translate - traduire

čtvrtek 10. ledna 2019

Ostře sledovaný proces. V Bruselu začíná soudní stání s džihádistou Nemmouchem

> politika > terorismus > Belgie/Francie > text vyšel na EuroZprávy.cz, dne 7. ledna 2018.

Za vysokých bezpečnostních opatření začíná posledními přípravami, čtyři a půl roku po atentátu v Židovském muzeu Belgie, soudní proces s dvěma francouzskými džihádisty: Mehdim Nemmouchem a Nacerem Bandrerem. Dnes byli do Justičního paláce v Bruselu předvedeni oba muži, kteří jsou obvinění z teroristickým útoků, aby byli přítomni losování, jež má vybrat dvanáct soudů a dvanáct náhradníků. Oficiálně bude proces zahájen ve čtvrtek a měl by trvat pravděpodobně až do konce března. Informuje o tom agentura Belga.

Oba muži jsou obviněni z útoků teroristické povahy, kterých se měli dopustit 24. května 2014 v Židovském muzeu Belgie, v ulici Minimes v hlavním městě Bruselu. Proces, na nějž se akreditovalo přes 300 novinářů, patří k těm největším svého druhu, srovnatelný s tím, v němž byli za atentáty a následnou přestřelku v ulici Dries, dne 15. března 2016, v únoru loňského roku odsouzeni k dvaceti letům odnětí svobody teroristé Salah Abdeslam et Sofien Ayari.

Během předběžného stání koncem roku, dne 20. prosince, při nichž byl sestaven soupis svědků, kteří se mají dostavit před soud, jeden z advokátů Mehdiho Nemmouche sdělil, že jeho klient „doufá, že jeho nevina bude dokázána“. Jako „nevinný“ se cítí být i Nacer Bendrer. Pro Yohana Benizriho, předsedu Rady židovských organizací Belgie (CCOJB), kterého cituje AFP, je důležité, aby byla prokázána antisemitská povaha činů obou obviněných.

Oba advokáti podezřelých džihádistů - Sébastien Courtoy a Henri Laquay - se budou snažit podle Benizriho o snížení tohoto motivu na minimum a posilovat jako motiv spiknutí.

Střelba trvala pouhých 82 vteřin

Atentát z 24. května 2014 trval pouhých 82 vteřin. Bylo při něm podle vyšetřovatelů zabiti dva izraelští turisté, padesátníci Emmanuel a Miriam Rivovi, dvěma kulkami z revolveru hned při vstupu do muzea. Útočník následně postřelil Alexendra Strense, belgického zaměstnance muzea, a to ranou kulkou do čela. Šestadvacetiletý mladík zemřel dva týdny poté v nemocnici. Další obětí se stala Dominique Sabrierová, šestašedesátiletá francouzská dobrovolnice, která byla ve své kanceláři zabita střelbou z útočného kulometu kalašnikov (AKM).

O šest dní později je Mehdi Nemmouche, jeden z prvních bojovníků Daesche, který se odhodlal k atentátům v Evropě, zadržen na autobusovém nádraží v Marseille při náhodné kontrole dokumentů. V nedalekém vozu jsou nalezeny zbraně, které použil při atentátu, dále přenosný počítač a několik videozáznamů, na nichž se jakýsi hlas přihlašuje k atentátu. V prosinci 2014 byl zadržen i Nacer Bendrer, stejně jako Nemmouche, v Marseille. Je podezřelý z toho, že Nemmouchovi pomáhal. Oba se potkali ve vězení v letech 2009-2010.

Po tomto procesu v Bruselu čeká Nemmouche ještě jeden, tentokrát ve Francii, píše agentura AFP. Džihádista Nemmouche, jenž se vrátil v okamžiku atentátu v Bruselu, jenom krátce ze Sýrie, kde bojoval s džihádisty, je rovněž podezřelý z toho, že patřil k těm, kteří usmrtili čtyři francouzské novináře v zajetí.

Podle federálního belgického soudu, uvádí agentura Belga, budou kolem Justičního paláce v průběhu procesu nedostupná parkoviště a některé ulice podél paláce uzavřené. Každý, kdo by si přál zúčastnit procesu v soudní síni, musí očekávat, že bude podroben několikanásobné bezpečnostní prohlídce u vstupu a v samotném sále. Veškeré elektronické přístroje (mobily, počítače) jsou striktně zakázány.

Nemmouche se radikalizoval ve vězení


Mehdi Nemmouche se narodil 17. dubna 1985 v Roubaix, průmyslovém městě na severu Francie, v rodině alžírského původu. Nikdy nepoznal svého otce a pro chudobu své matky byl společně se svými dvěma sestrami od věku tří měsíců v opatrovnických zařízeních. Od 17 let ho vychovávala babička v nedalekém Tourcoingu ve čtvrti la Bourgogne, označované jako „quartier sensible“ (čtvrti s velmi podílem imigrace a drobné kriminality).

Ve svých třiadvaceti letech byl poprvé odsouzen a strávil osmnáct měsíců ve vězení za krádež auta. O rok později k tomu přibyl trest za krádež v samoobsluze s několika komplici. Podle svědectví jeho známých a přátel, nikdy nepatřil návštěvníkům mešity, ani k náboženským radikálům. V roce 2012, tři měsíce po svém propuštění z vězení, kde prošel fází islámské radikalizace, odjel do Sýrie, kde se připojil k bojovníkům islámského státu.

Žádné komentáře:

Okomentovat