translate - traduire

středa 23. ledna 2019

Nová bouře muslimů? Strhla novinářka Hashemiová masku Washingtonu? Osvoboďte ji, žádají muslimové na několika kontinentech!

 > politika > Írán/USA >text vyšel na EuroZprávy.cz, dne 23. ledna 2018.

Americko-íránská novinářka afrického původu Marzieh Hashemiová, pracující pro iránský kanál Press TV, byla zadržena při svém příletu do Spojených států amerických, aniž by byly zveřejněny důvody, proč k tomu došlo. Mohammad Džavád Zaríf, íránský ministr zahraničních věcí, označil toto zadržení za „nepřijatelný politický akt“ a žádá její okamžité propuštění, informuje agentura ISNA.

„Zadržení Marzieh Hashemiové Spojenými státy americkými je nepřijatelný politický akt, který pošlapává svobodu projevu,“ vyhlásil šéf íránské diplomacie ve státní televizní stanici Al-Alam TV. Džavád Zaríf upozornil, že v době, kdy si USA připomínají 50 let od od zabití Martina Luthera Kinga, černošského baptistického kazatele a obhájce lidských práv, porušují stále práva černochů.

Marzieh Hashemiová, narozená před 59 lety ve Spojených státech jako Melanie Franklinová, před svojí konverzí k islámu, byla – podle svědectví svých přátel a novinářů - zadržena na americkém letišti Lambert International Airport v St. Louis. Ministr Džavád Zaríf podtrhl, že od okamžiku, kdy si vzala iránského občana, je Hachemiová považována také za íránskou občanku. Je tedy podle něj „naší povinností bránit naše občany“, upozornil.

Press TV: Musela sejmout šátek a jíst vepřové!

Agentura AFP upřesňuje, že Marzieh Hachemiová, která působí v íránské televizi Press TV, nebyla z „ničeho obviněna“ ale je vedena a z toho důvodu také zadržena jako „materiální svědek“. Podle dokumentu, který má AFP k dispozici, bude propuštěna „ihned, jakmile bude svědčit před velkou porotou, jež zkoumá porušení amerického trestního zákona“, aniž by bylo upřesněno, kdy se tak stane, ani v jaké věci.

Hashemiová pracuje v Press TV již 25 let a patří k jedněm z nejznámějších tváří této televizní stanice. Pravidelně se vrací do USA, kde má nemocného bratra a další členy rodiny. Televize dnes zveřejnila informace o jejím zadržení a odsoudila její podmínky: podle ní byla donucena sejmout si svůj šátek a jíst vepřové maso, což islám zapovídá. Americké ministerstvo spravedlnosti a federální policie (FBI) odmítlo toto zadržení a další informace komentovat.

Podle amerického deníku Washington Post byla její matka, stejně jako ona a její dva bratři, vybídnuti ke svědectví, aniž by bylo jasné, co je jeho předmětem. Americká vláda v pátek zadržení nicméně potvrdila, s tím, že se novinářka nachází od neděle ve vězení.

Podle informací amerického listu pracovala Hashemiová na dokumentárním pořadu o černošském aktivistickém hnutí Black Lives Matter, které vzniklo v roce 2013 a od té doby upozorňuje pravidelně na případy policejního násilí pro černošskému obyvatelstvu. K nejznámějším případům patří spor „stát versus George Zimmerman“ z roku 2013, kdy floridský koordinátor místní milice Zimmerman zastřelil sedmnáctiletého černocha Trayvona Martina.

Její syn Hossein Hashemi řekl listu Washington Post, že jeho matka byla „velmi kritická vůči oficiální americké politice, domácí i zahraniční“, ale není si vědom důvodu, pro který mohla zadržena a uvězněna.

Politický únos! Hashemiová „strhla masku Washingtonu!“

Íránské sdělovací prostředky považují zadržení a uvěznění za „politický únos“. Anglofonní list Tehran Times, který o sobě mluví jako o „silném hlasu islámské revoluce a mluvčím utiskovaného lidu ve světě“, v článku s názvem Proč Marzieh Hashemiová? Tvrdí, že se Hashemiová stala „obětí rasistických, falešných a arogantních imperialistických praktik“. „Její práva jsou porušována nejprve jako občana, ale také jako muslimky a novinářky,“ míní list, který soudí, že Hashemiová je „revoluční žena v každém smyslu slova“.

„Je zřejmé, že paní Hashemiová se snažila šířit hodnoty autentického islámu a vyvracet všechny radikální proudy, které porušují základní učení tohoto náboženství. Je to maják odporu pro své odhodlání, vytrvalost, odvahu a trpělivost,“ píše se v článku. Novinářka podle listu „odhalila masku Washingtonu, který každého dne tvrdí, že sponzoruje svobodu a demokracii. Odhalila pokrytectví této machiavellistické administrativy, na kterou bohužel ještě někdo sází,“ píší Tehran Times.

Před švýcarským velvyslanectví, které v Teheránu zastupuje zájmy USA, byla v neděli svolána demonstrace. Mezi manifestujícími byli podle AFP studenti, podporovatelé režimu a členové islámských milicí Basídž, jež spadá přímo pod „nejvyšší autoritu Íránu“: všichni žádali okamžité osvobození Marzieh Hashemiové. Protestující skandovali: „Jsme všichni Marzieh“ a zvedali transparenty s nápisem: #FreeMarziehHashem.

Další manifestace se chystají hned v několika zemích na 25. ledna, a to doslova na několika kontintech, totiž v Americe, Africe, Austrálii, Evropě - Turecku, Pákistánů a samozřejmě i v Íránu.

Teherán a Washington zrušili vzájemné diplomatické vztahy v roce 1980, rok po nástupu duchovního vůdce Ajátolláha Chomejního a vzniku šíitské Íránské islámské republiky.

Žádné komentáře:

Okomentovat