translate - traduire

čtvrtek 7. března 2019

„Zlatá sprcha“? Je prezident Bolsonaro obscénní, nebo chce zkrotit karneval? Ani vojenská diktatura to nedokázala!

> politika > Brazílie > společnost > text vyšel na EuroZprávy, dne 7. března 2019.

Víte, co je to „zlatá sprcha“? Dosud to patrně nevěděl ani brazilský prezident Jair Bolsonaro. Nyní se to rozhodně dozvědělo více než 3, 4 milióny jeho stoupenců na Twitteru, kde zveřejnil video, jež doslova obletělo celý svět. Prezident, známý pro svou homofobii, se prostě jen zeptal svých stoupenců: Co to je „zlatá sprcha“? A ukázal polonahé muže, jak se ukájejí a močí na sebe.


„Zlatá sprcha“ nepatří na karneval? „Necítím se dobře,“ napsal prezident

V úterý večer se na twitterovém účtu prezidenta Bolsonara, tom samém, kde publikuje oficiální stanoviska o politice a vládních opatřeních, se objevilo „explicitní video“. Účet prezidenta Bolsonara říká: „Necítím se dobře, když to vidím, ale musím odhalit pravdu obyvatelům, kteří znají a vždy přijímali mé priority. Toto se stalo na několika ulicích brazilského karnevalu. Komentujte a udělejte si svůj názor.“ Následuje sdělení Twitteru, že médium může „obsahovat citlivý obsah“.

„Nikdy jsme si nemyslel, že bych volal politologa, abych s ním mluvil o pornografii. Pokud jste si nevšimli poslední diskuse, kterou vyvolal brazilský prezident, podávám tu stručný přehled,“ píše v na portálu The Brazilian Report ve svém komentáři brazilský novinář Gustavo Ribeiro. „Na záznamu se objevují tři muži, jeden je stěží oblečený [kolem pasu má černý suspenzor, pozn.], stojí a análně masturbuje na střeše autobusové zastávky. Druhý muž (si vyndavá penis, a) začne mu močit na hlavu,“ píše Ribeiro. Pomočený muž se prohýbá, natřásá hlavou a prsty si víská vlasy, jako kdyby byl „pod sprchou“.

Akt, které je v obvykle komunitě LGBT nazýván „zlatou sprchou“, nepatří na brazilském karnevalu, jehož se v největším brazilském São Paulo účastní na 600 organizací, a letos v celkovém počtu na 12 miliónů lidí, k něčemu zcela neobvyklému. „Bylo by nemožné, aby se to odehrálo bez takovýchto incidentů,“ míní The Brazilian Report. „Koneckonců karneval, který přináší potřebný ekonomický příjem velkým městským centrům, je hlavně o přestupcích,“ dodává.

Pouhá skutečnost, že jste homosexuální,“ rozvíjí novinář myšlenku, je považována spíše za „okouzlující“, o čemž svědčí i jedna z atrakcí pod názvem Rio Gay Gala, pravidelnou přehlídkou komunity LGBT.

Homosexualita již není v Brazílii tabu. Proč to prezident zveřejnil?

„Dnes se pouhá skutečnost, že jste homosexuální již ani nedostává do titulků, protože homosexualita přestala být považována za tabu,“ píše v brazilském Nexo Jornal politolog Claudio Couto. „Každý rok tito tanečníci vystupují ve filmech a scény, jako byla tato, již sdílel prezident Bolsonaro v úterý, obvykle sdílejí také. To, co je nového v tomto případě, je tentokrát spíše to, že se tak stalo prostřednictvím oficiálního tweetového účtu hlavy státu. A to je dvojnásobně škodlivé pro celou zemi,“ míní Couto. „Na jedné straně, v myslích těch, kteří sdílejí názor prezidenta, se může karneval redukovat na akci dvou lidí, pro zbytek obyvatelstva se ale Jair Bolsonaro stává směšným,“ dodává.

