translate - traduire

pátek 25. ledna 2019

Britská královna Alžběta II. vyzvala k „respektu“ a nalezení „společného základu“

> politika > Velká Británie > brexit > exkluzivní zpráva

Britská královna Alžběta II. vyzvala rozdělené Brity, aby přes rozdílné pohledy nalezli „společný základ“. Řekla to ve svém čtvrtečním vystoupení na setkání Women´s Institute (WI) v Sandringhamu, hlásí britská Press Association. Královnina poznámka je vnímána jako nepřímý komentář k rozdělené situaci kolem vystoupení Spojeného království z Evropské unie, tzv. brexitu.

> exkluzivně na Jehlice revue

Královnino vystoupení je „vysoce neobvyklé“, neboť po svých sedm dekád na britském trůně patří k moderní tradici britské monarchie, aby se monarcha k politice přímo nevyjadřoval a zůstával apolitický, zdůrazňuje agentura. „Při našem hledání nových odpovědí v našich moderních časech, dávám přednost z mé strany receptům ověřeným, jakými je vzájemný respekt při výměně rozdílných pohledů, ve snaze najít společný základ k dohodě a nikdy nezapomínat mít odstup,“ uvedla dvaadevadesátiletá královna.

„Pro mne jsou tyto přístupy nadčasové, a doporučuji je všem,“ dodala před sdružením  Women´s Institute, jehož hodnoty, jako „trpělivost, přátelství, silný komunitární vklad s přihlédnutím k potřebám ostatních“, si velmi cení.

Pravidelná návštěva královny Alžběty II. a vystoupení na půdě Women´s Institute (WI) v Sandringhamu ve východoanglickém hrabství Norfolku, jež čítá na 22 000 dobrovolníků, a patří od roku 1915 k největším ženským organizacím ve Spojeném království, vnímají pozorovatelé jako reakci na „živé napětí“ v diskusi před plánovaným brexitem, stanoveným na 29. března.

Slova o „respektu“ použila královna již ve svém vánočním vystoupení. „I když nás dělí i i ty nejhlubší rozdíly, zacházet s ostatními s respektem jako s lidskou bytostí je vždy dobrý první krok,“ řekla v prosinci. Vyzvala zároveň před nebezpečím „tribalismu“.

Zákonodárci v britské Dolní sněmovně budou hlasovat příští týden o „plánu B“ premiérky Theresy Mayové, který byl minulý týden odmítnut velkou většinou. Obchodníci, stejně jako evropští politici varovali, že s blížícím se termínem vzrůstá nebezpečí, pokud by nedošlo k dohodě a nastala situace, nazývaní jako „no deal“ (bez dohody).

Žádné komentáře:

Okomentovat