translate - traduire

středa 27. března 2019

Švédská školačka Thunbergová tvrdí: Náš dům hoří! Dostane Nobelovu cenu míru? Rozjela protesty proti změně klimatu!

> politika > Švédsko > ekologie > text vyšel na EuroZprávy.cz, dne 14. března 2019.

Šestnáctiletá švédská školačka Gerta Thunbergová, která se po celém světě proslavila svým bojem proti globálnímu oteplování, dostala nominaci na Nobelovu cenu míru. Je to neuvěřitelné a trochu divné, řekla v rozhovoru pro švédský večerní list Aftonbladet.

Mladá dívka Gerta Thunbergová byla nominována švédskými politiky Jensem Holmem a Håkanem Swennelingem z Levicové strany (V) a jejich třemi kolegy z Norska: Freddym André Øvstegårdem, Monou Fageråsovou a Larsem Haltbrekkenem ze Socialistické levicové strany (SV).

„Gretu jsme nominovali, protože hrozba klimatu může být jednou z nejdůležitějších příčin války a konfliktů,“ řekl k nominaci André Øvstegårdem agentuře AFP. „Masivní hnutí Greta, které uvedlo do pohybu, je velmi důležitým příspěvkem k míru,“ dodal.

Školačka si svou nominaci pochvalovala. „Je to samozřejmě velmi čestné a pěkné být nominována na tak velkou cenu. Je to neuvěřitelné a trochu divné,“ řekla pro švédský večerníkAftonbladet. Na otázku, zda je to podle ní důkazem jejího vlivu, odpověděla: „Jo. Je to něco, co se týká klimatu a životního prostředí – a to je velmi dobré.“

Greta Thunbergová se v krátké době stala známým člověkem a doslova globální ikonou v rámci environmentálního hnutí, daleko za hranicemi Švédska. Začala školní stávku v srpnu loňského roku a od té doby inspirovala mnoho mladých lidí v různých zemích k tomu, aby dělali totéž. Známá se stala zejména svou stávkou před švédským parlamentem Riksdag ve Stockholmu pod sloganem: Skolstrejk för klimatet (Školní stávka pro klima).

V prosinci 2018 vystoupil školačka Thunbergová na konferenci OSN o změně klimatu v Polsku, kde zákonodárce a vládní orgány obvinili z jejich nečinnosti. Na zasedání Světového ekonomického fóra v Davosu ve Švýcarsku v lednu ukončila svůj projev tím, že řekla v namačkané místnosti, že chce, aby se vůdci chovali zodpovědně. „Chci, abyste jednali, jako kdyby hořel váš dům, protože to se děje," prohlásila mladá Švédka. „Dospělí stále dokola říkají: Mladým lidem dlužíme naději. Ale já vaši naději nechci," řekla radikálně. „Chci, abyste se ocitli v panice, abyste pociťovali strach, který každý den zakouším já,“ dodala.

Greta trpí autistickou poruchou

Matka školačky je operní zpěvačka Malena Ernmanová a jejím otcem je herec Svante Thunberg. Má také mladší sestru. Ve věku 11 let byl u ní diagnostikován Aspergerův syndromem, tzv. autismem. Po nervovém zhroucení mluvila se svými rodiči o svých obavách o životní prostředí a strachu z klimatické krize. Ukázala jim různé články a filmy na toto téma a v průběhu let je přesvědčila. Tehdy si také podle svých slov uvědomila, že dokáže přesvědčit ostatní. Když se stala vegankou, trvala na tom, aby její rodina učinila totéž: snížila spotřebu masa a přestalarovněž létat letadlem.

V rámci hnutí #FridaysForFuture v čele s aktivistkou Thunbergovou budou tento pátek 15. března 2019 desítky tisíc mladých lidí manifestovat po celém světě, aby se něco změnilo. Thunbergová řekl na Twitteru, že do akce je zapojeno téměř 100 zemí.

Podle zprávy Organizace spojených národů (OSN)by globální teploty mohly vzrůst o 1,5 ° Celsia, což je práh, o kterém vědci tvrdí, že přinese katastrofální důsledky pro planetu, a to již v roce 2030, pokud emise skleníkových plynů budou pokračovat současným tempem.

Na Nobelovu cenu míru je letos nominováno 301 lidí. Jedním z nich by měl být Donald Trump, řekl americký prezident na tiskové konferenci, s dodatkem, že ho nominoval japonský premiér Šinzó Abe.

Žádné komentáře:

Okomentovat