Mauricio Santoro, profesor na Státní univerzitě v Rio de Janeiru míní, že se takový prezidentův krok dal očekávat. „Jair Bolsonaro cílí na milióny lidí, a to někdy velmi agresivně. On a jeho rodina tím jenom označují karneval jako oslavu bez morálky,“ domnívá se. Podobně se ale chová i Marcello Crivella, a od roku 2017 primátor města Rio de Janeiro, který je rovněž evangelickým biskupem, velmi netolerantním k afrobrazilské kultuře.

Ostatně, karneval v Brazílii, byl vždy „politický“, tvrdí historik Luis Antonio Simas, který má za to, že karneval je zdaleka „největší politickou stranou Brazílie“. Historik Simas, který napsal knihu o karnevalové sociální roli v brazilské společnosti, připomíná, že karneval byl původně „bránou černým Brazilcům“, aby na něm „oslavili svou nezávislost“ po nedávném osvobození z otroctví. „Dnes je (karneval) okamžikem, kde se sarkasmus střídá s humorem a politické postoje propojují,“ vysvětluje.

Součástí karnevalu jsou i různá figurální zobrazení prezidenta, v Riu i São Paulu se odehrává nespočetné veselí lidí, kteří jsou oblečeni v kostýmech, jež odkazují na skandály Bolsonara a jeho rodiny. „Taková intenzivní reakce obvykle přichází po dlouhých krizích, například v roce 2016 v souvislosti s obžalobou Dilmy Rousseffové. Pan Bolsonaro nastoupil do úřadu před necelými třemi měsíci: a intenzita výsměchu ukazuje, do jaké míry je brazilská společnost v tenzi,“ říká profesor Santoro.

Podle prvního výzkumu veřejného mínění ztrácí prezident podporu mnohem více, než tomu bylo u jeho předchůdců - s výjimkou Michela Temera a Itamara Franca, kteří se stali prezidenty po implikačním procesu , nikoliv prostřednictvím pravidelných voleb.

Chce zkrotit festival? Ani vojenská diktatura to nedokázala!

Nyní se prezident Bolsonaro ocitá na pouhých 39 procentech podpory oproti počátku, kdy dosahoval až 75 procent, a lidé věřili, že vykoná „dobrou práci“. Politoložka Mara Tellesová pro agenturu AFP uvedla, že by se ze strany prezidentské kanceláře mohlo jednat o „zločin proti veřejné správě“, což stálo oficiálně úřad Dilmu Roussefovou v roce 2016. Podle ní se jedná o postup, který je „neslučitelný s důstojností, ctí a významem úřadu“.

O tom, že by se tak stalo, ale pochybuje sama. „Lidé očekávají, že (prezident) přinese skutečné odpovědi na složité problémy. Jeho morální křížová výprava mu nepomůže,“ míní profesor Santoro. „Chce zkrotit karneval? Hodně štěstí...“ říká ironicky profesor. „Dokonce ani vojenská diktatura to nedokázala,“ dodává s odkazem na režim, k němuž se Jair Bolsonaro slovně velmi rád hlásí.

Eliane Brumová, známá brazilská novinářka, která píše pro španělský list El País, se na svém facebookovém profilu vyjádřila rovněž kriticky: „Samozřejmě, Bolsonaro nemá rád karneval. Se svou obvyklou nepoctivostí si vybral izolovanou scénu u jednoho izolovaného bloku. (…) Ten, kdo šel do ulic, ten to ví. Ať už prezident říká, co chce na největší lidový svátek země, zvolen byl proto, aby vládl, což je ostuda jiného druhu.“ Podle ní je to jen další Bolsonarova snaha, jen „jiným typem násilí“ a filmovou „manipulací“ lživě prezentovat festival.

„To, co nemá Bolsonaro opravdu rád, je že obscenita jeho vlastní vlády byla v brazilských ulicích odhalena. Musí proto hledat jinou, aby zakryl tu vlastní,“ tvrdí.

Žádné komentáře:

Okomentovat