translate - traduire

čtvrtek 17. ledna 2019

Macronův dopis: změna metody, nikoliv směru. Styl didaktický, klinicky chladný, miní komentátorka

> politika > Francie > text vyšel na EuroZprávy.cz, dne 14. ledna 2018.

Školní cvičení pro studenty? Macronův dopis Francouzům, který má ve Francii otevřít od zítřka ,,národni rozpravu’’ k palčivým otázkám, jež nastolilo protestní hnuti ,,žlutých vest’’, neoznamuje změnu politického směru, jde pouze o změnu metody, píše dnes ve svém ranním komentáři Alba Venturová na rádiu RTL.

,,Dokázal Macron najít ta správná slova?’’ ptá se Alba Venturová, komentátorka francouzského rádia RTL. ,,To, co nejvíce překvapí, je styl: pragmaticky, věcný, téměř klinicky chladný, ty tam jsou vzletné věty jeho předchozích projevu, píše.

Třiatřicet otázek, které ve svém dopisu klade prezident Macron svým občanům, připomíná více než dopis státníka, snahu vytvořit jakési otázky pro školní dizertaci na Vysoké škole politické, soudí. Otázky typu: ,,Cítíte potřebu veřejné služby?’’ - ,,Jak ji financovat?’’ - ,,Jak zdanit spravedlivěji? Jak lépe?’’ - ,,Jak lépe zorganizovat naší sociální smlouvu?’’

Tyto otázky prozrazují, mini Venturová, že se prezident Macron odhodlal jít cestou školní didaktiky. ,,Dámy a pánové, máte čtyŕi hodiny, abyste vypracovali odpovědi,’’ ironizuje. Komentátorka Venturová míní, že tento způsob komunikace nemůže v žádném ohledu vytvořit společný kolektivní elán a entuziasmus, kdy byste si sami řekli: ,,Skvělé, konečné velká diskuse!’’

Je zjevné, že prezident Macron nemění své politické krédo. Když tvrdí, že neexistují ,,zakázané otázky’’ a zároveň opakuje, že to ,,co jsme rozhodli, měnit nebudeme’’, jako kdyby řekl: ,,o všem je možné diskutovat’”, ale rozhodně ,,nedáme zpátečku’’.

Mezi požadavky, které se opětovném objevují je například navrácení zdanění milionářů, jak ho uzákonil Macronúv předchůdce François Hollande, známý pod zkratkou ISF. To se rozhodně od prezidenta, přezdívaného jako ,,prezident bohatých’’ nedá v žádném případě očekávat.

Žádné komentáře:

Okomentovat