translate - traduire

středa 23. července 2014

Hollande surfuje na dunách Sahelu

Hollande surfuje na dunách Sahelu

ČRo Plus, pořad Názory a argumenty, 26. července 2014


Zapamatujme si nový název: Barkhane (česky Barchan). Ne to není žádný název nového akčního filmu, nýbrž nové africké vojenské operace; za název vděčíme francouzským vojenským kreativcům. Nová africká operace, jež vstoupí v platnost od 1. srpna 2014 – a to napříč pěti africkými zeměmi – se jmenuje podle speciální pískové duny, jež tvoří půlměsíc.

Koncem minulého týden surfoval na sahelských dunách Francois Hollande.
Operace Barkhane je podle Hollandova, jenž byl viděn zejména v Čadu s prezidentem Idrissem Debym Itno, určena pro „efektivnější boj proti terorismu“ – zejména radikálních islámských uskupení, jak napovídá symbolika.

Nahrazuje tím z části dosavadní operaci Serval, započatou 11. ledna roku 2013, jež měla být původně v Mali ukončena již v květnu.

S ohledem na potíže, jež operaci v posledních měsících provázejí ( – ke 14. červenci ztratila Francie již 9. vojáka - ), a to i navzdory nově zvolenému prezidentu Ibrahimu Boubakaru Keïtovi (IBK) byla část kontingentu v Mali ponechána, podřízena a přesunuta pod velení v Čadu.


Tři tisíce francouzských vojáků by v rámci „rekonfigurace“ měly tvořit síly „rychlé a efektivní intervence v případě krize“ - a to společně s africkými jednotkami. Hlavní tíhu na svých bedrech ovšem nese Francie, neboť kromě pětice států – Mauretánie, Mali, Burkiny Faso, Nigeru a Čadu – působí ještě v rámci operace Sangaris ve Střední Africe (od 5. prosince 2013¨).

Pamětníci starého dobrého Jacquese Foccarta, poradce prezidenta Charles de Gaulla, ale i dalších prezidentů, jemuž se říkalo souhrnně Monsieur Françafrique stejně jako celé této politice, nebudou patrně spokojeni. Snaha ovládnout země střední a východní Afriky ale již nemá stejný charakter, jako za dávných (koloniálních) časů, a i zde je Francie již od časů de Gaulla spíše na ústupu - a v poslední době v defenzívě. Nyní vůči skupinám, známými pod názvy jako AQMI (Al-Kajdá v islámském Maghrebu) a Boko Haram.

Centrum operace bude sídlit v N´Djameně, hlavním městě Čadu, a velet jí bude generál Jean-Pierre Palasset, pod něhož budou spadat i modifikované jednotky v Čadu a Burkině Faso. Podle slov prezidenta Hollanda nebezpečí v regionu zvaném Sahel - stále „trvá“, dokonce se i „rozšiřuje“. Na mysli měl zejména destabilizovanou Libyii, odkud proudí zbraně do různých míst.

Ano, z té Libye, kterou Hollandův předchůdce Nicolas Sarkozy blahé paměti, sice zbavil Muammara Kaddáfího, nevyřešil ale ani on, ani Hollande, její další perspektivy. A propos: v souvislosti s korupčními aférami, mezi nimiž zůstává i podezření z podpory Sarkozyho v prezidentské kampani 2012 přímo Kaddáfím, vypadá tento nynější výsledek jako velmi tragigroteskní.

Zdroje z francouzského parlamentního vojenského výboru informují, že Francouzi budou disponovat v rámci operace Barkhane: 20 helikoptérami, 6 stíhačkami, 200 pancéřovanými vozidly, 10 transportními letadly a 3 drony.

Dodejme, že nejde o jedinou francouzskou přítomnost v Africe. Francie má jednotky také v Senegalu, Pobřeží slonoviny, Gabonu, Guinejském zálivu – a poměrně silnou skupinu i v západním Džibutsku.

Žádné komentáře:

Okomentovat