translate - traduire

úterý 26. března 2019

Meč impeachmentu se zastavil! Je to pro Trumpa politický obrat? Už za sebou netahá ruskou kouli, soudí francouzský list

> politika > USA > Dopnald Trumo > text vyšel na EuroZprávy.cz, dne 26. března 2019.

Vypadalo to jako těžký mrak, hnaný východním větrem. Donalda Trumpa pronásledoval všude tam, kam se hnul a zatemňoval jeho prezidentství. Zdá se nyní, že byl odehnán z washingtonského nebe, píše ve svém editorialu francouzský konzervativní deník Le Figaro. Vypadá to, že podezření z úmluvy s Ruskem se dá podle Muellerovy zprávy vyloučit.

Ještě před rokem a půl to ale bylo jinak, když se mluvilo o „ruské aféře“, nyní je tento poslední vývoj doslova obratem. „Trump z toho vychází nesporně posílen. Donedávna se připomínal přízrak Watergate, skandál, jenž dohnal Richarda Nixona k demisi v roce 1974. Meč impeachmentu se nad hlavou prezidenta zastavil. Vzdálil se,“ píše konzervativní list.

Od tohoto okamžiku už nic nebude Trumpovi bránit ve zdrženlivosti, což opravdu není jeho styl. „Jeho volební legitimita již nemůže být zpochybňována,“ míní Le Figaro. „Ještě více tak bude moci démonizovat média, demokraty, všechny ty, kteří se před ním vypínají,“ dodává. I jeho základna je tím pádem posílena, doslova „galvanizována“, neboť se z jejich pohledu ukázalo, že jejich „šampion“ byl obětí „systému“ elit, kterými tolik pohrdá.

Jeho nepřítelé jsou nyní rozděleni, píše Le Figaro. Část z nich by ráda pokračovala v „justičním boji“, tvrdíce, že i když je Trump „očištěn“ z nějaké domluvy s Moskvou, již méně je to jisté v jeho bránění „výkonu spravedlnosti“. Jiní ale připomínají, že tato cesta velmi nebezpečná, neboť bude možné ji označit za projev „zuřivosti“; vyzývají naopak, aby se zahájil boj na poli myšlenek a Trump byl vystaven útokům pro jeho představy o Americe a světu.

Bude mít ale stín, který se vznášel nad 45. americkým prezidentem, nějaký dopad na „oblevu“ v rusko-amerických vztazích? ptá se Le Figaro. Nezdá se to být zdaleka zajištěno. Naopak Evropané mohou očekávat ještě mnohem „ofenzivnějšího kavalíra“, jenž bude jednat na vlastní pěst. Bude to zkrátka prezident, jehož nikdo nebude moci „tahat za rukáv“, aby mu diskrétně připomněl, že má stále u nohou „ruskou kouli“... uzavírá editorial konzervativního listu Le Figaro.

Žádné komentáře:

Okomentovat