Infrates dimap, uskutečněném ve dnech 7. a 8. ledna, stojí německá kancléřka na čele žebříčku politických osobností, které jsou nejvíce ceněny, s ohromujícím výsledkem 56 procent.

Stále podporována většinou svého publika, není paní Merkelová daleko svému odchodu do důchodu. Nejpozději opustí politickou moc na podzim roku 2021, jak oznámila, pokud nebude svržena předtím, například svými sociálně-demokratickými spojenci, kteří se mohou rozhodnout opustit její vládu před koncem funkčního období. „Až do té doby zůstane kancléřkou, ale kancléřkou oslabenou, neboť zbavenou kontroly, již měla nad svou stranou Křesťansko-demokratickou unií (CDU),“ píše Le Monde.

Po osmnácti let, jež strávila na čele německé konzervativní strany, předala moc ve straně 7. prosince 2018 Annegret Krampové-Karrenbauerové. Šest týdnů poté, v sobotu 19. ledna, změnila svého šéfa také Křesťansko-sociální unie (CSU), alianční partner CDU v Bavorsku: Markus Söder nahradil Horsta Seehofera, který jí předsedal od roku 2008.

„Zdálky viděno tyto dvě volby nic nezmění,“ píše večerník Le Monde. „Paní Merkelová zůstává kancléřkou a pan Seehofer je stále ministrem vnitra. Nicméně, v parlamentní demokracii jako je Německo, kde strany hrají ústřední roli, skutečnost, že kancléřka a jeden z jejích prvořadých ministrů, ztratili téměř ve stejný čas kontrolu s nad uskupeními, jimž po léta předsedali, značí změnu epochy,“ míní editorial.

Nové konzervativní myšlení

Ve věku 56 a 52 let, se Annegret Krampová-Karrenbauerová a Markus Söder, rozhodli otevřít novou stránku dějin německá pravice. Po letech střetu mezi Merkelovou a Seehoferem, dali násobně noví předsedové CDU a CSU najevo, při přebírání svých funkcí, že může mezi oběma stranami nastat uklidnění.

„Blízkost není jenom osobní,“ vysvětluje francouzský večerník, „je také politická.“ V mnoha ohledech je Krampová-Karrenbauerová ve skutečnosti bližší CSU, než jak tomu bylo u Merkelové; oproti tomu Söder zase zaujímá mnohem populističtější postoj, než tomu bylo u Seehofera. Týká se to zejména společenských otázek jako jsou sňatky homosexuálů, umělá přeruší těhotenství… kde myšlenky nové předsedkyně CDU zastupují konzervativnější pravici. Podobné je to i v otázkách bezpečnosti a imigrace, na které má názory mnohem pevnější, blízké bavorským konzervativcům.

Francouzský večerník Le Monde se domnívá, že spojení CDU-CSU má i v příštích volbách „všechny šance“, aby zůstalo u vlády i po příštích německých parlamentních volbách. Ve výzkumech veřejného mínění stojí před zelenými i sociálními-demokraty. „Kontinuita není každopádně synonymem identity,“ zdůrazňuje liberálně-levicový Le Monde. „S paní Krampovou-Krrenbauerovou a panem Söderem nenastupuje pouze nová generace, je to také nové konzervativní myšlení,“ tvrdí editorial. 

Toto myšlení je ofenzivnější než u Merkelové, neboť se musí starat více o nárůst extrémní pravice, jež se „objevila v Německu mnohem později než jinde v Evropě“. Tato pravice je dnes „za Rýnem“, soudí Le Monde, „první silou opozice, s 92 poslanci ze 729“.

Žádné komentáře:

Okomentovat