translate - traduire

pátek 25. ledna 2019

Zbývá 66 dní! Chaos, nebo okamžik pravdy? Barnier varuje, že Britové budou platit! Pomůže „dodatek“ ke smlouvě?

 politika > velká Británie > EU > text vyšel na EuroZprávy.cz, dne 23. ledna 2018.

Michel Barnier, hlavní vyjednavač Evropské unie (EU) o brexitu, toho má vážně dost. Podle něj rozhodnutí Spojeného království opustit politickou Evropu s eventualitou „no deal“ (bez smlouvy) rozhodně neznamená, že Britové nebudou platit „fakturu za rozvod“. Informuje o tom agentura AFP.


V rozhovoru, který Michel Barnier poskytl 66 dní před datem odchodu Velké Británie z Evropské unie (EU) několika evropským novinám, uvedl: „Vždy jsme říkali jednoduchou věc: úplnost požadavků zapojení Spojeného království jako země a člena EU budou respektována“, i když „bude mnohem obtížnější je respektovat v případě tzv. no deal“, uvedl Barnier v rozhovoru pro francouzský Le Monde, který publikuje rovněž polská Rzeczpospolita a luxemburský Luxemburg Wort.

Britové budou platit, je to mezinárodní právní závazek!

Smlouva, kterou urputně vyjednával mezi Londýnem a Bruselem, byla ale odmítnuta velkou většinou v britském parlamentu, což ale předpokládá zároveň vyrovnání podílu, který Velká Británie v letech 2014-2020 v rámci víceročního finančního rozpočtu přijala. Tento rozpočet zahrnuje i přechodné období, jež bylo dohodnuto ve smlouvě.

Text neuvádí přesné finanční vyúčtování, ale je v něm zanesena metoda výpočtu. Britská vláda předkládala výši v rozpětí 40 až 45 miliard euro, což nebylo dosud oficiálně ze strany EU potvrzeno. Michel Barnier připomíná, že „angažmá má právní povahu z pohledu mezinárodního práva“. „Nedokáži si představit, že Britové nebudou respektovat své mezinárodní závazky,“ dodává.

V rozhovoru se Barnier několikrát vrací k tomu, že „příští gesto“, jež by odblokovalo konečné přijetí smlouvy o rozchodu musí přijít ze strany Britů, neboť právě on se nacházejí v „okamžiku pravdy“ a podle něho zároveň „potřebují čas“. O možnosti nového termínu, jenž by posunul datum brexitu, se ale Barnier přímo nezmínil.

Stačí dodatečné „politické prohlášení“ ke smlouvě?

Premiérka Theresa Mayová se pokouší v současnosti najít většinu, jež ji podpořila k novým diskusím s Evropskou unií, zatímco britští poslanci se zdají být odhodlaní převzít celou záležitost s blížícím se datem 29. března, na kdy je naplánován brexit - „do svých rukou“. „Myslím, že zodpovědná dohoda by se mohla podobat smlouvě, která tu je,“ rozvádí Barnier úvahu s odkazem na stávající smlouvu, která byla zatím odmítnuta.

Podle nejvyššího vyjednavače brexitu může dojít „rychle k posunu“, pokud dojde zároveň k „politickému prohlášení“, jež by jako text bylo přiloženo jako nekonfliktní k smlouvě o vystoupení, a nabídlo obrysy vztahů mezi Londýnem a EU pro časy, nadcházející po brexitu, informuje Luxemburger Wort. Kakofonie, která se od „britské politické třídy“ živě rozléhá, posiluje podle Barniera obavy o brexitu bez dohody. Barnier naznačil, že sedmadvacítka členů EU posiluje v tyto dny přípravy právě na tuto eventualitu.

Stovky celních stanovišť již bylo vytvořeno, a byla rovněž přijata opatření, aby „letadla mohla přistávat“, řekl Michel Barnier. Ale „no deal“ nemůže být viděn jako doplněk „minidealu“ v situaci, která by se nazývala, jak mají Angličané rádi: „business as usual“.

Žádné komentáře:

Okomentovat