translate - traduire

středa 13. března 2019

Mayová neuspěla? Otěže přebírá parlament? Brexit bude patrně odložen, míní švýcarský list

> politika > velká Británie > EU > text vyšel na EuroZprávy.cz, dne 13. března 2019

Pouhých 17 dní před oficiálním odchodem Velké Británie z Evropské unie se ukazuje, že premiérka Theresa Mayová není schopna jednat. Po druhém odmítnutí dohody Dolní komorou britské parlamentu není žádný vítěz. Nejistota ohledně budoucnosti se zvýšila, otěže britské politiky přebírá parlament, píše švýcarský liberálně-pravicový list Neue Zürcher Zeitung.


Nikdo nechtěl Mayovou poslouchat, situace je nepředvídatelná

Druhý pokus také neuspěl. „Ponížení předsedkyně vlády Theresy Mayové je kompletní,“ píše Neue Zürcher Zeitung, „a její autorita se zdá být nenapravitelně poškozena.“ Její „jedinou šancí“ bylo přesvědčit většinu poslanců britského parlamentu, že smlouva s Evropskou unií (EU) je tím „nejmenším zlem“ pro ty, kteří se obávají, jak budete vypadat budoucnost bez smlouvy. Totéž platilo i pro zastánce brexitu: premiérka se znovu pokusila uspět s předčasným stažením Velké Británie z EU.

„Ale ani jedna strana nebyla ochotná naslouchat Mayové argumentům,“ píše list. „Ostatně, není žádný způsob, jak se dostat ze samotné blokády, v níž se země nachází – a to, pouhých 17 dní před zákonným vyhlášením brexitu. Po tomto hlasování v Dolní komoře není žádného vítěze,“ vysvětluje. „Nejistota ohledně budoucnosti se ještě zvýšila,“ varuje Neue Zürcher Zeitung.

Co bude dál? Politika Velké Británie je „zřídka tak“ předvídatelná, jako je tomu dnes. Nežijeme ve zcela normálních časech, tvrdí liberálně-pravicový list. Po takové dvojnásobné porážce, jakou utržila v úterý Mayová, by sotva kdo v kanceláři déle vydržel. Zatím tomu tak ale není, ještě nemusí fyzicky opustit Downing Street č. 10, protože musí pokračovat v parlamentu - ve středu a ve čtvrtek.

Britský parlament přebírá kontrolu nad brexitem?

„Ve středu parlament velmi pravděpodobně přijme rozhodnutí, zakazující (variantu) nedohody (tzv. No deal-Brexit), a ve čtvrtek by měli poslanci přijmout posunutí data odchodu,“ vysvětluje švýcarský list. Tím se dostáváme k jádru pudla. Švýcarský list se domnívá, že tímto druhým odmítnutím, fakticky britský parlament „přebírá vládu na procesem brexitu“.

„Kapacita Theresy Mayové fungovat na čele vlády je pryč – z části proto, že totální dominance tématu brexit ji zabránilo prosazovat národní politické projekty. Ale jakmile bude vyhlášení brexitu odloženo, vyvstává otázka: „Nebudeme zpátky ve stejném bodě za měsíc nebo dva?“ ptá se autor komentáře Beat Bumbacher. A odpovídá si: „Ne nutně.“

Za předpokladu, že předchozí jasná většina v parlamentu se udrží proti neřízenému odchodu z EU, je zároveň pravděpodobné, kvůli „nedostatku alternativ“, že brexit bude nakonec „měkčí“. „Nelze vyloučit ani druhé referendum o odchodu z EU,“ tvrdí list. „Theresa Mayová měla proto v rozpravě pravdu, když se snažila poslancům toto riziko předložit,“ dodává.

Stoupenci brexitu ve skutečnosti propásli příležitost, že setrvale zůstávali na svém odmítavém postoji, stejně jako vedení labouristické strany, které si dnes „myje ruce“, aniž by chtělo rozrušit menšinu zastánců brexitu ve vlastních řadách. „Všichni riskují, pro svou jedinou fikci o brexitu, jež se stala jejich cílem, ztratit ze zřetele to ostatní. Protože rozvodová smlouva může mít nepěkné rohy a hrany,“ poznamenává švýcarský list.

Přesto se Dolní komoře podařilo, sice kompromisně, ale přeci jen „anulovat výsledky volby z roku 2016“ (52 proti 48 procentům), a nadále mít vliv na odchod z EU na konci března.

Přichází odložení brexitu? A na jak dlouho?


Ačkoliv není „tolik kritizovaná“ irská pojistka pouze pastí, umožňuje nyní „sbírat hrozny“ i v tom nejhorším případě, kdy bude zavedena „permanentní celní kontrola“. „I v tomto případě převezme Velká Británie kontrolu nad imigrací, a obchodní vztahy s EU zůstanou optimální, a miliardové platby do Bruselu budou ukončeny,“ podotýká Neue Zürcher Zeitung

„V krátké době se dá v Bruselu očekávat odložení brexitu“ míní list, „a EU by k němu měla poskytnout podmínky.“ Delší období by podle švýcarského listu mělo „větší smysl“, než jen „několikaměsíční zpoždění“. „Pro rozžhavené duchy bude zapotřebí více času, než se uklidní, stejně jako pro zablokované pozice, než své důvody konečně přehodnotí,“ uzavírá komentátor Beat Bumbacher ve švýcarském liberálně-pravicovým listu Neue Zürcher Zeitung.

Žádné komentáře:

Okomentovat